Με την χθεσινή απόφαση του ΟΠΕΚ οι Σαουδάραβες άνοιξαν «πόλεμο τιμών» στην σχιστολιθική επανάσταση των ΗΠΑ, σημειώνουν οι FT. Πόσο θα πέσει τώρα το πετρέλαιο.

PETRELAIOΟ ΟΠΕΚ έριξε το γάντι στους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, αρνούμενος να μειώσει την παραγωγή του, με μια απόφαση που έριξε τις τιμές πάνω από 8% ενδοσυνεδριακά, στα χαμηλότερα επίπεδα 4,5 ετών.

Το καρτέλ κράτησε αμετάβλητο το ανώτερο όριο παραγωγής στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αποκλίνοντας από την παραδοσιακή στρατηγική του να μειώνει την παραγωγή για να ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου.

Το συμβόλαιο Ιανουαρίου του Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς του αργού πετρελαίου, έχασε μέχρι 6,5 δολάρια στα 71,25 δολ. ανά βαρέλι.

Πολλοί παράγοντες του κλάδου πιστεύουν ότι το αργό πετρέλαιο θα σημειώσει περαιτέρω ισχυρή βουτιά. Ο Igor Sechin, ο πανίσχυρος επικεφαλής του ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου Rosneft, προβλέπει ότι η τιμή του μαύρου χρυσού θα βουτήξει στα 60 δολάρια στο α΄ εξάμηνο του έτους.

Το Brent έχει πλέον υποχωρήσει 37% περίπου από τον Ιούνιο, μέσα στο περιβάλλον υπερπροσφοράς που προκαλεί η εκτίναξη της σχιστολιθικής παραγωγής στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την πλούσια προσφορά από τον ΟΠΕΚ, όπου «παραδοσιακά» παραβιάζεται το ανώτατο όριο παραγωγής, και η μειωμένη ζήτηση στην Κίνα και την Ευρώπη.

Η Σαουδική Αραβία αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για ανάγκη μείωσης της προφοράς, ελπίζοντας προφανώς ότι μια μακρά περίοδος με χαμηλές τιμές θα πιέσει τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου και θα «πετάξει» από την αγορά όσους έχουν υψηλό κόστος παραγωγής.

«Μπορεί να μην είναι πόλεμος τιμών, αλλά είναι πολύ επιθετική δοκιμασία για το αμερικανικό σχιστολιθικό», σχολιάζει ο Jamie Webster της IHS Energy. «Ο ΟΠΕΚ δοκιμάζει ένα καινούργιο στοίχημα».

Πάντως οι μειωμένες τιμές θα πλήξουν κι άλλους παραγωγούς, όπως εκείνους που προσπαθούν να αντλήσουν στα ανοιχτά της Αρκτικής, στα αμμώδη κοιτάσματα του Καναδά και τα πολύ βαθιά νερά της Βραζιλίας.

Θα δοκιμάσουν επίσης τις αντοχές πολλών φτωχώτερων μελών του καρτέλ, όπως η Βενεζουέλα, η Νιγηρία και το Ιράν, που χρειάζονται χρήμα για τους προϋπολογισμούς τους και δεν έχουν το χαμηλό κόστος παραγωγής και τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα της Σ. Αραβίας, που θα αντέξει σε μακρά περίοδο φθηνού πετρελαίου.

Ο Amrita Sen της Energy Aspects σχολίασε χαρακτηριστικά: «Θα δοθεί μάχη για το ποιός έχει τις πιο βαθιές τσέπες και θα επιβιώσει ο δυνατότερος».

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.