euro-29-11-708

Ερευνα συμβουλευτικής εταιρείας επενδύσεων δείχνει ότι αυτή τη στιγμή οι επενδυτές που θεωρούν πιθανή τη διάλυση της ευρωζώνης μέσα στους επόμενους 12 μήνες είναι περισσότεροι από ποτέ.

Παρουσιάζοντας το πιο πρόσφατο μηνιαίο βαρόμετρό της για την ευρωζώνη, η Sentix ανέφερε ότι οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισότερο για την Ιταλία, καθώς φοβούνται ότι η επικράτηση του «Οχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής για τη συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να πυροδοτήσει μία πολιτική και οικονομική κρίση με εκτεταμένες συνέπειες για το μέλλον της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, το βαρόμετρο της εταιρείας έδειξε ότι σχεδόν 1 στους 5 θεσμικοί επενδυτές (το 19,3%) θεωρούν πιθανή την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο πιθανότητας από την υιοθέτηση του δείκτη τον Ιούνιο του 2012.

«Οι φόβοι για τη διάλυση της ευρωζώνης επιστρέφουν», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Sentix, Μάνφρεντ Χούμπνερ, σύμφωνα με την Deutsche Welle, επισημαίνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για τις προβληματικές ιταλικές τράπεζες.

Η Mote dei Paschi di Siena, η τράπεζα της Ιταλίας με τα περισσότερα προβλήματα, είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 15% στις αρχές τις εβδομάδας, ενώ εκείνη της UniCredit, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, είχε πτώση 4%. Οι Financial Times ανέφεραν ότι τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης 8 ιταλικών τραπεζών είναι πιθανό να αποτύχουν με μία επικράτηση του «Οχι» στο δημοψήφισμα, γιατί μία επακόλουθη κρίση θα υποσκάψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ιταλική οικονομία.

«Συνήθως, μόνο μία χώρα κερδίζει την προσοχή των επενδυτών (στη δημοσκόπηση της Sentix)», ανέφερε η εταιρεία. «Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Καταγράψαμε σημαντική αύξηση στις πιθανότητες εξόδου για πολλές χώρες της ευρωζώνης, ιδιαίτερα στη Γαλλία και την Ολλανδία», πρόσθεσε.

Συνολικά η πιθανότητα διάλυσης της ευρωζώνης ανέβηκε στο 24,1% αυτόν τον μήνα «ενισχύοντας την άποψη ότι ένα αιφνιδιαστικά ισχυρό αίσθημα κατά του ευρώ έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια του 2016».

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.