eurogroup
Καθοριστική είναι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, καθώς από το κατά πόσο θα δοθεί ένα ισχυρό σήμα προόδου, θα εξαρτηθούν οι αποφάσεις για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Κρίσιμες είναι και οι δύο επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι την Τρίτη η Αθήνα καλείται να πληρώσει 760 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, ενώ την Τετάρτη η ΕΚΤ θα αποφασίσει εάν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος, που να οδηγήσει σε συμφωνία, ώστε να ξεκλειδώσει τη ρευστότητα ή να σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά.

Στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέλει “την καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει”, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι “σε κάθε περίπτωση η επίτευξη της οποιασδήποτε συμφωνίας πρέπει να κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει”.

Στη σημερινή συνεδρίαση η κυβέρνηση θα εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον πρόεδρο του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκη, που έχει και την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group.

“Πηγαίνουμε στο Eurogroup με τον Γιώργο Χουλιαράκη έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη για αυτή τη χαλάρωση. Θεωρώ ότι η λύση θα δοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και όχι αναγκαστικά σήμερα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πετύχουμε αυτή τη χαλάρωση σήμερα αλλά ο στόχος μας είναι να επιτευχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες”, ανέφερε ο Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας το πρωί στον ραδιοοσταθμό “Στο Κόκκινο”.

Πριν από τη συνεδρίαση ο Έλληνας υπουργός ενδέχεται να δει τον Γερμανό ομόλογό του, όπως είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πάντως, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, οι δανειστές ζητούν πρόσθετα μέτρα 7-8 δισ. ευρώ, απαίτηση για “ανελέητη ασφυξία” -όπως είπε- που δεν γίνεται δεκτή από την κυβέρνηση.

“Ζητάνε πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 2%. Δηλαδή, μια κρίσιμη δεκαετία, σε βάζει πόρους της τάξης των 7-8 δισ. να τους υποκαταστήσεις με μέτρα για να έχεις αυτά τα πλειονάσματα. Αυτά δεν γίνονται. Δεν μιλάμε περί λιτότητας, μιλάμε περί ασφυξίας ανελέητης για τα δύο επόμενα χρόνια”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 9.84.

 

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.