Περιορισμένα επεισόδια με χρήση χημικών και χειρομβοβίδων κρότου λάμψης – Ανοιχτοί όλοι οι σταθμοί μετρό – Κικίλιας: «Πράξαμε τα δέοντα»

πορεια - ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 201421:11 Προσαγωγές από τα Εξάρχεια. Καταγγελίες για επίθεση της ομάδα ΔΕΛΤΑ σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.

20:41 Στα Εξάρχεια, δικυκλιστές της ομάδας Δέλτα «κυνηγούν» ομάδες νεαρών στη Στουρνάρη. Η πλατεία έχει «πνιγεί» από τα χημικά.

20:28 Επεισόδια στα Εξάρχεια – Χειροβομβίδες κρότου λάμψης και κυνηγητό στους γύρω δρόμους – Εντονη η παρουσία των ΜΑΤ

20:13
Ανοιξαν οι σταθμοί Μετρό Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηποι, Πανεπιστήμιο

19:49 Σε επιφυλακή ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ στα Εξάρχεια

19:36
Το μπλοκ του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ πέρασε από την αμερικανική πρεσβεία

19:23 To μπλοκ του ΚΚΕ στο ύψος του Χίλτον

19:25 Σε εξέλιξη μεγάλες πορείες στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα

19:20 Ανοιξαν η Σταδίου και η Πανεπιστημίου

19:18 Μολότοφ στην οδό Τσόχα

19:10 Το βασικό μπλοκ των αντεξουσιαστών είναι μπλοκαρισμένο από τα ΜΑΤ επί της Βασ. Σοφίας στο Χίλτον

19:00 Πέρασαν τα μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς την αμερικανική πρεσβεία και προχωρούν προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας

18:54 Περιορισμένη χρήση χημικών και χειρομβοβίδων κρότου λάμψης από την αστυνομία κατά του μπλοκ των αντιεξουσιαστών

18:45
Στους 30.000 υπολογίζονται οι διαδηλωτές

18:40 Στην κεφαλή της πρεσβείας η κεφαλή της πορείας

18:30 Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 30 προσαγωγές για προληπτικούς λόγους

18:15 Η κεφαλή της πορείας στο Μέγαρο Μουσικής

17:55
Νεώτερες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές ξεπερνούν τους 25.000.

17:45 Στο ύψος του νοσοκομείου Ευαγγελισμός ο κύριος όγκος της πορείας – Στο Σύνταγμα το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, που «συνοδεύεται» από ισχυρή αστυνομική δύναμη

17:44 To μπλόκ του ΠΑΜΕ ανεβαίνει την οδό Πανεπιστημίου

17:40 Στο Χίλτον η πορεία

17:20 Στο ύψος της οδού Ρηγίλλης η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία

17:00 Φίλοι του ΠΑΜΕ συγκεντρώνονται στην πλατεία Ομονοίας

16:40 Ο κύριος όγκος της πορείας βρίσκεται στην οδό Σταδίου, με την κεφαλή επί της Βασιλίσσης Σοφίας έξω από τη Βουλή – 20 προσαγωγές από την αστυνομία

16:20
Η κεφαλή της πορείας στο Σύνταγμα

16:05 Η αστυνομία έχει αποκλείσει το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος με κλούβες, ώστε η πορεία να ανέβει την Γεωργίου Α’ και όχι την ΟθωνοςΠαρατεταγμένες σιμοιρίες των ΜΑΤ μπροστά από τα ξενοδοχεία της Γεωργίου Α’

16:00 Ξεκίνησε η πορεία από την πλατεία Κλαθμώνος με τη συμμετοχή 15.000 ατόμων

15:55 Η αιματοβαμένη σημαία του Πολυτεχνείου στην αμερικανική πρεσβεία

15:32
Η σημαία του Πολυτεχνείου καθοδόν προς την αμερικανική πρεσβεία

15:30 Κλειστό το κέντρο της Αθήνας

15:00 Συγκέντρωση πολιτών για την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία

14.20 Κλειστή η οδός Σταδίου από το ύψος της Πεσμαζόγλου

14:00
Εκλεισαν οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα, Ευαγγελισμό, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηπους

13:40: Ηρεμία επικρατεί στην περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο. Το ΚΚΕ έχει κάνει κάλεσμα για συγκέντρωση στις  5 το απόγευμα στα Χαυτεία. Έντονη παρουσία αστυνομικών σε αρκετά σημεία.

13:30
Εκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου

12:30 Εκατοντάδες πολίτες έχουν προσέλθει από νωρίς το πρωί στο Πολυτεχνείο για να τιμήσουν τους νεκρούς της εξέγερσης του 1973. Πολλά είναι τα μικρά παιδιά που με τους γονείς ή τους παππούδες τους ήρθαν για να αφήσουν ένα γαρίφαλο.

