Τα βραβεία στους κορυφαίους μαθητές του σχολικού έτους 2015-16 απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Παλιάς Βουλής και διοργάνωσε η τράπεζα Eurobank με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας. Συνολικά βραβεύτηκαν 1.004 μαθητές απ’ όλη τη χώρα, δηλαδή οι αριστούχοι απόφοιτοι με τον υψηλότερο βαθμό εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ στα 14 χρόνια του θεσμού που διοργανώνει κάθε χρόνο η Eurobank έχουν βραβευτεί περισσότεροι από 16.000 μαθητές.

Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, καθώς και οι πρώην υπουργοί Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Νίκος Φίλης.


Πρώτος των πρώτων αναδείχθηκε ο Κυριάκος Μπίρμας, μαθητής του Αρσακείου Πατρών, ο οποίος εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της πόλης του συγκεντρώνοντας 19.773 μόρια. «Η βράβευση αυτή αποδεικνύει ότι ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης η αριστεία επιβραβεύεται και η αξιοκρατία παραμένει μια αξία» τόνισε για να αποσπάσει ένα θερμό χειροκρότημα από το ακροατήριο, ενώ αναφέρθηκε και στο μυστικό της επιτυχίας: «Αυτό που χρειάζεται είναι ουσιαστική μελέτη και προσήλωση στον στόχο. Είχα τη στήριξη της οικογένειάς μου. Η επιτυχία είναι ένα συλλογικό παρά ατομικό κατόρθωμα» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ομίλου του Eurobank Νικόλαος Καραμούζης τόνισε ότι το μήνυμα αυτής της εκδήλωσης είναι ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να επιστρέψει στις αξίες της ζωής, όπως είναι η αξιοκρατία, η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα. «Η παιδεία πρέπει να γίνει η πρώτη μας προτεραιότητα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι νέοι που εγκατέλειψαν τη χώρα μας χωρίς να είναι αυτή η επιλογή τους, είναι ένα βάρος για όλους μας. Η παλαιότερη γενιά ευθύνεται για την κρίση. Εχουμε χρέος απέναντί σας να δημιοργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον. Εχουμε υποχρέωση να δώσουμε συλλογικά τη μάχη των αξιών και να την κερδίσουμε» υπογράμμισε για να σημειώσει καταλήγοντας ότι «η απάντηση στα σημερινά προβλήματα είναι η ανάπτυξη και όχι η επιστροφή στο χθες».

Ως μια σημαντική στιγμή στις αρχές της ενήλικης ζωής τους περιέγραψαν αυτή τη μέρα οι βραβευθέντες μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Δεν παρέλειψαν, ωστόσο, να τονίσουν και την ανησυχία τους ενόψει του αβέβαιου μέλλοντος που τους περιμένει.

Στη ψυχοφθόρα διαδικασία των εξετάσεων στάθηκε από την πλευρά της η Ολυμπία Τσαδήρα, μητέρα του πρώτου των πρώτων Κυριάκου Μπίρμα: «Ηταν μια χρονιά γεμάτη άγχος. Ο Κυριάκος ήταν ένα παιδί που πάντα “πετούσε”. Την τελευταία χρονιά, όμως, έδειχνε εγκλωβισμένο και κλεισμένο στον εαυτό του» δήλωσε. «Το θέμα δεν είναι μόνο να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο, είναι και πώς εκπαιδεύονται» συμπλήρωσε ο Μιχάλης Μπίρμας, πατέρας του Κυριάκου και καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του πανεπιστημίου της Πάτρας. «Δυστυχώς εκπαιδεύουμε τα παιδιά για να φεύγουν στο εξωτερικό, χάνουμε πολύτιμο κεφάλαιο» πρόσθεσε η κα Τσαδήρα με αφορμή το γεγονός ότι ο γιος της σκέπτεται να συνεχίσει τις σπουδές του στον τομέα των νευροεπιστημών εκτός Ελλάδας.

Οι πρώτοι στη Δυτική Μακεδονία
Από το νομό ΓΡΕΒΕΝΩΝ και το 2ο Γενικό Λύκειο Γρεβενών, διακρίθηκε η  Μπαντή Ειρήνη – Χρυσοβαλάντη που εισήχθη στο Τμήμα Οδοντιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αριθμό μορίων 18.991. Συνολικά στο νομό αρίστευσαν 5 μαθητές από 7 σχολεία.

Στο νομό ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, διακρίθηκε η Σαββίδου Νικολέτα – Δήμητρα από το Γενικό Λύκειο Άργους Ορεστικού, η οποία εισήχθη με αριθμό μορίων 19.379 στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το νομό βραβεύτηκαν 6 μαθητές από 9 σχολεία.

Στο νομό ΚΟΖΑΝΗΣ από το 3ο Γενικό Λύκειο Πτολεμαΐδας, η Ιωαννίδου Ελένη, πρώτη μεταξύ των 16 αριστούχων από 24 σχολεία του νομού, η οποία εισήχθη με αριθμό μορίων 19.560 στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το νομό ΦΛΩΡΙΝΑΣ και το 1o Επαγγελματικό Λύκειο Αμυνταίου βραβεύεται ο αριστούχος Στράντζας Ηλίας, ο οποίος εισήχθη με αριθμό μορίων ΕΠΑΛ 1.948 στο Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Συνολικά στο νομό βραβεύθηκαν 5 μαθητές από 11 σχολεία.


Από τους 1.004 μαθητές που βραβεύτηκαν φέτος, οι 348 προέρχονται από την Αττική επί 476 σχολείων, ενώ ακολουθεί ο νομός Θεσσαλονίκης με 113 βραβευθέντες επί 150 σχολείων, ο νομός Αχαΐας με 40 επί 55 σχολείων, ο νομός Λαρίσης με 36 επί 49 σχολείων και ο νομός Ηρακλείου με 24 επί 47 σχολείων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.