velkulesku.2.4.708

Με βαλίτσες γεμάτες μέτρα και πακέτο φόρων, που θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα, ώστε να βγαίνει ο λογαριασμός, επιστρέφουν σήμερα οι θεσμοί στην Αθήνα με στόχο να κλείσει η συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου.

Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε αναμονή της έναρξης του τελικού γύρου των διαβουλεύσεων, έχοντας ως ημερομηνία – ορόσημο το Eurogroup της 22ας Απριλίου -καλοδεχούμενη, βέβαια, και η 12η Απριλίου αν υπάρξει συμφωνία τόσο γρήγορα.

Από την κυβέρνηση, παραδέχονται ότι  «φυσικά και σ’ αυτό το πακέτο θα υπάρχουν σκληρά μέτρα». Ωστόσο, εξηγούν, πως υπάρχει βάσιμη εκτίμηση πως η χώρα θα γυρίσει το παιχνίδι σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2016.



Τα… κλειδιά

Μεταξύ των θεμάτων που θα αποτελέσουν κλειδιά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων είναι:

Τα «κόκκινα δάνεια»: Οι πιστωτές ζητούν την πλήρη πώληση όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει την εξαίρεση όσων αφορούν την πρώτη κατοικία. Τα δάνεια, δηλαδή, που είναι επιχειρηματικά ή καταναλωτικά με εγγύηση της πρώτης κατοικίας.

Το Ασφαλιστικό: ανοικτό παραμένει το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς οι δανειστές δεν δέχονται καμία αύξηση. «Αγκάθι» παραμένουν, όμως, και τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων που δεν πρέπει να ξεπερνούν το 55%. Στα προβλήματα και το ύψος της εθνικής σύνταξης.

Τα μέτρα 5,4 δισ: με δεδομένο ότι Αθήνα και δανειστές έχουν συμφωνήσει 3,5% πλεόνασμα για το 2018, μένει να οριστικοποιηθεί το τελικό μείγμα μέτρων στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν από βδομάδα.

Αστάθμητος παράγων το ΔΝΤ

Από το κυβερνητικό επιτελείο, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους, πως επιδίωξή τους είναι να υπάρξει συμφωνία «μία κι έξω» και «μέχρι τις 22 Απριλίου να έχουν κλείσει τα πάντα».

Με λίγα λόγια, και με την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, τη Μεγάλη Εβδομάδα θα πρέπει να έχουμε τις κρίσιμες ψηφοφορίες και η συμφωνία να πάρει το «πράσινο φως». Δίχως βέβαια στελέχη από το πρωθυπουργικό περιβάλλον να αποκλείουν,οι ψηφοφορίες να πάνε και αργότερα και να διενεργηθεί ένα έκτακτο Εurogroup (σε περίπτωση που δεν βγουν οι χρόνοι) το οποίο θα δώσει και την τελική έγκριση.

Πηγές, με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, πάντως, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη στάση του Ταμείου. «Η πρόθεση να κλείσουμε υπάρχει, αλλά ακόμα και ένας θεσμός να διαφωνήσει όλα τινάζονται στον αέρα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.