odontiatros_9.11.708

Η στοματική υγιεινή των παιδιών στην Ελλάδα ήταν ένα από τα «θύματα» της οικονομικής κρίσης, γράφει το Reuters. Οι οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν επισκέψεις σε οδοντίατρο και η φτωχή διατροφή χειροτερεύει το πρόβλημα.

Οι «πληγές» της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα είναι πιο εμφανείς στα στόματα των παιδιών της χώρας, γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Σε ό,τι αφορά τη στοματική υγιεινή, η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο ανθυγιεινά μέρη της Ευρώπης. Σύμφωνα με την Eurostat, το 2013 το 10,6% των εφήβων της χώρας δεν είχαν οδοντιατρική φροντίδα. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 7,9%.

Επιπλέον, πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας έδειξαν ότι στη δεκαετία έως το 2014, το 60% των 15χρονων δεν είχαν αντιμετωπίσει τα οδοντιατρικά προβλήματά τους για τουλάχιστον ένα χρόνο. Μία δεκαετία νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 44%. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι το 86,8% των πεντάχρονων παιδιών, είχαν οδοντιατρικά προβλήματα που δεν είχαν αντιμετωπιστεί ιατρικά!

«Δυστυχώς, τα δόντια θεωρούνται μία πολυτέλεια», λέει στο Reuters η οδοντίατρος Νίκη Διαμαντή. «Αν πριν από μία πενταετία ο κόσμος πήγαινε στον οδοντίατρο μία φορά το χρόνο, τώρα το κάνουν κάθε πέντε χρόνια», πρόσθεσε.

Ειδικοί λένε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας τα προβλήματα με τα δόντια δεν προκαλούνται από την αλλαγή της ημερήσιας στοματικής υγιεινής, αλλά αποδίδονται σε λόγους που σχετίζονται με την κρίση. Τόσο εξαιτίας των περικοπών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσο και εξαιτίας της κατανάλωσης φτηνών, πλούσιων σε ζάχαρη τροφών.

Μάλιστα, εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα προβληματικά δόντια σημαίνουν περιπέτειες για το μέλλον. Μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν συνδέσει την κακή στοματική υγιεινή με χρόνιες ασθένειες, όπως τα καρδιακά προβλήματα. Ακόμη, τα προβλήματα στα ούλα συνδέονται με διαβήτη και τη στεφανιαία νόσο.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.