maximou-meg-metra-7087

Τρεις δυνατούς «πονοκεφάλους» φέρνουν στον πρωθυπουργό οι μνημονιακές δεσμεύσεις, αφού η αυστηρή τήρησή τους είναι βασική προϋπόθεση για να «ξεκλειδώσουν» οι εναπομείνασες δόσεις και να κλείσει με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση του Προγράμματος.

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) έχουν από τις 9.30 το πρωί την πρώτη τους, αναγνωριστικού χαρακτήρα, συνάντηση με τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέκο Φλαμπουράρη, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει και νέος γύρος επαφών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και το Γιώργο Χουλιαράκη.
Την ίδια ώρα, Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών αναζητούν λύσεις που θα εξουδετερώνουν τις μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες. Ταυτόχρονα,επιδίδονται σε “σαφάρι” εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων, ώστε να μην εκτροχιαστούν οι συμφωνημένοι στόχοι.

Φέρνουν… παρενέργειες
Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται ασφαλιστικό, συντελεστές ΦΠΑ (σε εκπαίδευση και αγρότες), ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και «κόκκινα δάνεια». Θέματα που δημιουργούν «παρενέργειες» στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

• Με το ασφαλιστικό να είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού, για το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, όπως αυτή διατυπώθηκε κατά τη χθεσινή διευρυμένη συνεδρίαση. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως το πόρισμα «δεν απηχεί τις απόψεις της κυβέρνησης», ενώ και οι υπουργοί συμφώνησαν μαζί του. Όσο για τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, αδιαμφισβήτητα γίνεται δέκτης σκληρής, αλλά καλόπιστης, κριτικής –και γι’ αυτό και την αποδέχεται χωρίς εντάσεις και γκρίνιες- καθώς κάθεται, κατά γενική ομολογία, σε «ηλεκτρική» καρέκλα. Οι ίδιες πηγές, πάντως, μιλώντας στο iefimerida.gr προϊδέαζαν ότι ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό ανεβάζουν ταχύτητα «για να διαμορφωθούν καινούργιες και βελτιωμένες προτάσεις», αφήνοντας στην άκρη αυτές της Επιτροπής Σοφών.
• Επιμέρους αλλαγές θα υπάρξουν και στο φορολογικό καθεστώς. Στην ψήφιση του δεύτερου «πακέτου» μέτρων, αλλάζουν οι κλίμακες φορολογίας μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για τους αγρότες -και όχι μόνο. Ακόμα θα 0ριστικοποιεί  το καθεστώς φορολόγησης σε επιμέρους εισοδήματα (ενοίκια, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, κ.ά.).
• Μείζον ζήτημα είναι και το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκτασή της. Προς το παρόν και τα δυο θέματα βρίσκονται σε εκκρεμότητα και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, με τις συζητήσεις να ξεκινούν από σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση «τρέχει» να προλάβει την  ανακεφαλαιοποίηση εντός του 2015, διότι το 2016 ενεργοποιείται το bail in. Δηλαδή, «κούρεμα» καταθέσεων….

Συνεδριάζει αύριο το υπουργικό
Ενδεικτικό της πυκνότητας του κυβερνητικού έργου και των «ανοικτών» ζητημάτων, είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει για αύριο το πρωί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με τα εν λόγω «αγκάθια» να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολιτικού σχεδιασμού. Πιο πριν, άλλωστε, θα έχει διαμορφωθεί μια πρώτη εικόνα, από τις επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των δανειστών.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.