Στα 37,3 δισ. ευρώ τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο εννεάμηνο. Στα 54,7 δισ. ευρώ ο στόχος της χρονιάς. Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο.

LEFTAΕξαιρετικά κρίσιμο για την πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού τουλάχιστον στο σκέλος των εσόδων θεωρείται το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο υπολειπόμενο διάστημα μέχρι το κλείσιμο της χρονιάς, το δημόσιο θα πρέπει να βάζει στο ταμείο του πάνω από 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

 Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο υπολειπόμενο διάστημα μέχρι το κλείσιμο της χρονιάς, το δημόσιο θα πρέπει να βάζει στο ταμείο του πάνω από 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού

Ενώ στο 9μηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, εγγράφηκαν καθαρά έσοδα 37,3 δισ. ευρώ, ο πήχης βρίσκεται στα 54,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή υπάρχει απόσταση 17,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη και στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (διαφέρουν από τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού δεδομένου ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιστροφές φόρου οι οποίες στο 9μηνο εκτοξεύτηκαν στα 2,6 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να παρατηρείται υστέρηση στο σκέλος των εσόδων) οι συνολικές εισπράξεις έφτασαν στα 33,869 δισ. ευρώ με τον πήχη να διαμορφώνεται στα 49,69 δισ. ευρώ.

Αφαιρουμένων λοιπόν των επιστροφών φόρου, και πάλι ο πήχης ανεβαίνει στα 16 δισ. ευρώ μέσα σε τρεις μήνες.

Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς το τελευταίο τρίμηνο είναι γεμάτο από υποχρεώσεις και οι φοροδοτικές αντοχές του κόσμου θα δοκιμαστούν σκληρά. Ποια είναι τα σημαντικότερα αγκάθια;

  1. Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που εισπράχθηκε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου δεν έφερε και μεγάλη αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο. Πρώτον διότι ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν πληρώσει, εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Δεύτερον διότι παραδοσιακά, η πρώτη δόση ενός φόρου όπως ο ΕΝΦΙΑ αποδίδει περισσότερο εισπρακτικά σε σχέση με τις υπόλοιπες δόσεις καθώς αρκετοί επιλέγουν να πληρώσουν εφάπαξ ή με πιστωτική κάρτα που όμως στο λογιστικό σύστημα του κράτους εμφανίζεται ως εφάπαξ αποπληρωμή. Υπάρχει και ένας τρίτος λόγος. Μέσα στο τελευταίο τρίμηνο θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στα έσοδα καθώς θα πιστωθούν στα εκκαθαριστικά οι εκπτώσεις φόρου, ενώ θα αρχίσει και η διόρθωση των λαθών στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Εξαιτίας αυτών των δύο λόγων, το κόστος στο σκέλος των εσόδων αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
  2. Δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι «απεντάξεις» από το υφιστάμενο σύστημα των ρυθμίσεων. Στην καλύτερη περίπτωση, η νέα ρύθμιση θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Έτσι, στην πραγματικότητα θα έχουν απομείνει μόνο δύο μήνες για να φανεί πόσες απεντάξεις θα έχουμε από την υφιστάμενη ρύθμιση και πόσες θα είναι οι νέες εντάξεις.
  3. Υπάρχει βαρύ φορολογικό πρόγραμμα μπροστά με αποτέλεσμα να δοκιμαστούν οι φοροδοτικές ικανότητες. Κάθε μήνα που θα περνάει στο τελευταίο τρίμηνο θα πρέπει να πληρώνουμε δυο ή και τρεις φόρους με αποκορύφωμα τον Δεκέμβριο όταν θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας και ο ΕΝΦΙΑ.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.