Η πόρτα του Πολυτεχνείου είναι καλυμμένη με κόκκινα γαρίφαλα. Πάνω της υπάρχουν ζωγραφιές μικρών παιδιών με μηνύματα για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Στον χώρο του Πολυτεχνείου φτάνουν συνεχώς σχολεία, φορείς, κόμματα και εκπρόσωποι εργαζομένων για να καταθέσουν στεφάνια ή ένα λουλούδι προς τιμήν όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία.

Η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική στον χώρο του Πολυτεχνείου, αλλά και στη γύρω περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά στην οδό Πατησίων και στους γύρω δρόμους.

12:00
Εκλεισε ο σταθμός του Μετρό στο Πανεπιστήμιο

Ο Βασ. Κικίλιας στη ΓΑΔΑ

Επίσκεψη στη ΓΑΔΑ πραγματοποίησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασ. Κικίλιας αργά το βράδυ της Δευτέρας, μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κατά την οποία τα ΜΑΤ επιτέθηκαν απρόκλητα σε διαδηλωτές, ενώ ακολούθησαν επεισόδια στα Εξαρχεια. Παρόμοιο σκηνικό με της Αθήνας καταγράφηκε και στη Θεσσαλονίκη, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν στην Πάτρα.

Η εκτίμηση του Βασίλη Κικίλια για τα αστυνομικά μέτρα τις τελευταίες ημέρες ήταν ότι «πράξαμε τα δέοντα», ενώ ευχήθηκε σύντομα η ελληνική κοινωνία να είναι αρκετά ώριμη ώστε να μην χρειάζεται η ΕΛ.ΑΣ. στη γιορτή του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε: «Ήρθα να μιλήσω στους άνδρες και τις γυναίκες της αστυνομίας με την ευχή η ελληνική κοινωνία να είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα αρκετά ώριμη έτσι ώστε να μην χρειάζεται η Ελληνική Αστυνομία για να γιορτάζουμε την γιορτή του Πολυτεχνείου».

Ερωτηθείς πώς σχολιάζει τα αστυνομικά μέτρα στην φετινή επέτειο ο κ. Κικίλιας είπε: «Σε ότι έχει να κάνει με το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων έχω να δηλώσω ότι από την πλευρά μας πράξαμε τα δέοντα. Θέλω να ελπίζω ότι οι παρασπονδίες ήταν πάρα πολύ μικρές και λίγες σε σχέση με την γενική εικόνα που είναι πολύ καλή».

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών, βομβίδων κρότου – λάμψης και γκλομπ κατά των διαδηλωτών στην Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας. Επιτέθηκαν κατά της αλυσίδας που είχαν σχηματίσει οι διαδηλωτές, που ζητούσαν από την αστυνομία να απομακρυνθεί, καθώς η πορεία ήταν από ασφυκτικό κλοιό.

Μικρής έκτασης επεισόδια στην Πάτρα

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 7.30 στο κέντρο της Πάτρας, κατά τη διάρκεια πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ειδικότερα, άτομα που φορούσαν κουκούλες και κράνη, εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ κατά του δικαστικού μεγάρου της Πάτρας. Διμοιρίες των ΜΑΤ απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ στην συνέχεια τέσσερα άτομα προσήχθησαν στην Ασφάλεια.

Οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα, μέχρι να ολοκληρωθεί η πορεία.

Κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο την Κυριακή από τα κόμματα

Το μεσημέρι, στεφάνι κατέθεσε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους Δημήτρη Βίτσα, γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, τον Νίκο Βούτση γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τον Ιάσωνα Καλαθά, από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Γραμματέα Σπουδάζουσας.

Σε δηλώσεις του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ο κ. Βούτσης είπε: «Θυμάμαι την εξέγερση του Νοέμβρη, τους αγώνες του λαού μας. Ενθαρρύνουμε και τιμάμε τους αγώνες του σήμερα για μια νέα μεταπολίτευση, έτσι ώστε ο λαός μας να φύγει από την κατάντια που τον έχουν σπρώξει. Τιμάμε τους αγώνες που είναι για τη μνήμη απέναντι στη λήθη».

Λίγο αργότερα στον χώρο του Πολυτεχνείου βρέθηκε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, που σε δηλώσεις της ανέφερε: «Η ελευθερία και η δημοκρατία είναι πολύ ακριβές για να νομίζουμε ότι άπαξ κερδίσαμε. Πριν 41 χρόνια κάποια παιδιά ανέβηκαν στις ταράτσες, την Πέμπτη κάποια παιδιά διεκδίκησαν κάποιο πλακόστρωτο. Θέλω να πω στους νέους και τις νέες ότι τα λάικ, τα τουίτς και τα ποσταρίσματα δεν είναι αρκετά».

Στεφάνι κατέθεσε στο Πολυτεχνείο και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Στεφάνι στο μνημείο πεσόντων του Πολυτεχνείου κατέθεσαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με επικεφαλής το γενικό γραμματέα Γιάννη Μοίρα.

Μετά την κατάθεση του στεφάνου, ο κ Μοίρας δήλωσε ότι: «Το Πολυτεχνείο ζει. Και μας οδηγεί σε νέους αγώνες. Και σε νέες κατακτήσεις».

το βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.