Λένε πως πρέπει να τρώμε πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα, να πίνουμε 8 ποτήρια νερό, να κάνουμε 10.000 βήματα την ημέρα.

Οι συμβουλές υγείας πολλές, με τους περισσότερους από εμάς να μπλέκονται προσπαθώντας να τις ακολουθήσουν και να σκέφτονται πως δεν γίνεται να τις τηρείς κατά γράμμα.

Ο Μάρτιν Κέιχερ, καθηγητής Πολιτικής για την Υγεία στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου αναφέρει πως «το γενικό μήνυμα είναι πως πολλές από αυτές τις συμβουλές δεν έχουν αποδειχθεί εντελώς, γι’ αυτό μην τρελαίνεστε ή αγχώνεστε όταν δεν μπορείτε να τις επιτύχετε».

Η Daily Mail μάζεψε τις συμβουλές που δεν θα πάθετε τίποτα αν δεν ακολουθείτε.

«Να τρώτε πέντε μερίδες φρούτα την ημέρα»

Η φράση «πέντε την ημέρα» επινοήθηκε στο τμήμα υπηρεσιών υγείας της Καλιφόρνια το 1988 ως εργαλείο μάρκετινγκ για να τρώνε οι άνθρωποι πιο πολλά φρούτα και λαχανικά.

Ο αριθμός δεν βασίστηκε σε επιστημονικές έρευνες, απλά ήταν πιασάρικος. Η εκστρατεία βασίστηκε στον τεμαχισμό 400 γρ. φρούτων και λαχανικών σε 80 γρ.. Ωστόσο, καμία μελέτη δεν έχει δείξει πως αυτός είναι ο μαγικός αριθμός.

«Η προτροπή κατανάλωσης περισσότερων φρούτων και λαχανικών βασίζεται σε μελέτες παρατήρησης πως οι άνθρωποι που έτρωγαν πολλά από αυτά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», λέει ο Τόμας Σάντερς, ομότιμος καθηγητής διατροφής και διαιτολογίας στο King College του Λονδίνου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα στη διατροφή μας, ωστόσο, το «πέντε την ημέρα» δεν δείχνει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Δεν έχει καμία αποδεικτική βάση, αν έλεγαν στους ανθρώπους να αλλάξουν με πιο υγιεινά τρόφιμα τότε θα ήταν καλύτερα», αναφέρει η δρ. Ζόε Χαρκομπ, ερευνήτρια παχυσαρκίας.

10.000 βήματα την ημέρα

Είναι πολύ καλό να περπατάμε, με κάποιους να βάζουν ως στόχο τα 10.000 βήματα την ημέρα, ωστόσο, πώς ξεκίνησε αυτός ο αριθμός να θεωρείται ο ιδανικός για την υγεία.

Ολα ξεκίνησαν στην Ιαπωνία τη δεκαετία του ‘60, όταν αθλητική εταιρεία κυκλοφόρησε βηματόμετρο που ονομάζεται manpo kei, που μεταφράζεται ως μέτρο 10.000 βήματα. Η εταιρεία επέλεξε τον συγκεκριμένο αριθμό μετά από έρευνα του Πανεπιστήμιο Kyushu που διαπίστωνε πως όσοι κάνουν 10.000 βήματα την ημέρα είναι πιο υγιείς

Ωστόσο, τα διαφορετικά όρια και η σωματική δραστηριότητα των ανθρώπων δεν είναι ίδια. Ο στόχος των 10.000 βημάτων μπορεί για κάποιες ομάδες να είναι επιβλαβής.

Αντί να εστιάσετε, λοιπόν, στην καταμέτρηση βημάτων, βεβαιωθείτε πως μπορείτε να ασκήστε για 150 λεπτά την εβδομάδα.

Μία φορά την εβδομάδα λιπαρό ψάρι

Η επιλογή των λιπαρών ψαριών στη διατροφή χρονολογείται τη δεκαετία του ‘70, όταν και ερευνητές παρατήρησαν πως οι Εσκιμώοι είχαν λιγότερα ποσοστά καρδιακών προσβολών, επειδή έτρωγαν πολλά ψάρια.

Καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει ξεκάθαρα πως χρειάζεται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών  μία φορά την εβδομάδα.

8 ποτήρια νερό την ημέρα

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μετρούν τα ποτήρια νερό που πίνουν μέσα στην ημέρα, θέλοντας να φτάσουν τα 8.

«Τα 8 ποτήρια νερό συνίστανται από υπηρεσία υγείας της Αγγλίας», λέει η Σούζαν Λέινχαμ-Γιάνγκ, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «η ποσότητα του νερού που χρειάζεται ένας οργανισμός εξαρτάται από το μέγεθος του σώματος, τα επίπεδα δραστηριότητας και την εξωτερική θερμοκρασία. Είναι πολύ δύσκολο, λοιπόν, να καταλήξουμε σε έναν συγκεκριμένο αριθμό».

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό καθώς νερό παίρνουμε και από άλλες πηγές, όπως ο καφές, το τσάι και το γάλα.

Παράλληλα, η πολλή κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία, όταν τα άλατα στο σώμα μας είναι πολύ αραιά, προκαλώντας ναυτία και πονοκέφαλο.

«Η συμβουλή για 8 ποτήρια νερό την ημέρα είναι εντελώς γελοία, επειδή παίρνουμε νερό από παντού», υποστηρίζει ο Κέιρεχερ.

2.000 θερμίδες για τις γυναίκες, 2.500 για τους άνδρες

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν ημερησίως 2.000 θερμίδες και οι άντρες 2.500, ωστόσο, αυτά είναι μόνο γενικεύσεις.

Οταν κάποιος δεν έχει δραστηριότητες ή μεγαλώνει, οι απαιτήσεις ενέργειας μειώνονται. Για να γίνει λόγος για θερμίδες κατανάλωσης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως τα επίπεδα ηλικίας, το ύψος, το βάρος και η δραστηριότητα.

Καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον γιατρό σας πριν κάνετε οτιδήποτε ακούτε ή διαβάζετε.

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.