«Οι επιχειρηματίες μπορούν αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να τους υποστηρίξει»
GRAFEIOKRATIAΟι Έλληνες έχουν την ικανότητα να διαπρέψουν στον επιχειρηματικό στίβο, αλλά οι αδυναμίες της χώρας και κυρίως η γραφειοκρατία τους εμποδίζουν. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων του «Παγκόσμιου Δείκτη Επιχειρηματικότητας 2015» που καταρτίζει το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (GEDI).

Η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της κατά 12 θέσεις, καθώς «σκαρφάλωσε» στην 47η θέση μεταξύ 130 χωρών από την 59η θέση μεταξύ 121 χωρών που μετρήθηκαν στο πλαίσιο της περυσινής έρευνας (Παγκόσμιος Δείκτης Επιχειρηματικότητας 2014). Σε μια κλίμακα με άριστα το 100 η βαθμολογία που συγκέντρωσε είναι 42 μονάδες από τις 37,5 πέρυσι, ενώ αποτελεί την 6η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση σε σύγκριση με πέρυσι από απόψεως βαθμολογίας και την πρώτη από απόψεως βελτίωσης θέσης στην κατάταξη.

Για την κατάρτιση του δείκτη το GEDI αξιολογεί 14 πυλώνες που συνθέτουν το προφίλ της επιχειρηματικότητας σε κάθε μία από τις εξεταζόμενες χώρες. Όπως γράφει η «Καθημερινή», τα δυνατά σημεία της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι, σύμφωνα με την έρευνα, οι δεξιότητες των επιχειρήσεων σε στάδιο εκκίνησης, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας, το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Από την άλλη εμφανίζει χαμηλές επιδόσεις σε ό,τι αφορά την ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου, την αναγνώριση των επιχειρηματικών ευκαιριών, ενώ τροχοπέδη θεωρούνται τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς και η αρνητική αντίληψη που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία για την επιχειρηματικότητα. Αν και γίνονται πολλές και καλές προσπάθειες στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων (γνωστές ως startups), η βαθμολογία που λαμβάνει η Ελλάδα στον πυλώνα «Προοπτικές Υψηλής Ανάπτυξης» είναι χαμηλή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στον συγκεκριμένο πυλώνα αποτυπώνεται η εκτίμηση για το ποσοστό των επιχειρήσεων που προτίθενται να προσλάβουν τουλάχιστον 10 άτομα και να αναπτυχθούν κατά 50% και πλέον μέσα σε μία πενταετία.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι τα περισσότερα επιχειρηματικά εγχειρήματα που γίνονται τα τελευταία χρόνια αφορούν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, είναι αναμενόμενο η Ελλάδα να βαθμολογείται με 0,19 βαθμούς σε μια κλίμακα με άριστα το 1. «Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαβόητη γραφειοκρατία της Ελλάδας, η οποία συνιστά πραγματική τροχοπέδη στην προοπτική της επιχειρηματικότητας. Αν και έχουν γίνει πολλά για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο και να προχωρήσει η οικονομική δραστηριότητα από την παραοικονομία στην επίσημη οικονομία, η Ελλάδα έχει ακόμη να πράξει πολλά έτσι ώστε η επιχειρηματική προοπτική να ενταχθεί στην οικονομική ανάπτυξη. Η Ελλάδα θα μπορούσε να εμπνευσθεί από την Ισλανδία και Ιρλανδία, οι οποίες, αν και επλήγησαν σκληρά από την οικονομική ύφεση, ανέκαμψαν και βαδίζουν σε ένα μονοπάτι σταθερής ανάπτυξης. Τα καλά νέα είναι πως η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι έφτασε στο κατώτερο σημείο του σπιράλ της κρίσης. Με την οικονομία, βεβαίως, να έχει συρρικνωθεί κατά 25% σε σχέση με το 2008, η χώρα έχει πολλά ακόμη να κάνει για να καλύψει το χαμένο έδαφος», επισημαίνουν οι συγγραφείς της έκθεσης (Zoltan Acs, Laszlo Szerb και Erkko Autio).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.