keranis
Οι παλιές αποθήκες Κεράνη, στην Λεωφόρο Θηβών 196,  έχουν περάσει εδώ και 15 χρόνια στα χέρια του Δημοσίου με σκοπό να

συγκεντρωθούν και να στεγαστούν εκεί Υπουργεία και Υπηρεσίες του Δημοσίου. Μέχρι σήμερα όλοι όταν έφθανε η κρίσιμη ώρα πάντα έκαναν πίσω κάτω από τις πιέσεις κυρίως των υπαλλήλων που έβρισκαν διάφορες προφάσεις για να αποφύγουν είτε την αποκέντρωση είτε τον έλεγχο που θα επέφερε η συγκατοίκηση κάτω από την ίδια στέγη.

Σε αυτό φαίνεται να μπαίνει ένα τέλος καθώς ο αναπληρωτής Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης φαίνεται αποφασισμένος να μεταφέρει στο κτίριο του Ρέντη τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Όπως ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου – παρουσίαση του κτιρίου, σύμφωνα με στοιχεία  σήμερα το Δημόσιο δαπανά 221.000 ευρώ το μήνα ως ενοίκιο για ένα άδειο κτίριο την ώρα που μπορεί να υπερκαλύψει με τη χρήση του τις ανάγκες στέγασης όχι μόνο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών αλλά και άλλων υπηρεσιών του δημοσίου. Χαρακτηριστικά είναι τα εξής, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός: σήμερα το υπουργείο Οικονομικών για τις ανάγκες στέγασης 1.027 υπαλλήλων του σε 7 διαφορετικά κτίρια δαπανά 232.000 ευρώ το μήνα ως ενοίκιο ενώ για το συγκεκριμένο κτίριο το ενοίκιο είναι 221.000 ευρώ το μήνα και μπορεί να στεγάσει 2.300 υπαλλήλους με 506 θέσεις παρκινγκ. Πολύ περισσότερους δηλαδή από τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.


Ο Τρύφων Αλεξιάδης άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβέρνησης γιατί δεν αξιοποίησαν το συγκεκριμένο κτίριο και άλλες δυνατότητες μείωσης των δημοσίων δαπανών μέσω της καλύτερης αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου την ώρα που επέλεγαν να μειώνουν δαπάνες με απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει συνολικό πρόγραμμα για την καλύτερη αξιοποίηση τω δημοσίων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα για το υπουργείο Οικονομικών το πρόγραμμα προβλέπει την στέγαση όλων των υπηρεσιών του σε κάθε πόλη σε ένα κτίριο.

Το κτίριο το οποίο είναι στο μεγαλύτερο μέρος του σκεπασμένος με προστατευτικά και ζελατίνες καθώς ακόμη δεν έχει παραδοθεί καταλαμβάνει μικτή ωφέλιμη επιφάνεια 42.300 τ.μ. σε υπόγειο, ισόγειο και 6 ορόφους. Περιλαμβάνει βρεφονηπιακό σταθμό, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη και αίθουσα συγκεντρώσεων με ειδικούς μεταφραστικούς χώρους.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το κτίριο αγοράστηκε το 1988, όταν υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν ο Κώστας Λαλιώτης (σ.σ. η περιοχή του κτιρίου συμπίπτει με την εκλογική περιφέρεια στην οποία εκλεγόταν) με σκοπό να μεταφερθεί εκεί το Υπουργείο. Αυτό δεν επετεύχθη λόγω αλλαγής της κυβέρνησης. Ο Κώστας Καραμανλής στην συνέχεια ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει στις παλιές αποθήκες του Κεράνη το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όμως η μεταστέγαση αυτή δεν έγινε μετά από αντιδράσεις των υπαλλήλων του υπουργείου. Στην συνέχεια ο δήμος Νίκαιας προσπάθησε να μεταφέρει εκεί τα Δικαστήρια Πειραιά όμως και εκεί υπήρχαν αντιδράσεις. Όπως ανέφερε κατά την διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη μία από τις πιο αστείες δικαιολογίες που ανέφεραν εργαζόμενοι οι οποίοι αντιδρούσαν ήταν ότι “από την πολύχρονη χρήση ως αποθήκες καπνού” οι τοίχοι έχουν ποτιστεί με νικοτίνη και κινδυνεύει η υγεία τους”.

To 2014 μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ  με την μέθοδο του sale and lease back με την δυνατότητα επανάκτησης μετά από 20 χρόνια. Για αυτά τα χρόνια το ελληνικό δημόσιο χρεώνετε με μηνιαίο ενοίκιο 221.000 τον μήνα (ή 2,65 εκατ. τον χρόνο) ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνετε με κόστη φύλαξης και συντήρησης.

Φωτογραφίες: Sooc




n style=”color: #808080;”>news247

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.