Στην τελική ευθεία η εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλου Χαϊκάλη, για απόπειρα δωροδοκίας του.
xaikalhsΣύμφωνα με εκτιμήσεις, καθώς οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί  δεν ανοίγουν -και δικαιολογημένα- τα χαρτιά τους, η έρευνα ολοκληρώθηκε με τις χθεσινές συμπληρωματικές καταθέσεις τόσο του καταγγέλλοντα όσο και του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου.

Και το βασικό ερώτημα είναι: Η σχηματισθείσα δικογραφία θα μπει στο αρχείο ως ανυποστήρικτη δεδομένου ότι το φερόμενο ως βασικό αποδεικτικό υλικό θεωρείται παράνομο ή οι έγγραφες καταθέσεις είναι ικανές για να οδηγήσουν στην άσκηση ποινικής δίωξης;

Η πορισματική έκθεση του εισαγγελέα Εφετών Πάνου Παναγιωτόπουλου που διενήργησε  την έρευνα,  είναι σφόδρα ενδεχόμενο να  είναι έτοιμη ακόμα και κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.  Η αναφορά με τα συμπεράσματα του εισαγγελέα θα υποβληθεί στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών,  Ισίδωρο Ντογιάκο.

Το βασικό ερώτημα της υπόθεσης

Και το βασικό ερώτημα είναι: Η σχηματισθείσα δικογραφία θα μπει στο αρχείο ως ανυποστήρικτη και με δεδομένο ότι το φερόμενο ως βασικό αποδεικτικό υλικό, δηλαδή οι υποκλαπείσες συνομιλίες, θεωρείται παράνομο ή οι έγγραφες καταθέσεις είναι ικανές, υπάρχουν δηλαδή οι επαρκείς ενδείξεις, για να οδηγήσουν στην άσκηση ποινικής δίωξης;

Που ακριβώς βρίσκεται η αλήθεια και ποιός από τους εμπλεκόμενους, ο φερόμενος ως θύτης ή το φερόμενο ως θύμα, έχει “μοντάρει”  ισχυρισμούς και γεγονότα;

Είναι πάντως γεγονός ότι οι πληροφορίες που έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί γι’ αυτή την, έτσι ή αλλιώς ζοφερή, υπόθεση είναι συγκεχυμένες.

Κι αυτό γιατί  σχετικές διαρροές ακόμα και από δικαστικές πηγές, αλλά και πολλές από τις ευθείες καταγγελίες που γίνονταν από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους, κατέρρεαν σε σύντομο χρόνο από νεότερα στοιχεία, εκτιμήσεις ή δηλώσεις.

Για παράδειγμα μόλις χθες οι εισαγγελικές αρχές απέρριψαν και διέψευσαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Παύλου Χαϊκάλη -τους διατύπωσε δημόσια μετά τη συμπληρωματική κατάθεση -ότι κατόπιν υπόδειξης του εισαγγελέα δεν ανέφερε στην αρχική καταγγελία το όνομα του φερόμενου ως μεσάζοντα της απόπειρας δωροδοκίας του,  Γ. Αποστολόπουλου.

Μάλιστα οι εισαγγελικές αρχές τόνιζαν ότι ο βουλευτής Π. Χαϊκάλης στα ερωτήματά για την ταυτότητα του προσώπου που τον προσέγγισε απαντούσε ότι θα δώσει τα στοιχεία «στην κατάλληλη ώρα», ενώ ούτε στην αστυνομία τα είχε αποκαλύψει.

Απ’ την άλλη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, εγκάλεσε τη Δικαιοσύνη για καθυστερήσεις και ολιγωρία.

Γεγονός είναι ότι η υπόθεση έδειξε να …τρέχει από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η σχετική καταγγελία μέσω των ΜΜΕ

Γεγονός είναι ότι η υπόθεση έδειξε να …τρέχει στην κυριολεξία από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η σχετική καταγγελία μέσω των ΜΜΕ. Όπως είναι γεγονός ότι μέχρι και χθες το βράδυ επικρατούσε σύγχυση ακόμα και για τις επίσημες κινήσεις των ίδιων των δικαστικών αρχών.

Το μέγιστο ερώτημα εν προκειμένω είναι τι μέλλει γενέσθαι με το φερόμενο ως αποδεικτικό υλικό.

