ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ Ελληνικό smartphone – ελληνικό tablet. Στην Ελλάδα της κρίσης, της αποβιομηχάνισης και της χαοτικής απόστασης από τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις, ένα τέτοιο εγχείρημα ακουγόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια κάτι σαν σύντομο ανέκδοτο.

Σε μια εποχή που δεν υπήρχε Διαδίκτυο ο Ι. Καματάκης διέβλεψε το επερχόμενο τεχνολογικό «μπαμ», ίδρυσε τη δική του εταιρεία, με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων καινοτομίας που θα κάνουν «τη ζωή πιο απλή» (Making Life Simple), και δικαιώθηκε.

Τον Ιούλιο του 2012, μια δυναμική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τόλμησε να κοιτάξει στα μάτια τους πολυεθνικούς κολοσσούς και να λανσάρει στην αγορά το πρώτο ελληνικό «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο που αλληλεπιδρά με τον κάτοχό του, ενώ έναν χρόνο μετά εισήγαγε και το πρώτο ελληνικό tablet.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η MLS, δημιούργημα του Ιωάννη Καματάκη, βρίσκεται στην πρώτη θέση των πωλήσεων tablet στην Ελλάδα, με το εντυπωσιακό μερίδιο αγοράς 17%, ξεπερνώντας γίγαντες όπως η Apple και η Samsung, ενώ ικανοποιητικά ποσοστά με ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν και οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων. Πολλοί από τους κατόχους MLS smartphones και tablets δεν γνωρίζουν πως η συσκευή που έχουν στα χέρια τους είναι ελληνικό προϊόν.

Τα παραπάνω είναι το αποτέλεσμα της εξέλιξης 26 χρόνων, ενός ελληνικού success story, που ξεκίνησε το 1989 ένας 19χρονος ανήσυχος νέος, δευτεροετής φοιτητής τότε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Γόνος οικογένειας που κατείχε μια από τις μεγαλύτερες τεχνικές εταιρείες της Βόρειας Ελλάδας, ο Ιωάννης Καματάκης αποφάσισε να κάνει τη δική του «επανάσταση» και να χαράξει διαφορετική πορεία, στον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας.

<p>Οι εγκαταστάσεις της MLS στην τεχνόπολη της Θέρμης.</p>

Οι εγκαταστάσεις της MLS στην τεχνόπολη της Θέρμης.

Σε μια εποχή που δεν υπήρχε Διαδίκτυο και κινητή τηλεφωνία, με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε πρωτόλεια μορφή ακόμα, διέβλεψε το επερχόμενο τεχνολογικό «μπαμ» και ίδρυσε τη δική του εταιρεία, με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων καινοτομίας που θα κάνουν «τη ζωή πιο απλή» (Making Life Simple).

Με μότο το «think positive» (σκέψου θετικά) και επιμονή στην καινοτομία, η μικρή ομάδα ανθρώπων που ξεκίνησε την MLS Πληροφορική Α.Ε. επένδυσε στην έρευνα και έδρεψε σχετικά γρήγορα τους πρώτους καρπούς. Τα πρώτα projects κινήθηκαν προς το εκπαιδευτικό SOFTWARE και το 1995 εκδόθηκε η πρώτη ελληνική ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια.

<p>Η MAIC, το τελευταίο «παιδί» της εταιρείας, μια προσωπική βοηθός που ενσωματώνεται πλέον σε όλες τις συσκευές smartphones και tablets.</p>

Η MAIC, το τελευταίο «παιδί» της εταιρείας, μια προσωπική βοηθός που ενσωματώνεται πλέον σε όλες τις συσκευές smartphones και tablets.

