βρετανια - εκλογεσΆνοιξαν στις 09:00 το πρωί οι κάλπες στη Βρετανία για τις βουλευτικές εκλογές με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μια από τις πιο αμφίρροπες αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ούτε ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά ούτε και ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ κατάφερε να πάρει ένα καθαρό προβάδισμα, έπειτα από πέντε εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας.

Οι εκλογές χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς εκτός των άλλων ίσως κρίνουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κάμερον υπόσχεται ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ εάν κερδίσει νέα θητεία.

Τρίτο κόμμα ενδέχεται να αναδειχθούν οι Σκοτσέζοι εθνικιστές παρά την ήττα τους στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη πέρυσι για την απόσχιση ή μη της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης οι δημοσκοπήσεις κατατείνουν στο ότι τα δυο μεγάλα κόμματα θα αναγκαστούν σε περίπτωση επικράτησής τους να σχηματίσουν μετεκλογικά μια κυβερνητική συμμαχία με κάποιο άλλο κόμμα ή μια ιδιαίτερα επισφαλή κυβέρνηση μειοψηφίας.

“Μπορούμε να επιτύχουμε την πλειοψηφία που θα δώσει στη Βρετανία την ισχυρή σταθερή κυβέρνηση που θα συνεχίσει να εφαρμόζει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την οικονομία που φέρνει αποτέλεσμα”, δήλωσε ο Κάμερον χθες, στο κλείσιμο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Από τη μεριά του, ο Έντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι το μήνυμα που θέλει να στείλει στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους είναι το εξής: “Μπορείτε να έχετε άλλα πέντε χρόνια με έναν πρωθυπουργό που θα βάζει τους πλούσιους και τους ισχυρούς πάνω από όλους στη χώρα. Ή, αν γίνω εγώ πρωθυπουργός, θα βάλω τους εργαζόμενους πάνω από όλους”.

Πάνω από 45 εκατομμύρια Βρετανοί και Βρετανίδες έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη σημερινή διαδικασία.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.