D2BBFF75DCC649ACAC5F34F87817B752Μέχρι σήμερα ξέραμε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως έναν μεγαλομανή πολιτικό.

Εδώ και μερικές ημέρες όμως γνωρίζουμε και το νέο του πρόσωπο: αυτό του δικομανή προέδρου που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του και φροντίζει να επισύρει μηνύσεις σε όσους τολμούν να τον κριτικάρουν, να τον λοιδορήσουν και να τον προσβάλουν.

Όπως σημειώνει το BBC, 1.845 Τούρκοι πολίτες έχουν μηνυθεί μέχρι σήμερα από τον Ερντογάν για αδικήματα που αφορούν στην εξύβριση του προσώπου του.

Η όλη πρεμούρα του Ερντογάν με τις μηνύσεις ξεκίνησε με το που ανήλθε στη θέση του προέδρου της Τουρκίας, τον Αύγουστο του 2014. Από τότε, έχει τα μάτια και τα αυτιά του ανοικτά και αποδεικνύεται ανήλεης τιμωρός όλων όσοι εκφράζουν δημοσίως την αποδοκιμασία τους προς αυτόν.

«Ο αριθμός των υποθέσεων που έως σήμερα έχει οδηγήσει στην έναρξη δικαστικών διαδικασιών για εξύβριση του προέδρου έχει ανέλθει στις 1.845», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.



«Δεν μπορώ καν να σας διαβάσω αυτές τις αναίσχυντες προσβολές. Κοκκινίζω από ντροπή. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία της έκφρασης, εδώ μιλάμε μόνο για βρισιές και προσβολές» προσέθεσε ο υπουργός.

Ανάμεσα σε όσους έχουν μηνυθεί είναι δημοσιογράφοι, δημόσιοι λειτουργοί, απλοί διαδηλωτές κάθε ηλικίας, αλλά και το πάλαι ποτέ είδωλο του τουρκικού ποδοσφαίρου, ο γνωστός Χακάν Σουκούρ που έγραψε κάποια αποδοκιμαστικά σχόλια εναντίον του Ερντογάν στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Επίσης, μηνύθηκε μέχρι κι ένας 13χρονος (!) μαθητής που στο προφίλ του στο Facebook τόλμησε να λοιδορήσει τον πρόεδρο.

Αν βάλουμε τα νούμερα κάτω, θα διαπιστώσουμε πως με 1.845 μηνύσεις μέσα σε 19 μήνες προκύπτουν 97 περιπτώσεις ανθρώπων που σε μηνιαία βάση στέλνονται στα δικαστήρια.

Πολλές από τις 1.845 αυτές περιπτώσεις, είναι διαδηλωτές που συνελήφθησαν να φωνάζουν ένα από τα πιο γνωστά συνθήματα, που είναι το «Κλέφτη, Δολοφόνε, Ερντογάν».

Ανάμεσα στις περιπτώσεις όσων έχουν διωχθεί ποινικά είναι και πάνω από 1.100 Τούρκοι ακαδημαϊκοί, που πριν μερικές εβδομάδες υπέγραψαν μια πρωτοβουλία για την ειρήνη ζητώντας τον τερματισμό της επέμβασης των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας κατά των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Σε αυτό το κείμενο με τίτλο «Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο έγκλημα», οι υπογράφοντες καταγγέλλουν «μια σκόπιμη και προσχεδιασμένη σφαγή σε απόλυτη παραβίαση της τουρκικής νομοθεσίας και των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η Τουρκία».

Απ’ αυτούς τους 1.100 που υπέγραψαν, οι 505 ήδη έχουν δεχθεί πειθαρχικές διώξεις από τα (δημόσια) πανεπιστήμια τους, ενώ 37 απολύθηκαν ήδη.

«Η εμμονή αυτή με τις μηνύσεις έχει έναν απλό στόχο: τον εκφοβισμό», σημειώνει ο Οζγκούρ Ουρφά, δικηγόρος που μέχρι σήμερα έχει υπερασπιστεί πάνω από 200 τέτοιες περιπτώσεις.

Ο Ερντογάν έχει δεχθεί έντονη κριτική για την επιθετική αυτή του στάση έναντι των σχολίων που τον αφορούν, με την ενεργοποίηση ενός νόμου που σπάνια χρησιμοποίησαν οι προκάτοχοι του και ο οποίος απαγορεύει την προσβολή του προσώπου του προέδρου της χώρας.
Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία η εξύβριση του ανώτατου άρχοντα του κράτους τιμωρείται με τέσσερα χρόνια φυλάκιση, αλλά ο νόμος σπάνια εφαρμοζόταν στην πράξη πριν αναλάβει ο Ερντογάν πρόεδρος της χώρας. Με την άνοδο, ωστόσο, του Ερντογάν στον προεδρικό θώκο, οι μηνύσεις άρχισαν να πέφτουν… σαν το χαλάζι.

 

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.