Χρυσό βραβείο
Το 1999 η εταιρεία κατέκτησε το Χρυσό Πανευρωπαϊκό Βραβείο Τεχνολογίας, ανάμεσα σε 249 συμμετέχοντες, με το LaserLock, ένα καινοτόμο σύστημα προστασίας των CD-ROM από επίδοξους αντιγραφείς, το 2001 εισήχθη στο Χ.Α.Α. και έναν χρόνο μετά κυκλοφόρησε την πρώτη εφαρμογή αυτόματης μετάφρασης από ελληνικά σε αγγλικά και αντίστροφα, καθώς και την πρώτη εφαρμογή αναγνώρισης φωνής. Το 2003 κυκλοφορεί το πρώτο σύστημα αυτόματης πλοήγησης για αυτοκίνητα, ένα προϊόν που με την εξέλιξή του τα επόμενα χρόνια ανέδειξε την εταιρεία σε leader της ελληνικής αγοράς και όχι μόνο. Σήμερα 6 στους 10 Ελληνες αγοραστές πλοηγών προτιμούν MLS Destinator, που ενσωματώνει την προηγμένη τεχνολογία αναγνώρισης φωνής στην ελληνική γλώσσα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, που εισήχθη το 2006, αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για το μετέπειτα «άλμα» της εταιρείας και την εισαγωγή της στην αγορά των κινητών τηλεφώνων και ταμπλετών.

Η ημερομηνία-ορόσημο είναι η 4η Ιουλίου 2012, όταν κυκλοφόρησε το MLS IQTalk. Το πρώτο ελληνικό smartphone έδινε για πρώτη φορά τη δυνατότητα στον Ελληνα χρήστη να πραγματοποιεί κλήσεις με φωνητική εντολή στη γλώσσα του, ενώ είχε ενσωματωμένο και τον ήδη καθιερωμένο πλοηγό Talk&Drive. Στα επόμενα μοντέλα προστέθηκε η δυνατότητα φωνητικής υπαγόρευσης κειμένου για μηνύματα SMS, e-mails, ακόμα και post στο Facebook.

Η εξέλιξη όλων των παραπάνω «γέννησε» τη MAIC, το τελευταίο «παιδί» της εταιρείας, που παρουσιάστηκε το 2014. Μια προσωπική βοηθός που ενσωματώνεται πλέον σε όλες τις συσκευές smartphones και tablets. Πραγματοποιεί κλήσεις, γράφει μηνύματα, βρίσκει ανοιχτά φαρμακεία, βενζινάδικα, καταστήματα τραπεζών, ψάχνει πληροφορίες στο google, βρίσκει βίντεο στο YouTube, ανοίγει εφαρμογές, και όλα αυτά με φωνητικές εντολές στα ελληνικά.

Από το 2011, με αιχμή του δόρατος το πρωτοποριακό σύστημα αναγνώρισης φωνής που η ίδια ανέπτυξε, η MLS έχει εισέλθει στις αγορές της Τουρκίας, της Χιλής, του Μαρόκου, της Νιγηρίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και της Κύπρου.

Η εισηγμένη έχει κεφαλαιοποίηση 50 εκατ. ευρώ, ενώ θεσμικοί επενδυτές κατέχουν περί το 20% των μετοχών. Μεταξύ αυτών ο σεΐχης του Κατάρ Καλίντ μπιν Γιασίμ αλ Θάνι, ο οποίος στα τέλη του 2014 αύξησε σε 5,1% τη συμμετοχή του, μέσω της εταιρείας KM CO Ltd συμφερόντων του, και έγινε βασικός μέτοχος, με μελλοντική εκπροσώπηση και στο ΔΣ.

Η εταιρεία στεγάζεται στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της, στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης και απασχολεί προσωπικό 100 ατόμων, στην πλειονότητά τους νέους επιστήμονες που στελεχώνουν το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων.

Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει, η εταιρεία παρέχει, επίσης, εξειδικευμένες υπηρεσίες στην υποστήριξη εφαρμογών εκπαιδευτικής τεχνολογίας.

Σε μια εποχή που δεν υπήρχε Διαδίκτυο ο Ι. Καματάκης διέβλεψε το επερχόμενο τεχνολογικό «μπαμ», ίδρυσε τη δική του εταιρεία, με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων καινοτομίας που θα κάνουν «τη ζωή πιο απλή» (Making Life Simple), και δικαιώθηκε.

ethnos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.