Γιούνκερ: «Πρέπει να βρούμε συμφωνία τις επόμενες ημέρες» – Μέρκελ για τον έλληνα Πρωθυπουργό: «Το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι σε ισχύ, θα πρέπει να επεκταθεί»
τσιπρας-  παππασ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην Σύνοδο Κορυφής στις  Βρυξέλλες, των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Πέμπτης.

Τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας, αν η Ελλάδα δεν υπέγραφε την παράταση του μνημονίου και τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε, τόνισε ο κ.Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας ότι η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο της διαβούλευσης.

Η διαβούλευση συνεχίζεται από την Παρασκευή, τόνισε, με στόχο συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα.

«Έχουμε καθαρές θέσεις. Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται» επανέλαβε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι ανέλυσε στους εταίρους ότι η Αθήνα έχει συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο σχέδιο που δεν διαταράσσει τους κανόνες δημοσιονομικής ισορροπίας, ζητώντας τους την εμπιστοσύνη τους να αντιμετωπίσουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, όχι σαν απειλή, αλλά σαν ευκαιρία.

«Η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα».

Σε ερώτηση για το αν η Αθήνα είναι πιο κοντά στο πρόγραμμα-γέφυρα που επιθυμεί, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έγιναν σημαντικά βήματα. «Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση, αλλά κάναμε σημαντικά βήματα, αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ είναι πεδίο συναίνεσης και όχι εκβιασμών. Απεδείχθη ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξεις, για να επιβεβαιώσει εμμονές ή να ικανοποιήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες» υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις -όπως περιγράφονταν στο μνημόνιο ήταν φύλο συκής, καθώς δεν λειτουργούσαν στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού κράτους δικαίου.

Σχολιάζοντας τις ενστάσεις που διατυπώνονται από άλλες χώρες, ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα ήταν όντως μοναδική περίπτωση σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Έστρεψε τα πυρά του -χωρίς να τις κατονομάσει- στην Ισπανία, λέγοντας ότι κάποιες χώρες δεν μπορούν να εξωτερικεύουν τις εσωτερικές κομματικές σκοπιμότητες, γιατί με τον τρόπο αυτόν θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα της Ευρώπης.

«Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην Ελλάδα, θα εξακολουθήσουν να έχουν προβλήματα στο εσωτερικό τους. Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι ευκαιρία να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ευρώπη.

» Όλοι έχουν συμφέρον να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση. Αν η Ελλάδα σταματήσει να απασχολεί τις Συνόδους Κορυφής, αυτό θα είναι η αρχή του τέλους της κρίσης για την ευρωζώνη και την ΕΕ.»

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι υπάρχει διάθεση για πολιτική συμφωνία. «Όλη αυτή η συζήτηση σήμερα αυτό δείχνει» εξήγησε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το Μνημόνιο δεν υπάρχει -επικαλέστηκε και τις δηλώσεις Γιούνκερ, λίγο νωρίτερα, ο οποίος δεν ανέφερε τη λεξη στις δικές του δηλώσεις- συμπληρώνοντας ότι η διαπραγματεύσεις της Αθήνας θα γίνονται με τους θεσμικούς της εταίρους.

Σε ερώτηση για το αν η όλη συζήτηση θα καλύπτει και την ΕΚΤ, ώστε να υπάρχει χρηματοδότηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εμείς θέλουμε να μπορούμε διεκδικούμε με τα νώτα μας καλυμένα».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν θα θέσει το νέο συμβόλαιο σε δημοψήφισμα, λέγοντας: «Η μόνη μας δύναμη εναι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και αισθανόμαστε ότι αυτή την εμπιστοσύνη την έχουμε και με το παραπάνω αυτή τη στιγμή».

Έκανε μάλιστα αναφορά στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις με ειρηνικό και φιλοευρωπαϊκό τρόπο.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν ο ίδιος παρενέβη ώστε να μην υπογραφεί το κοινό κείμενο στο Eurogroup, ο πρωθυπουργός ότι η απόφαση ήταν συλλογική και ότι δεν ισχύουν τα περί διαφωνιών.

Ντ. Τουσκ

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο Ντ. Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι «Ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Τσίπρας συμφώνησαν να υπάρχει τεχνική βοήθεια για να είναι όλα έτοιμα την ερχόμενη Δευτέρα», σημείωσε επίσης ότι «η Σύνοδος Κορυφής δεν μπήκε στην ουσία της διαπραγμάτευσης, ενώ κρίθηκε αναγκαία η τεχνική βοήθεια».

Ανγκελα Μέρκελ

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι περισσότερο από πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα. «Αισθάνομαι ότι τώρα θα περιμένουμε και θα δούμε τι είδους κοινές αποφάσεις θα πρέπει να λάβουμε» συμπλήρωσε. «Το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι σε ισχύ. Θα πρέπει να επεκταθεί. Ελπίζω να δούμε σύντομα προτάσεις».

Σε ερώτηση για το αν η όλη συζήτηση θα καλύπτει και την ΕΚΤ, ώστε να υπάρχει χρηματοδότηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εμείς θέλουμε να μπορούμε διεκδικούμε με τα νώτα μας καλυμένα».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν θα θέσει το νέο συμβόλαιο σε δημοψήφισμα, λέγοντας: «Η μόνη μας δύναμη εναι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και αισθανόμαστε ότι αυτή την εμπιστοσύνη την έχουμε και με το παραπάνω αυτή τη στιγμή».

Έκανε μάλιστα αναφορά στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις με ειρηνικό και φιλοευρωπαϊκό τρόπο.


Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι Τσίπρας και Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν να εξετάσουν την ουσία του θέματος, αλλά και τις νέες ιδέες της Αθήνας.

«Εχουμε ακούσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει κάποια μέτρα γιατί είναι αντικοινωνικά» είπε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι «μπορείς να αντικαταστήσεις μέτρα αρκεί να είναι ισοδύναμης απόδοσης. Πρέπει να μας πουν ποιο είναι το 70% και ποιο το το 30%».

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε ένα αποτέλεσμα σχετικά με την τεχνική διαδικασία, διότι πιστεύω ότι είναι απλά θέμα σύγκρισης διαφορετικών μέτρων και σύγκρισης του περιεχομένου του προγράμματος (και του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ), δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόσθεσε όμως:

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός σχετικά με την πολιτική πλευρά. Θα είναι πολύ δύσκολο. Πρόκειται να πάρει χρόνο. Μην είστε τόσο αισιόδοξοι ακόμα», πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ στους δημοσιογράφους καθώς έβγαινε από τη Σύνοδο Κορυφής.

Η Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία

H EE δεν εξέτασε το θέμα επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να τηρηθεί η εκεχειρία που αποφασίστηκε στο Μινσκ. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα επαναληφθούν οι τριμερείς ΕΕ-Ρωσίας-Ουκρανίας για το φυσικό αέριο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ, εξέφρασε προβληματισμό σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ για μια κατάπαυση του πυρός.

«Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ δύσκολες και εμείς δεν αναμένουμε μία εύκολη εφαρμογή της συμφωνίας» δήλωσε, αφού παρουσίασε τα αποτελέσματα της τετραμερούς συνόδου στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «28» της ΕΕ.

 

το βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.