ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

ΤΣΙΠΡΑΣ - ΣΑΜΑΡΑΣΔυσκολεύει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κι έρχονται πιο κοντά οι εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου, παρά το άνοιγμα που έκανε χθες ο πρωθυπουργός με την πρότασή του για εκλογές μέσα στο 2015 αφού ολοκληρωθεί και η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος αλλά και η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Η σαφής άρνηση της ΔΗΜΑΡ να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, το θεωρούμενο σίγουρο «παρών» των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έπειτα και από τις εξελίξεις στο σκάνδαλο Χαϊκάλη» καθώς και το γεγονός ότι δεν φτάνουν οι ψήφοι όλων των ανεξάρτητων βουλευτών, καθιστούν την εκλογή Προέδρου μάλλον αδύνατη.

Μπορεί η ρελάνς Σαμαρά να θεωρήθηκε θετικό βήμα από ορισμένους βουλευτές, ωστόσο, φαίνεται πως δεν συγκεντρώνεται ένας ικανός αριθμός που θα οδηγούσε την τρίτη ψηφοφορία σε συγκέντρωση του κρίσιμου αριθμού των 180.

Οι 160 ψήφοι της πρώτης ψηφοφορίας είναι η βάση και η οποία φαίνεται να διευρύνεται στα επίπεδα των 168-170 βουλευτών που μπορεί να αυξηθεί με τις δύο θετικές ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή. Αν επομένως δεν «σπάσουν» οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ και δεν ψηφίσουν Δήμα κάποιοι από τους 22 αυτούς βουλευτές, τότε θα ναυαγήσει και αυτή η προσπάθεια του πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση φαίνεται να κερδίζει τις ψήφους των κ. Μελά, Κουράκου και Οικονόμου.
Μάλλον θετική είναι επίσης η κατεύθυνση, αν και δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, των βουλευτών Ιατρίδη, Γιοβανόπουλου και Κασαπίδη. Υπάρχει βεβαίως και η τρίτη ψηφοφορία που πολλοί περιμένουν να δουν αν θα προκύπτει ευρύτερη πλειοψηφία. Πολύδωρας και Καπερνάρος είναι σ’ αυτούς που θα ψηφίσουν παρών αύριο αλλά δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θα κάνουν στις 29 Δεκεμβρίου.

Το σενάριο της αλλαγής υποψηφίου φαίνεται να μην υπάρχει πια για την κυβέρνηση, μετά το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού το οποίο κάποιοι θεωρούν θετικό βήμα και άλλοι ότι ουσιαστικά δεν έδωσε τίποτε.

Βεβαίως από την πλευρά του Μαξίμου τονίζουν με νόημα ότι δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία να μην εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας και επισημαίνουν ότι θα φταίνε συγκεκριμένα κόμματα και βουλευτές αν η χώρα συρθεί σε εκλογές. «Οποιος οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες την Ελλάδα με ευθύνη του, θα πληρώσει. Ο ελληνικός λαός δε θέλει εκλογές και θα τους τιμωρήσει», τονίζουν δείχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως τον Φώτη Κουβέλη και τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

ημερησία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.