ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Οι τρεις πρώτες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά από την τραπεζική αργία και τα capital controls, προκάλεσε σοκ.

Συνολικά, χάθηκε τo 6% του φετινού ΑΕΠ της χώρας, που εκτιμάται στα 179 δισ. ευρώ, εφόσον η ύφεση αγγίξει το -4%, σύμφωνα με την «Καθημερινή», με κεφάλαια ύψους 10,854 δισ. ευρώ να «εξαϋλώνονται», ενώ από αυτά τα 7,541 δισ. αφαιρέθηκαν από την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Το «κραχ» ήταν αναμενόμενο, καθώς εκατοντάδες hedge funds είχαν δεσμευμένα κεφάλαια άνω των 20 δισ. ευρώ στην Αθήνα για έναν ολόκληρο μήνα. Η επαναλειτουργία επέτρεψε μόνο στους ξένους επενδυτές να πάρουν τα κεφάλαιά τους, αλλά αυτό προκάλεσε μία ιστορική κατάρρευση της αγοράς, όπως είναι αυτή που σημειώθηκε τη Δευτέρα. Αντίθετα, όσον αφορά τους ημεδαπούς επενδυτές, θα παραμείνουν για αρκετό καιρό οι περιορισμοί στις συναλλαγές τους, αφού δεν μπορούν να μετακινήσουν κεφάλαια από τραπεζικούς λογαριασμούς. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι ή να τοποθετήσουν φρέσκα κεφάλαια ή να τα φέρουν με έμβασμα από το εξωτερικό ή πουλώντας υφιστάμενες μετοχές που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Ακόμη όμως και το προϊόν της πώλησης οι Ελληνες επενδυτές δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για άλλους σκοπούς παρά μόνο για να το επανεπενδύσουν στο Χρηματιστήριο.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.