ergasiaaΟι νέες εισφορές και τρόπος που θα υπολογίζονται από 1/1/2017 φέρνουν τα πάνω κάτω για 3,6 εκατ. μισθωτούς,αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζόμενους με μπλοκάκι και απασχολούμενους σε αγροτικές επιχειρήσεις.

Η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει στην ουσία «ποιος θα πληρώνει τι και σε ποια βάση μισθού ή εισοδήματος» είναι στο τελικό της στάδιο.

Στο σχέδιο της απόφασης, σημεία της οποίας αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», έχουν κλειδώσει οι πρώτες οριστικές αλλαγές που έρχονται από το 2017 και συνοψίζονται σε 6+1 σημεία:

1. Εισφορές με το μήνα όπως και οι μισθωτοί θα πληρώνουν από 1/1/2017 αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Απορρίφθηκε κάθε άλλη πρόταση γιατί θα κατέρρεε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και οι συντάξεις θα πληρώνονταν με καθυστέρηση από τον Ιανουάριο κιόλας.

2. Βάση υπολογισμού των εισφορών για τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους (μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους) θα είναι το εισόδημα που αποκτήθηκε το 2015 και δηλώθηκε-εκκαθαρίστηκε το 2016. Αυτό κλείδωσε οριστικά στο σχέδιο της απόφασης. Όπως και ότι οι εισφορές θα πληρώνονται επί του φορολογητέου εισοδήματος (αφαιρουμένων των δαπανών). Το εισόδημα του 2015 θα το δώσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με βάση τις εκκαθαρισμένες δηλώσεις του 2016, όπου και αναλύεται το φορολογητέο εισόδημα.

3. Έρχεται αύξηση των ασφαλιστικών κρατήσεων κύριας και μείωση μισθού κατά έμμεσο τρόπο, για περισσότερους από 650.000 υπαλλήλους του Δημοσίου. Με βάση υπολογισμού το σύνολο των αποδοχών οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν μια έμμεση μείωση μισθού της τάξης του 3,5% έως 6%.

4. Στους λειτουργούς του Δημοσίου (δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ, κ.ά.) η έμμεση μείωση των αποδοχών τους από τις εισφορές επί του συνόλου των αποδοχών θα είναι γύρω στο 6%, καθώς οι αποδοχές από ειδικά επιδόματα και αποζημιώσεις φθάνουν στο πλαφόν των 5.860 ευρώ μικτά.

5. Έρχεται κρυφή αύξηση για χιλιάδες εποχικούς του ΟΓΑ που περνούν στο ΙΚΑ και θα επιβαρυνθούν και με εισφορά 3,5% για επικουρική ασφάλιση και 1% στον κλάδο ανεργίας.

6. Μειώνονται σταδιακά στα επίπεδα του ΙΚΑ από το 2017 έως το 2020 οι εισφορές παλαιών και νέων ασφαλισμένων που προσλήφθηκαν σε ΔΕΚΟ και τράπεζες μέχρι το 2005.

7. Σοκ έρχεται στους απασχολούμενους με «μπλοκάκι» καθώς υπάρχει αλλαγή πλεύσης και πλέον όλοι θα πληρώνουν 26,95% επί της αμοιβής τους από 1/1/2017 και ένα 7% επιπλέον αν υπόκεινται λόγω επαγγέλματος σε κρατήσεις επικουρικής ασφάλισης.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.