Οι γλαφυρές περιγραφές του τότε ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ για τα γεγονότα που παραλίγο να βουλιάξουν την ευρωζώνη. «Oι Ευρωπαίοι είπαν “θα δώσουμε στους Ελληνες ένα μάθημα”».

ΓΚΑΙΝΤΕΡΜε ωμή γλώσσα που σε μεγάλο βαθμό δεν έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο του με τίτλο «Stress Test», ο

Τίμοθι Γκάιτνερ περιγράφει τους Ευρωπαίους οικονομικούς ηγέτες ως εκδικητικούς, ψυχωτικά κοντόφθαλμους και στερούντες μιας συγκροτημένης πολιτικής που θα αποσοβούσε την οικονομική κρίση που απειλούσε να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το Marketwatch, επικαλούμενο έγγραφα που έχουν στα χέρια τους οι Financial Times με κείμενα συνεντεύξεων που είχε δώσει ο Γκάιτνερ.
Καθυστέρησαν τόσο πολύ να πάρουν μέτρα για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και είχαν αποκτήσει εμμονή να τιμωρήσουν την Ελλάδα για τις οικονομικές ατασθαλίες της με κίνδυνο να πλήξουν την ίδια την ΕΕ
Για παράδειγμα και σε ότι αφορά τη διάσημη φράση που είπε το 2012 ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να σώσει το ευρώ – όπως το να αγοράσει ομόλογα των κρατών που δέχονταν τις μεγαλύτερες πιέσεις, όπως η Ελλάδα – ο ίδιος ο Ντράγκι είπε στον Γκάιτνερ πως ήταν μια αυθόρμητη φράση της στιγμής που δεν είχε συζητηθεί με τους υπόλοιπους τραπεζίτες.

Ο Γκάιτνερ παρουσιάζει επίσης τους τότε Ευρωπαίους ομολόγους του ως αναποφάσιστους και ανεύθυνους. Καθυστέρησαν τόσο πολύ να πάρουν μέτρα για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και είχαν αποκτήσει εμμονή να τιμωρήσουν την Ελλάδα για τις οικονομικές ατασθαλίες της με κίνδυνο να πλήξουν την ίδια την ΕΕ.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Θυμάμαι να φτάνω στο δείπνο και να κοιτάζω το Blackberry μου. Στην Ευρώπη γινόταν κακός χαμός (f…ing disaster στο κείμενο). Οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών έπεφταν 7% και 8%. Ήταν μεγάλο θέμα. Για εμένα ήταν μια κλασική απόλυτη σφαγή, γιατί άκουγα από παντού: κρίση στην Ελλάδα, ποιος έχει ανοίγματα στην Ελλάδα;

Οι Ευρωπαίοι είχαν έρθει στη συνάντηση του G7 στην καναδική πόλη Iqaluit, έχοντας στο μυαλό τους ότι «πρέπει να δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά φρικτοί. Μας είπαν ψέματα. Είναι απαίσιοι και άσωτοι και εκμεταλλεύθηκαν τα πάντα και θα τους συνθλίψουμε».

Θυμάμαι να φτάνω στο δείπνο και να κοιτάζω το Blackberry μου. Στην Ευρώπη γινόταν κακός χαμός

Και συνεχίζει:

«Υποτίμησα τελείως την πιθανότητα ότι θα άφηναν έτσι τα πράγματα( κ…βαράνε στο κείμενο) για τρία ολόκληρα χρόνια. Ήταν ασύλληπτο για μένα πως θα το άφηναν να χειροτερέψει όσο τελικά το άφησαν.

Αλλά τα προμηνύματα γι’ αυτό βρίσκονταν στην αρχική διαμάχη. Τους είχαν πει ψέματα οι Έλληνες. Τους είχαν φέρει σε δύσκολη θέση οι Έλληνες που εν τέλει δανείστηκαν όλα αυτά τα λεφτά, και ήταν έξαλλοι και μανιασμένοι. Ήθελαν να τους ξυλοφορτώσουν. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, τάισαν μια πυρκαγιά που βρισκόταν στα πρώτα στάδια. Και υπήρχαν πολλά ξερόκλαδα».

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.