Δεν υπάρχει… ψυχίατρος για την ΕΛ.ΑΣ.! Το 2008 ήταν 12, το 2015 μόλις 8
δολοφονος αστυνομικος
Πάντα έπειτα από ένα νεκρό, η πολιτική και αστυνομική ηγεσία της κάνουν λόγο για αλλαγές στο πλαίσιο ψυχοσωματικών και ψυχολογικών εξετάσεων των αστυνομικών.

Το 2008 έγινε μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον Επαμεινώνδα Κορκονέα και προχθές μετά το στραγγαλισμό ενός 7χρονου κοριτσιού από τον αστυνομικό πατέρα της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο νόμος όμως υπάρχει, είναι ο 3169/2003, και το σχετικό άρθρο 4 κρίνεται ικανοποιητικό. Το σοβαρό όμως πρόβλημα υφίσταται από την ανυπαρξία επανάληψης των εξετάσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφού αυτή επαφίεται στις «μαντικές ικανότητες» των διοικητών να διαγνώσουν ψυχικά προβλήματα στο προσωπικό τους. Πώς όμως θα εξεταστεί ο αστυνομικός;

Ο συγκεκριμένος νόμος προέβλεπε την πρόσληψη 55 ψυχιάτρων, αλλά έμεινε στα χαρτιά. Το 2008, μετά το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, και τη δολοφονία σεκιουριτά έξω από την κατοικία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, από 38χρονο ψυχικά άρρωστο αρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ., υπήρχαν μόλις 12 ψυχίατροι για 50.000 αστυνομικούς, οι οποίοι επιεικώς χρειάζονταν μια… πενταετία προκειμένου να δώσουν ιατρική γνωμάτευση για το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού.

Οπως αναφέρεται στον «Ελεύθερο Τύπο», με πομπώδη λόγια οι τότε ηγεσίες δήλωναν πως όλοι οι αστυνομικοί θα περάσουν από το… ντιβάνι του ψυχιάτρου, ενώ η έλλειψη ψυχιάτρων θα αντιμετωπιζόταν με εξέτασή τους σε δημόσια νοσοκομεία. Είχαν εξεταστεί μόλις 300 και ο… κουρνιαχτός έπεσε, παρότι οι ιατρικές γνωματεύσεις ήταν απογοητευτικές και το ποσοστό εκείνων που δεν θα έπρεπε να φέρουν όπλο επικίνδυνα μεγάλο.

Χθες, μετά την απίστευτη τραγωδία στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης ενημερώθηκε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για το «παρελθόν» του ένστολου παιδοκτόνου. Το 2004 είχε διαγνωσθεί αγχώδης διαταραχή στο 47χρονο. Το 2011 και το 2013, ενώ πέρασε από ιατρική επιτροπή, καμία δεν διέγνωσε πρόβλημα και γνωμοδότησε ότι δεν συντρέχει λόγος να του αφαιρεθεί το όπλο ή απλά ότι τίθεται θέμα ασφάλειας μελών της οικογένειάς του και συναδέλφων του.

Ο κ. Πανούσης δεν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο που γίνονται οι σχετικές εξετάσεις των αστυνομικών και προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές της διαδικασίας. Ας πούμε ότι φταίει ο τρόπος, τι θα γίνει όμως με την εξέταση, όταν στη Διεύθυνση Υγειονομικού της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν μόλις 8 ψυχίατροι και 43 ψυχολόγοι ειδικών καθηκόντων.

Στο άρθρο 4 του σχετικού νόμου για τον έλεγχο καταλληλότητας των αστυνομικών να φέρουν όπλο προβλέπεται η εξέτασή τους μέσα «σε ένα έτος μετά τη συμπλήρωση πενταετίας από την αποφοίτησή τους από τις αστυνομικές σχολές». Βασική αποστολή των ψυχιάτρων είναι να εξετάσουν με ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνεντεύξεις «την εν γένει προσωπικότητα των αστυνομικών και κυρίως την αυτοκυριαρχία, τη συναισθηματική σταθερότητα, την κρίση και αντίληψη και την ικανότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις και να αποφαίνονται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό αν η προσωπικότητά τους παρέχει τα εχέγγυα για ορθή χρήση του όπλου».

Αν η πρώτη και δεύτερη επιτροπή αποφανθεί ότι δεν είναι κατάλληλοι να φέρουν όπλα, χαρακτηρίζονται με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. μη κατάλληλοι να οπλοφορούν και εκτελούν υπηρεσία που δεν απαιτείται οπλοφορία, ενώ έχουν το δικαίωμα, «μετά την παρέλευση ενός έτους από την έκδοση της σχετικής πράξης, να ζητήσουν την επανεξέτασή τους από την επιτροπή». Ο νόμος προβλέπει πως με απόφαση του εκάστοτε υπουργού καθορίζονται η σύνθεση της επιτροπής, ο τρόπος και η διαδικασία της εξέτασης.

e-typos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.