ΚΟΖΑΝΗ 2Ένας Κοζανίτης, ο Λάζος Τούνας, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τα Άγια μέρη στο Όρος Σινά και την μονή της Αγίας Αικατερίνης πρόσφατα. Εμείς, λοιπόν, θελήσαμε να μοιραστεί μαζί μας την μοναδική αυτή εμπειρία ζωής του.

Πριν ξεκινήσουμε το οδοιπορικό μας στο όρος Σινά και την μονή της Αγίας Αικατερίνης και ευχαριστήσουμε τον Λάζο Τούνα για την συνέντευξη που προθυμοποιήθηκε να μας δώσει σχετικά με το ταξίδι του, θα θέλαμε να πούμε δύο λόγια για αυτόν τον ιερό τόπο που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, πέραν των χριστιανών, τόσο από μουσουλμάνους όσο και από εβραίους!

Το Σινά λοιπόν, είναι όρος που βρίσκεται στην ομώνυμη χερσόνησο της Αιγύπτου . Το υψηλότερο σημείο του είναι στα 2.285μ. Κατά την παράδοση χαρακτηρίζεται ως θεοβάδιστο, καθώς εκεί, σύμφωνα με τη Βιβλική αφήγηση, παρέλαβε τις Δέκα Εντολές  από το Θεό ο Μωυσής. Ξόδεψε αρκετό χρονικό διάστημα στο βουνό εκείνο -που ονομάζεται και Χωρήβ- με αποτέλεσμα κάποιοι Εβραίοι να απιστήσουν κατασκευάζοντας και λατρεύοντας έναν χρυσούν μόσχο (Έξοδος). Ο Μωυσής τότε έσπασε οργισμένος τις πλάκες με τις Εντολές και χρειάστηκε να ανέβει δεύτερη φορά για να πάρει καινούργιες.

Στους πρόποδες του όρους του Σινά βρίσκεται και το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης (527 μ.Χ.) με αξιόλογη την παρουσία Ελλήνων στην εκεί περιοχή. Η Μονή αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO. Σύμφωνα με μαρτυρίες, θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο!

Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα…

– Λάζο καλησπέρα. Πώς και από πότε σχεδίαζες αυτό το ταξίδι;

Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ήθελα πριν 5 χρόνια να πάω, πάντα όμως υπήρχε κάτι που δεν με άφηνε να πάω, μάλλον δεν ήταν θέλημα Θεού τότε.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να βάλεις στο πρόγραμμα σου ένα τέτοιο ταξίδι μιας και η κατάσταση που επικρατεί στις κάτω χώρες εγκυμονεί πολλούς κινδύνους ιδίως τον τελευταίο καιρό;

Εκπλήρωση Πίστης και Ψυχής..Δεν υπάρχουν κίνδυνοι, ήτανε όλα ήρεμα, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα και μας φέρθηκαν με πολύ αγάπη. Μην ακούτε και διαβάζεται ότι σας λένε.

 

– Πως είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί;

Οι άνθρωποι και αναφέρομαι από το Κάιρο και μέχρι και την Αγία Αικατερίνη, επικρατεί φτώχεια, αλλά έχουν ένα πολύτιμο αγαθό την αγάπη… Εκτιμούν την ζωή και τα καλά αγαθά πους τους προσφέρει ο Θεός.

 

– Το μέρος αποτελεί από μόνο του ένα κόσμημα για την ορθοδοξία και όχι μόνο. Παρόλα αυτά υπήρξε κάτι που σε εντυπωσίασε περισσότερο;

Για εμένα το ταξίδι αυτό ήταν Όνειρο Ζωής. Δεν ξέρω τι να θυμηθώ πρώτα, το Μοναστήρι της Αγία Αικατερίνης που σε θαμπώνει όταν το βλέπεις εξωτερικά, όταν όμως βρεθείς μέσα τότε νιώθεις την αγάπη της Αγίας Αικατερίνης, αισθάνεσαι την ευωδία -άλλο πράγμα-, που προσπαθούσα να καταλάβω από που έβγαινε, έψαχνα στους διαδρόμους να δω από που προέρχεται. Βγήκα έξω στην αυλή. Η ευωδία ήταν πολύ πιο έντονη. Τότε ακούστηκε να χτυπά το τάλαντο. Κοίταξα και είδα τους πατέρες να πηγαίνουν προς την Εκκλησία. Ένας παππούλης μου λέει η Αγία Αικατερίνη σας καλωσορίζει στο σπίτι της.

Η διαδρομή μας προς την Αγία Κορυφή ήταν για εμένα όνειρο ζωής, μια διαδρομή 3-4 ώρες περίπου ανάμεσα σε βουνά και έρημο. Συχνά πυκνά μας ερχόταν τα λόγια από ένα ψαλμοτράγουδο, η νοερά προσευχή: Στο Σινά να ανεβώ, πολύ το επιθυμώ. Στην Αγία Κορυφή και να λέω την Ευχή. Η ανάβασις σκληρή, θεέ μου δώσε μου υπομονή, καρτερία, αντοχή να αποκτήσω την Ευχή…

Και όταν φτάσαμε στην Αγία Κορυφή, τότε δεν υπήρχαν λόγια,μόνο συναισθήματα και αισθήματα, συναντάς πιστεύω τον ΘΕΌ μας… Όλοι μας είχαμε δάκρυα χαράς μέσα στην καρδία μας…

 

– Κάτι τελευταίο, θα πρότεινες στους φίλους σου και συντοπίτες να το επισκεφθούν;

Το να πιστεύουμε στο Θεό μας σημαίνει να εμπιστευτούμε σε αυτόν την ζωή μας και το μέλλον μας. Είμαστε πρώτα Ορθόδοξοι Χριστιανοί και μετά Έλληνες και επειδή είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί συνεχίζουμε να είμαστε Έλληνες. Εάν η Ελλάδα χάσει την Ορθόδοξη Πίστη της τότε θα διαγραφεί από όλες της χώρες και της φυλές της Γης… Και αυτά τα προσκυνήματα είναι Ελληνικά.

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και που μοιράστηκες μαζί μας την εμπειρία σου.

ΚΟΖΑΝΗ 1

Καραδημούλας Σάκης για το kozaniLife.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.