ΔΡΑΧΜΗΣε έξι βασικά ερωτήματα γύρω από την πιθανότητα του Grexit απαντά το BBC, διαπιστώνοντας ότι η Ελλάδα ξεμένει σύντομα από χρόνο και χρήματα. Εάν η κυβέρνηση αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία στις 24 Απριλίου, υπάρχει κίνδυνος να μπει σε διαδικασία προεπιλογής και να οδηγηθεί στην έξοδο από την ευρωζώνη, εκτιμά το βρετανικό δίκτυο.

Είναι κοντά στη χρεοκοπία η Ελλάδα;

Υπάρχει μια ολοένα και αυξανόμενη πεποίθηση πως αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνήσει για τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα ξεμείνει από χρήματα. Οι πληρωμές για το χρέος συσσωρεύονται: Εν αναμονή των πληρωμών προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ μεγαλώνει η νευρικότητα στην Ευρώπη. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Να πληρώσει τα χρέη της ή να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις συντάξεις και τους μισθούς του Δημοσίου;

Μπορεί να παραμείνει εν ζωή;

Η κυβέρνηση αρνείται τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι χρησιμοποίησε τα αποθεματικά των ταμείων υγείας για την αποπληρωμή του ΔΝΤ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα αριστερό-λαϊκιστικό κόμμα, που ανέβηκε στην εξουσία εν μέσω ενός κύματος οργής κατά της λιτότητας, θα είναι δύσκολο να σταματήσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και έτσι η απόφαση φαίνεται πως είναι αναπόφευκτη.

Ο στόχος είναι στις 24 Απριλίου να ξεκλειδώσουν οι εταίροι μέρος των χρημάτων της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. δολαρίων. Όμως ακόμα και αν λάβει αυτά τα χρήματα, θα χρειαστεί και ένα τρίτο πακέτο στήριξης δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Τι θα συμβεί αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα;

Οι ελληνικές τράπεζες τελούν υπό μηχανική υποστήριξη, καθώς λαμβάνουν χρήματα μέσω ELA από την ΕΚΤ. Αν η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώσει αδυναμία εξόφλησης των δανείων της, κινδυνεύει να χάσει τη ρευστότητα που της παρέχει η ΕΚΤ. Μια αναγκαστική χρεοκοπία θα δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο και θα εντείνει ακόμη περισσότερο την εκροή καταθέσεων.

Αυτό σημαίνει Grexit;

Το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι τόσο επισφαλές που ακόμη και οι στοιχηματικές εταιρίες σταμάτησαν τα στοιχήματα περί Grexit στις αρχές του χρόνου. Μια αναγκαστική χρεοκοπία θεωρείται η χειρότερη επιλογή γιατί θα βύθιζε την Ελλάδα και θα την ανάγκαζε σε έξοδο.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν, η χώρα θα επέστρεφε σε μια υποτιμημένη δραχμή, θα αντιμετώπιζε μια βαθιά τραπεζική κρίση και έτσι θα γινόταν ένας παρίας στις διεθνείς αγορές, όπως η Αργεντινή το 2002.

Είναι το Grexit αναπόφευκτο;

Η συμφωνία στις 24 Απριλίου θα ήταν σωτήρια για την Ελλάδα, όμως σχεδόν όλοι οι αναλυτές συμφωνούν πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει. Αυτή τη στιγμή παίζεται ένα παιχνίδι πόκερ με μπλόφες από όλες τις πλευρές. Ωστόσο, ακόμη και αν υπάρξει αποτυχία στη Ρίγα, αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα θα οδηγηθεί εκτός ευρώ. Για ορισμένους οικονομολόγους, πιθανώς, η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα θα ήταν μια «διαχειρίσιμη χρεοκοπία».

Μια ιδέα που εξετάζει η Γερμανία, είναι να συνεχίσει η ΕΚΤ τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας, και σε αντάλλαγμα να υπάρξουν αυστηρές εγγυήσεις της χώρας για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης;

Η Ευρώπη θεωρεί πως έχει αναπτύξει εκείνους τους μηχανισμούς για να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, όμως το ΔΝΤ θεωρεί πως τα τρωτά σημεία παραμένουν. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να τυπώσει χρήμα για την ανακεφαλαίωσή της, κάτι που δεν θέλει η Γερμανία. Οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης στις αγορές είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.