Αρχικά είχε διαρρεύσει ότι υπήρχε ακόμα και η σκέψη να ερευνηθεί το αν υπάρχει νομικά η δυνατότητα, μιας και αφορά σε καταγγελθείσα επιχειρούμενη δωροδοκία βουλευτή, να γίνει χρήση των παράνομα υποκλαπεισών συνομιλιών καθώς υπάρχει και σχετική κρίση Ανώτατου Δικαστηρίου.

Στη συνέχεια οι δικαστικές αρχές, που αν και παράνομο εντούτοις δέχτηκαν να παραλάβουν το επίμαχο υλικό,  έλεγαν κατηγορηματικά ότι  αποκλείεται η χρήση του. Απεστάλη όμως για απομαγνητοφώνηση  στην Ασφάλεια. Όπως υποστηρίζουν  υπήρξε συζήτηση για το υλικό που προσκόμισε ο Π. Χαϊκάλης αλλά ουδέποτε ειπώθηκε ότι το συγκεκριμένο οπτικοακουστικό υλικό είναι νόμιμο.

Κανείς βέβαια δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι έβγαλε η διήμερη αυτή έρευνα, του έμπειρου εισαγγελέα, Πάνου Παναγιωτόπουλου, κι αν οι ερωτήσεις του προς τους εμπλεκόμενους κατάφεραν να φωτίσουν τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης  και να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα χωρίς τη …συνδρομή της κρυφής κάμερας.

Όπως ακόμα κι αν τελικά ο εισαγγελικός λειτουργός αποφασίσει  πριν κλείσει την υπόθεση να κάνει πράξη μια αρχική σκέψη της κατ’ αντιπαράστασης εξέτασης των εμπλεκομένων.

Κανείς τέλος δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας νέας έρευνας που θα αφορά αυτή τη φορά τον τρόπο απόκτησης του οπτικοακουστικού υλικού που διαβιβάστηκε στις αρχές.

Οι ισχυρισμοί

Ο καταγγελθείς ως δράστης της απόπειρας δωροδοκίας, Γ. Αποστολόπουλος, στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα έδωσε μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων. Υποστήριξε ότι τα βίντεο που προσκόμισε Π. Χαϊκάλης είναι μονταρισμένα και  ότι ο βουλευτής με τον οποίο διατηρούσαν φιλικές σχέσεις είναι εκείνος που τον πλησίασε και του είπε πως αν λύσει το οικονομικό του πρόβλημα τότε θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα ανέφερε στον εισαγγελέα ότι διαθέτει και εκείνος οπτικοακουστικό υλικό καθώς …κατέγραφε κι αυτός με τη σειρά του, επίσης παράνομα, τον Π. Χαικάλη για να καταδείξει το «ηθικό του ανάστημα» και να τον καταγγείλει στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Κανείς βέβαια δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι έβγαλε η διήμερη αυτή έρευνα, του έμπειρου εισαγγελέα, Πάνου Παναγιωτόπουλου, κι αν οι ερωτήσεις του προς τους εμπλεκόμενους κατάφεραν να φωτίσουν τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης

 Απ’ την άλλη όχθη,  η δικηγόρος του Παύλου Χαϊκάλη και σύζυγος του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., Έλενα Τζούλη, υποστήριξε χθες, μετά τη συμπληρωματική κατάθεση του βουλευτή, πως οι εισαγγελείς γνώριζαν «από τις 12 Δεκεμβρίου το όνομα του Γιώργου Αποστολόπουλου και δεν έκαναν τίποτα».

Ζήτησε μάλιστα από τον εισαγγελέα να προχωρήσει σε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του κου Αποστολόπουλου για το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου ώστε να διαπιστωθεί ποιοι ήταν οι συνομιλητές του. Γι’ αυτό το αίτημα εισαγγελικές πηγές επισημαίνουν ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνει καθώς  το αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν υπήρξε δωροδοκία βουλευτή και όχι με ποιους μίλησε ο κος Αποστολόπουλος.

Απ’ την πλευρά της η κα Τζούλη απαντώντας στον ισχυρισμό του Αποστολόπουλου ότι κατέγραφε τις συναντήσεις του με τον Παύλο Χαϊκάλη προκειμένου να δοκιμάσει τις ηθικές του αντιστάσεις τον χαρακτήρισε  «αστείο»  καθώς ούτε στην αστυνομία τον κατήγγειλε , ούτε στον πρόεδρο του, Π. Καμμένο.

Τέλος η κα Τζούλη υποστήριξε  ότι το οπτικοακουστικό υλικό που προσκόμισε ο Π. Χαϊκάλης στους εισαγγελείς είναι νόμιμο και ότι μπορεί να γίνει χρήση του.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.