φορολογικη δηλωση«Τυράκι» για τους φορολογούμενους ώστε να σπεύσουν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος του 2016 και να αποφευχθεί η υπερσυσσώρευση βαρών στο β’ εξάμηνο θέλει να «περάσει» το υπουργείο Οικονομικών από το «κουαρτέτο».

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου αρχικά με προοπτική περαιτέρω παράτασης μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Στην τροπολογία που θα θεσπίζει τον νέο τρόπο πληρωμής του φόρου εισοδήματος για φέτος, σχεδιάζεται να ενσωματωθεί ρύθμιση που θα προβλέπει έκπτωση 2% σε όποιον πληρώσει τον φόρο εφάπαξ δηλαδή μέχρι την προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης.

Η ίδια τροπολογία θα ορίζει ότι η πληρωμή του φετινού φόρου θα γίνεται σε μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο με την πρώτη δόση να λήγει τον επόμενο μήνα της υποβολής της δήλωσης. Έτσι:

Όσοι υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση αμέσως μόλις ανοίξει το σύστημα δηλαδή μέσα στον Απρίλιο, θα μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο σε οκτώ μηνιαίες δόσεις δηλαδή από τέλος Μαΐου μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Όσοι υποβάλλουν τη δήλωση μέσα στον Μάιο θα πληρώσουν σε επτά μηνιαίες δόσεις ενώ Όσοι υποβάλλουν τη δήλωση μέσα στον Ιούνιο, θα πληρώσουν σε έξι μηνιαίες δόσεις.
Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου αρχικά με προοπτική περαιτέρω παράτασης μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει ότι οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τέλος Απριλίου κάτι που προφανώς είναι πλέον ανέφικτο. Ακόμη και η παράταση κατά έναν μήνα μέχρι το τέλος Μαΐου θεωρείται μη ρεαλιστικός στόχος καθώς εκτός του ότι μεσολαβούν οι εορτές του Πάσχα και τις Πρωτομαγιάς, δεν είναι δυνατόν να κατατεθούν έξι εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις μέσα σε 60 ημέρες.

Ως προς το…. ανέκδοτο της φετινής χρονιάς (δηλαδή το πότε θα ανοίξει το σύστημα Taxis) τα νεώτερα από το… μέτωπο κάνουν λόγο για την επόμενη εβδομάδα χωρίς ακόμη να είναι τίποτα βέβαιο. Προς το παρόν υπάρχουν δύο μεγάλες εκκρεμότητες:

Δεν έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η τροπολογία που επιτρέπει σε ανέργους, φοιτητές κλπ να φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των μισθωτών και να απαλλαγούν από το βάρος των τεκμηρίων Δεν έχει κατατεθεί καν η τροπολογία για τις δόσεις και την παράταση της ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων. Δεν έχει περάσει από το κουαρτέτο η έγκριση για την επιστροφή της έκπτωσης φόρου. Να σημειωθεί ότι η έκπτωση είχε θεσμοθετηθεί και πέρυσι αλλά το μέτρο καταργήθηκε στο πλαίσιο της υπογραφής του μνημονίου. Είναι αμφίβολο αν οι δανειστές θα πειστούν στην εκ νέου επαναφορά της, αυτό όμως είναι κάτι που θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Με δεδομένη πάντως της αποτυχία της κυβέρνησης να ανοίξει το σύστημα υποβολής των δηλώσεων στις αρχές Φεβρουαρίου και να επιτύχει τα όσα προέβλεπε ο νόμος (ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τέλος Απριλίου) θα επαναληφθεί το ίδιο έργο με πέρυσι.

Όλα τα φορολογικά βάρη θα φορτωθούν στο δεύτερο εξάμηνο με τους Έλληνες φορολογούμενους να υποχρεούνται στην καταβολή φόρων ύψους τουλάχιστον 29 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εκτός από τον φόρο εισοδήματος και τα τέλη κυκλοφορίας, μέσα στο β’ εξάμηνο θα πρέπει να πληρωθεί και ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος μάλιστα δεν αποκλείεται να είναι και «φουσκωμένος» σε σχέση με πέρυσι.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.