κοψαχειλης τΠρος: 1. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

  1. Υπουργό Οικονομικών

 

Θέμα: Πλήρης παραλυσία του παραγωγικού ιστού της Βόρειας Ελλάδας

 

Η έλλειψη ρευστότητας έχει προκαλέσει δομικά λειτουργικά εμπόδια για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, αφού οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και η συνεπακόλουθη χρηματική ασφυξία της αγοράς έχουν οδηγήσει πολλές βιομηχανικές και παραγωγικές μονάδες στην αναστολή της λειτουργίας τους έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση, σε παροχές άδειας στο προσωπικό της παραγωγής και σε εναλλακτικές μορφές πληρωμών μέσω τραπεζών του εξωτερικού, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Οι καθυστερήσεις εισπράξεων και πληρωμών, οι ακυρώσεις στις παραγγελίες, η καταστροφή ευπαθών προϊόντων (τρόφιμα), οι δυσκολίες στις μεταφορές και στο κύκλωμα διανομής έχουν συμπαρασύρει όλη την οικονομία και επιδεινώνουν καθημερινά την ύφεση, που έχει προκληθεί, επιτείνοντας τον κίνδυνο λειτουργίας και τη βιωσιμότητα πολυάριθμων επιχειρήσεων και πολλαπλών κλάδων επαγγελματιών που συνδέονται και εξαρτώνται άμεσα από αυτές, προοιωνίζοντας μία ζοφερή εικόνα για τη βραχυχρόνια και μεσοχρόνια περίοδο, κατά την επαύριο της Συμφωνίας με τον ESM.

Εξαιρετικά καταδεικτική της κατάστασης είναι η έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος για το χρονικό διάστημα 7 έως 13 Ιουλίου, όπου, στο σύνολο των 112 επιχειρήσεων από Μακεδονία και Θράκη, που συμμετείχαν στην έρευνα, το 100% αντιμετωπίζει προβλήματα στις πληρωμές και στις εισπράξεις, το 94% στη διεκπεραίωση των εξαγωγών, ενώ το 92% στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης;
  2. Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε προκειμένου να σωθεί η παραγωγή και να αναθερμανθεί η οικονομία της Βορείου Ελλάδος , δεδομένου του ότι, διακυβεύεται σε αυτήν ένα μεγάλο τμήμα της οικονομικής και επισιτιστικής ασφάλειας της Χώρας;

 

Ο ερωτών Βουλευτής,

Τιμολέων Κοψαχείλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.