Ακόμη και την απαγόρευση του καπνίσματος στα αυτοκίνητα, δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, εφόσον σε αυτά επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 χρόνων, προβλέπει με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας, στην –πρώτη του- προσπάθεια να αποδείξει ότι θέλει και μπορεί να εφαρμόσει την αντικαπνιστική νομοθεσία.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός -κατ’ εφαρμογή του Ν. 4419/2016 με τον οποίο έγινε η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2014/40/ΕΕ για όλα τα προϊόντα καπνού- προβλέπεται η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, με αυστηρές ποινές για τους παραβάτες και με ελεγκτικό μηχανισμό τις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, τη δημοτική αστυνομία, το λιμενικό σώμα και την Αστυνομία (για τα αυτοκίνητα). Παράλληλα ελέγχους θα πραγματοποιεί και ο Τομέας Ελέγχου Δημόσιας Υγείας και Ψυχικής Υγείας του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.). που θα διερευνά τις σχετικές καταγγελίες παραβάσεων και θα συνεργάζεται με τις άλλες ελεγκτικές Αρχές.

Η απαγόρευση αφορά όλα τα προϊόντα καπνού, «τα νέα προϊόντα καπνού, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα φυτικά προϊόντα για το κάπνισμα» όπως προσδιορίζει τα προϊόντα καπνού η εγκύκλιος.

Τα πρόστιμα θα επιβάλλονται τόσο στους υπευθύνους των χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα κάθε προϊόντος καπνού, όσο και στον παραβάτη καπνιστή.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Οι αρμόδιες αρχές θα διενεργούν τακτικές, έκτακτες και αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις και θα συντάσσουν μηνιαίες εκθέσεις με αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων και τη διαπίστωση παραβάσεων. Αυτές θα αποστέλλονται με ευθύνη του Προϊσταμένου της υπηρεσίας, όπου υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα, στο υπουργείο Υγείας (Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας) και στο υπουργείο Οικονομικών και όπου απαιτείται, στην αρμόδια, για την αδειοδότηση των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, υπηρεσία Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κι ενώ τα στοιχεία έχουν δείξει επανειλημμένως πως ο μέσος Έλληνας εκτίθεται σε ποσοστό 78,5% σε παθητικό κάπνισμα σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, το υπουργείο Υγείας ξεκινά τον «πόλεμο» κατά του καπνίσματος από τα νοσοκομεία, τις μονάδες εκπαίδευσης, τους χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων και τέλος από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος! Αυτή είναι η σειρά προτεραιότητας για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο προς τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Πάντως, η αντικαπνιστική νομοθεσία είχε χαρακτηριστεί πρόσφατα από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Γιάννη Μπασκόζο ως «ένα θέμα μείζον που δεν θα πρέπει να το αντιμετωπίσει μόνη της η Αριστοτέλους», ενώ στη διάρκεια εκδήλωσης του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ο ίδιος για να πείσει το επιφυλακτικό ακροατήριο για τις προθέσεις της κυβέρνησης είχε πει πως η νομοθεσία θα εφαρμοστεί, παρά τις αντιρρήσεις που μπορεί να έχει ο κ. Πολάκης…

 

protothema

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.