79862706FEB25EDC96404D0FF08DD741Τα επόμενα βήματα στη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες, με το όλο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας όμως να προχωρά με αργούς ρυθμούς και αποτελέσματα κάτω των προσδοκιών.

Σήμερα αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), με την κινεζική COSCO να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Μέσα στις ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και η συμφωνία πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης.


Ωστόσο, όπως σημειώνει η «Καθημερινή της Κυριακής», το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προχωρά μετ’ εμποδίων και με μεγάλες καθυστερήσεις.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης των διαγωνισμών τείνει να ξεπεράσει τα δύο χρόνια και πολλές από τις θεωρούμενες ολοκληρωμένες συμφωνίες παραμένουν στον αέρα, για διάφορους λόγους και κυρίως της κυβερνητικής απροθυμίας να κλείσει τις δεκάδες εκκρεμότητες.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Ελληνικό. Η υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε το 2011. Η σύμβαση πώλησης υπεγράφη το 2014 και η ολοκληρωση της πώλησης πιθανολογείται στα μέσα του 2017.

Ολοκληρωμένος διαγωνισμός είναι και αυτός του ΔΕΣΦΑ, του διαχειριστή συστήματος φυσικού αερίου, αλλά επίσης οδεύει σε αναβολή προς αναβολή, κυρίως λόγω ενστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εφημερίδα μάλιστα τονίζει ότι με εκτροχιασμό κινδυνεύει και η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που άρχισε πριν από δύο χρόνια με τους καλύτερους οιωνούς.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι στην πραγματικότητα τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία που εντάχθηκαν προς αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ πριν από 4,5 χρόνια, παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

skai

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.