ΠΛΑΝΗΤΕΣ -ΚΟΜΙΤΗΣΤο ρομπότ Philae ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή «Ροζέτα», που σκοπό είχε να εξερευνήσει την επιφάνεια του κομήτη 69P/Churyumov-Gerasimenko και να στείλει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα πριν εξαντληθούν οι μπαταρίες του και αναγκαστεί να σιωπήσει, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία το Σάββατο.

«Λάβαμε τα πάντα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν-Πιερ Μπιμπρίγκ αναφερόμενος στη δυσκολία της συγκέντρωσης των δεδομένων προτού το ρομπότ τεθεί σε κατάσταση αδράνειας.

«Έχουμε όλα τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δούμε τα δεδομένα που λάβαμε» δήλωσε ο Stephan Ulamec, επικεφαλής της αποστολής σχετικά με την προσγείωση.

Να σημειωθεί πως το Philae έστειλε τεράστιο όγκο δεδομένων, συμπεριλαμβανομέων πολλών φωτογραφιών, για ανάλυση. Μάλιστα, εκείνο που περιμένουν με αγωνία να δουν οι επιστήμονες είναι εάν το Philae κατάφερε να «σκάψει» 25 εκατοστά και να πάρει δείγμα από το υπέδαφος του κομήτη, το οποίο σύμφωνα με πρώτες εκτίμησεις, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο για 4,5 εκατ. χρόνια.

Το κέντρο ελέγχου της αποστολής της ESA στο Darmstadt της Γερμανίας, έλαβε τα τελευταία μηνύματα από το Philae στις 19:36 ώρα Ελλάδος, την Παρασκευή. Πριν σιγήσει, κατάφερε να μεταδόσει τα δεδομένα που συγκέντρωσε, καθώς και όλα τα στοιχεία που θα οδηγήσουν σε επιστημονικά ευρήματα, ολοκληρώνοντας έτσι την αποστολή για την οποία είχε σχεδιαστεί, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ESA.

«Όλες οι κινήσεις των εργασιών του Philae, όπως και τα δεδομένα που κατέγραψε εστάλησαν επιτυχώς για ανάλυση. Ωστόσο, δεν ξέρουμε αν το ρομπότ Philae θα είναι σε θέση να επαναφορτίσει τις μπαταρίες του με το ηλιακό φως. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να καταφέρει να μας στείλει νέα μηνύματα. Ωστόσο, οι τακτικοί έλεγχοι για επικοινωνία μαζί του θα συνεχιστούν» υποστήριξε ο επικεφαλής της αποστολής της ESA Paolo Ferri στο Associated Press.

Σε κάθε περίπτωση, είναι στο χέρι της ομάδας των επιστημόνων που συμμετέχουν στην αποστολή της «Ροζέτα» να αξιολογήσουν τα δεδομένα που έχουν πλέον στα χέρια τους και να εξάγουν συμπεράσματα…



protothema

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.