Καταγραφή Συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε σήμερα στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, η συζήτηση για το

δημόσιο χρέος της Ελλάδας, με αφορμή την συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Δημοσίου Χρέους, τη λεγόμενη “Επιτροπή Αλήθειας”.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, ανέφερε στο πλαίσιο της συζήτησης, πως σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς, το χρέος της Γερμανίας το οποίο συνδέεται με τις κατοχικές αποζημιώσεις ανέρχεται στα 278,7 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 10,3 δισεκατομμύρια είναι το λεγόμενο «αναγκαστικό δάνειο» – και όλα τα υπόλοιπα ποσά έχουν σχέση με αποζημιώσεις που αφορούν ιδιώτες ή υποδομές.
«Στη Συνδιάσκεψη των Παρισίων του 1946 το ποσό αυτό είχε οριστεί στα 341,2 δισεκατομμύρια δολάρια εκείνη την εποχή» ανέφερε ο κ. Μάρδας.
Ο πρώην διευθυντής Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ, Νικόλαος Στρόμπλος, διαβεβαίωσε πως ένα μέρος του χρέους είναι λογιστικό και όχι πραγματικό. «Επιβλήθηκε από τη Eurostat στη χώρα μας κατά επιλεκτικό τρόπο, με μεθοδολογίες, οι οποίες αφορούν μόνο τη χώρα μας και μόνο για μια συγκεκριμένη περίοδο» τόνισε.
«Τον Οκτώβριο του 2010, για πρώτη φορά ενέταξαν στον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης τις 17 ΔΕΚΟ, οι οποίες έχουν τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας. Αυτές κανονικά και κατά πάγια παράδοση, τόσο της Ελλάδας (από το 1993) όσο και όλων των άλλων χωρών της Ευρώπης, κατατάσσονταν στον τομέα των μη χρηματοδοτικών επιχειρήσεων, δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε ο κ. Στρόμπλος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ισημερινού, Ντιέγκο Μπόρτζα, αναφέρθηκε στην αμφισβήτηση, εκ μέρους της χώρας του, της νομιμότητας του υπέρογκου δημοσίου της χρέους, και καταφέρθηκε κατά του ΔΝΤ, κατηγορώντας το ότι «παρότι η κρίση του 2008 ήταν προφανής και η χρεοκοπία της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής ήταν εμφανής, το ΔΝΤ δεν προσπάθησε να αποτρέψει την οικονομική ανισορροπία που επήλθε σε πολλές χώρες».
Μιλώντας για τη σχέση χρέους και κοινωνίας, ο κ. Μπόρτζα παρατήρησε: «Όπως και σε πολλές άλλες χώρες, έτσι και στην Ελλάδα, το εξωτερικό χρέος χρησιμοποιείται ως μηχανισμός για να πιεστεί η πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού, προκειμένου να έχει όφελος μονάχα μια μειοψηφία που ρισκάρει λίγα και λαμβάνει πολλά. Πολλές κυβερνήσεις, εθνικοί και διεθνείς θεσμοί, γίνονται συνένοχοι σε αυτή τη διαδικασία σύλησης των λαών τους».
Ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, υπενθύμισε πως η σύσταση της Επιτροπής για τον Λογιστικό Έλεγχο του Δημοσίου Χρέους «δεν αποτελεί για εμάς μία απλή προεκλογική δέσμευση, αλλά μία από τις βασικές μας αρχές στην ιδρυτική διακήρυξη των ΑΝΕΛ». «Το κεφάλαιο που μάς αναλογεί, θα πρέπει να διακανονιστεί και να επιστραφεί, αλλά όλο αυτό το πλέγμα των επιτοκίων, που έχει συμβάλλει μετά από πέντε φριχτά μνημονιακά χρόνια, στο να βρίσκεται το χρέος πάντα στα 350 δισ. ευρώ, εμείς οι ΑΝΕΛ έχουμε πει πως πρέπει να διαγραφεί μονομερώς, και χωρίς δεύτερη κουβέντα» ανέφερε ο κ. Κουίκ.
Ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Τόσκας, παρατήρησε στην ομιλία του πως «οι έμποροι όπλων απέκτησαν πρωτοφανή ισχύ στην Ελλάδα, μια και συνδυάστηκαν με εκδοτικά συγκροτήματα, ολιγάρχες και διασυνδέσεις σε στρατιωτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο. Έφτασαν να επηρεάζουν θέματα της εξωτερικής πολιτικής, που τελικά κατέληγαν στην αναγκαιότητα αγοράς νέων οπλικών συστημάτων “αλλιώς θα χάναμε τάχα μου την υποστήριξη σε σοβαρά εθνικά θέματα”. “Όλα αυτά θα ελεγχθούν» υποσχέθηκε ο κος Τόσκας.
Ο υφυπουργός για την Αγροτική Ανάπτυξη, Παναγιώτης Σγουρίδης, παρατήρησε στην ομιλία του πως «στο τέλος του 2009, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους 90 δισ. ελληνικά ομόλογα και περί τα 160 δισ. ιδιωτικών δανείων ελληνικών επιχειρήσεων». «Το διακύβευμα το οποίο υπήρχε για τους Ευρωπαίους δανειστές ήταν 250 δισ. ευρώ. Η καθυστέρηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επιδιώχθηκε για ένα και μόνο λόγο: Για να προλάβουν να ρευστοποιήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και να δημιουργηθούν ειδικοί μηχανισμοί, που θα προστατεύσουν όχι την Ελλάδα, αλλά τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» συμπλήρωσε ο κ. Σγουρίδης.
«Στην περιοχή της Γλυφάδας, η Πολιτεία αγόρασε έκταση από ιδιώτες πριν από λίγους μήνες με 1.500 ευρώ το τετραγωνικό για να φτιάξει πάρκο και την ίδια ώρα, το κράτος πουλάει με 75 ευρώ το τετραγωνικό» παρατήρησε ο αναπληρωρής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης. «Αυτό είναι καταδολίευση των δανειστών. Οι δανειστές ωστόσο ποτέ δεν αντέδρασαν σ’ αυτά τα σκάνδαλα του ΤΑΙΠΕΔ, διότι είναι προφανές ότι η δυνατότητα αγοράς “μπιρ παρά” δασών και αιγιαλών πέρα από κάθε συνταγματική επιταγή, είναι ο πραγματικός τους στόχος» επισήμανε ο κος Τσιρώνης.
«Επαχθές δεν είναι μόνο το χρέος που δημιουργούν δικτατορίες για να κτίσουν παλάτια, αλλά και κυβερνήσεις που εκφεύγουν της δημοκρατικής εντολής, για να δημιουργήσουν έργα βεγγαλικών και εντυπωσιασμού» σημείωσε σε παρέμβασή της η βουλευτής, Ραχήλ Μακρή.
Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου, Παντελής Σκλιας, ανέφερε στην ομιλία του πως η αύξηση του δημοσίου χρέους την περίοδο που προηγήθηκε της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης, κινήθηκε ποσοστιαία κοντά στον μέσο όρο των αυξήσεων που συντελέστηκαν στις χώρες της Ευρωζώνης και χαμηλότερα από τον μέσο όρο των αυξήσεων που συντελέστηκαν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Από τα ευρήματα αποδεικνύεται ότι κατά την περίοδο 2007-2009, το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε ποσοστιαία κατά 131,1%, την ίδια στιγμή που η μέση τιμή ποσοστιαίων αυξήσεων στις χώρες της Ευρωζώνης ανήλθε σε 826,7% και σε αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 650,7%.
Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 20,8%, δηλαδή όσο περίπου και η μέση τιμή των ποσοστιαίων αυξήσεων στις χώρες της Ευρωζώνης 20,5%, αλλά λιγότερο από το αντίστοιχο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 26,5%» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σκλιας.

ethnos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.