ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΜετά το ζήτημα που είχε ανακύψει σχετικά την αδυναμία των τραπεζών για την δημιουργία λογαριασμών, που θα χρησιμοποιείτο νέο χρήμα, ορίστηκε η ημερομηνία ανοίγματος του Χρηματιστηρίου.

Την Δευτέρα 3 Αυγούστου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα της χρηματιστηριακής αγοράς, μετά από την σύσκεψη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στη πρωινή συνάντηση που είχαν χρηματιστές, τράπεζες και εποπτικές αρχές υπήρχε εμπλοκή, οπότε κρίθηκε αδύνατη η επαναλειτουργία την Πέμπτη.

Οπως αναμένεται το ΧΑ θα λειτουργήσει με περιορισμούς που θα εξειδικεύσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και έπειτα θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Ε.Κ και της διοικούσας επιτροπής του Χρηματιστηρίου.

Οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να πωλούν και να αγοράζουν ελεύθερα, αντίθετα με τους Ελληνες που θα χρησιμοποιούν μόνο υφιστάμενα υπόλοιπα στους χρηματιστηριακούς κωδικούς.

Θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές:

  • με πώληση μετοχών
  • με έμβασμα απόν το εξωτερικό
  • με καταβολή χρημάτων
  • από τα υπόλοιπα στους κωδικούς

Οι πληροφορίες θέλουν την υπουργική απόφαση να υπογράφεται την Παρασκευή από τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ολα δείχνουν ότι η αγορά θα ανοίξει τη Δευτέρα, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστας Μποτόπουλος, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ την Τετάρτη το βράδυ.

Μεγάλη προϋπόθεση, υπογράμμισε, είναι η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης, που αποτελεί την κοινή πρόταση Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Τράπεζας της Ελλάδος.

Με δεδομένους τους περιορισμούς που περιλαμβάνει το Plan B, χρειάζονται να γίνουν μηχανογραφικές αλλαγές στα συστήματα των τραπεζών.

Σε συνεννόηση που κάναμε σήμερα με όλες τις τράπεζες, χρειαζόμαστε πολύ λίγες μέρες ακόμη, και το Σαββατοκύριακο, για να γίνουν τα απαραίτητα δοκιμαστικά, υπογράμμισε.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ΧΑ κ. Αλεξάνδρα Γρίσπου επιβεβαίωσε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα ανοίξει την Πέμπτη ενώ δύσκολα θα ανοίξει και την Παρασκευή.

Οπως ανέφερε, το άνοιγμα του ΧΑ δεν είναι εφικτό λόγω τεχνικών προβλημάτων στις τράπεζες, όσον αφορά στην υποστήριξη των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβάλλονται για Έλληνες επενδυτές.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.