βουληΤο άνοιγμα της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο νόμου με το νέο Μνημόνιο αποφάσισε η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, η οποία

συνεδρίασε για πρώτη φορά δημόσια και σε σκηνικό αντιπαράθεσης με αιχμές από την Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και έντονη κριτική προς την πρόεδρο του Σώματος.

Η Διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε κατά πλειοψηφία το άνοιγμα της Βουλής, ενώ καταψήφισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, σημειώνοντας: «ψηφίζω κατά προκειμένου να μη συζητηθεί το τρίτο μνημόνιο».

Στο σημείο αυτό η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου διευκρίνισε ότι «η θετική ψήφος μου (σ.σ. για το άνοιγμα της Βουλής) δεν είναι για συζητηθεί στο άψε-σβήσε το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί με διαδικασίες fast-track».

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο θα ξεκινήσει σήμερα στις 9:30 στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και στη συνέχεια -αφού συνεδριάσει η Διάσκεψη των προέδρων και υπάρξει η σχετική ημερήσια διάταξη – θα συνεχιστεί η διαδικασία της συζήτησης στην Ολομέλεια το απόγευμα και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων μεταδόθηκε για πρώτη φορά από το κανάλι της Βουλής, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά του βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος μίλησε για αυθαιρεσία από την πλευρά της Προέδρου της Βουλής και ζήτησε να βάλει το θέμα σε ψηφοφορία.

Μετά από εισήγηση της προέδρου της Βουλής αποφασίστηκε οι συνεδριάσεις της Διάσκεψης να γίνονται από εδώ και στο εξής δημόσια (εκτός αυτών των συνεδριάσεων που βάσει του νόμου θα πρέπει να είναι «κλειστές»).

Αιχμές από Κωνσταντοπούλου
Η Ζ. Κωνσταντοπούλου επισήμανε: «συγκαλώ τη Διάσκεψη και έχω την ευθύνη να ειδοποιηθούν όλα τα μέλη της», ενώ, όπως είπε, θα ήταν άκομψο να υπάρξει σύγκληση του οργάνου χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να παραστούν.
Επιπλέον, η πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι εκ της θέσεώς της πρέπει να διασφαλίσει ότι ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη Βουλή όπως προβλέπει ο Κανονισμός.

Μίλησε για την αρχή της εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να διέπει τους θεσμούς λέγοντας ότι υπήρχε η διαβεβαίωση από πλευράς της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει διαδικασία και έκκληση από την πλευρά της Βουλής να μην υπάρξει αιφνιδιασμός, «αυτό πρέπει να στοιχειοθετεί ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, απαραβίαστο. Οδηγηθήκαμε σε έναν αιφνιδιασμό» τόνισε.

«Καρφιά» για την Πρόεδρο
Κατά τη συζήτηση στη Διάσκεψη, ασκήθηκε από μέλη της έντονη κριτική στην πρόεδρο της Βουλής για την διαδικασία που ακολούθησε για τη σύγκληση του οργάνου, σχετικά με το άνοιγμα της Βουλής.
Στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου για καθυστέρηση στις διαδικασίες, με την πρόεδρο της Βουλής να επαναλαμβάνει ότι υπήρξε αιφνιδιασμός. Ο κ. Φίλης πρότεινε να συνεδριάσουν αύριο το πρωί οι επιτροπές και εν συνεχεία να συνεδριάσει η Ολομέλεια.

Επίθεση στην κ. Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε και ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης μιλώντας για “παρωδία συνεδρίασης”.

Από την πλευρά του το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ υποστήριξε ότι δεν συντρέχει κανείς λόγος να ανοίξει η Βουλή, “δεν συμφωνούμε να έχει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και το καταγγέλλουμε” τόνισε.

Στην τοποθέτησή της η τρίτη αντιπρόεδρος της Βουλής Δεσ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι έριξε μια ματιά στα συνταξιοδοτικά που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, τα οποία όπως είπε δεν τα κατανόησε όπως επίσης δεν κατανόησε τα όσα αναφέρονται στην απελευθέρωση της ενέργειας αλλά και σε άλλα ζητήματα.

Η ίδια όπως και άλλα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων αναφέρθηκαν αρνητικά στο ότι οι βουλευτές δεν έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, λόγω της διαδικασίας του κατεπείγοντος.

έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.