ΔΙΟΔΙΑΜέσα στο 2015 προβλέπεται να τοποθετηθούν τα νέα διόδια στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Εγνατίας Οδού, που προβλέπει τρεις νέους σταθμούς διοδίων στους τρεις κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού.

Πρόκειται για σταθμό διοδίων, που όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εταιρείας Παρασκευάς Σαββαΐδης, μιλώντας στον “Π.Λ.”, πρόκειται να λειτουργήσει εντός της νέας χρονιάς, με την ολοκλήρωση των εργασιών στον κάθετο άξονα Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τους επόμενους μήνες πρόκειται για σταθμούς που θα λειτουργήσουν στους κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τους πρώτους μήνες του 2015.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Εγνατίας Οδού, θα κατασκευαστεί σταθμός διοδίων στον άξονα Δερβένι – Σέρρες – Προμαχώνας, σε σημείο κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, το οποίο δεν έχει οριστεί ακόμη. Ο δεύτερος σταθμός θα κατασκευαστεί στον άξονα Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή και ο τρίτος στον άξονα Χαλάστρα – Εύζωνοι θα λειτουργήσει σε υφιστάμενο σταθμό, που έχει κατασκευαστεί εδώ και δεκαετίες, ωστόσο σήμερα δεν λειτουργεί.

Τους τρεις νέους σταθμούς θα κατασκευάσει ο ιδιώτης ανάδοχος που θα αναλάβει τις υπηρεσίες λειτουργίας και υποστήριξης των σταθμών διοδίων της Εγνατίας. Ο διαγωνισμός τρέχει ήδη και ολοκληρώνεται στις 11 Σεπτεμβρίου κι έχει προυπολογισμό 48 εκατ. ευρώ.

Η διάρκεια του διαγωνισμού έχει οριστεί στα 4 χρόνια, ωστόσο μπορεί να αλλάξει εάν το επιθυμεί ο παραχωρησιούχος που θα προκύψει από τον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΕΟ, που εξακολουθεί για πολλούς μήνες να παραμένει στα συρτάρια του ΤΑΙΠΕΔ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται το κείμενο της προκήρυξης, εφόσον ο παραχωρησιούχος δεν επιθυμεί τη συνέχιση της σύμβασης με τον ανάδοχο των διοδίων, η Εγνατία Οδός θα καταγγείλει εγγράφως τόσο συμφωνία-πλαίσιο για τα διόδια όσο και τις εν εξελίξει επιμέρους συμβάσεις αζημίως για την ίδια, για το ελληνικό δημόσιο και για το ΤΑΙΠΕ∆.

Ήδη στην Εγνατία λειτουργούν 8 σταθμοί διοδίων τα οποία πρόκειται να αυξηθούν χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός τους. Εξάλλου, από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα λειτουργήσει το νέο σύστημα για την αναλογική τιμολόγηση των διοδίων.

Συγκεκριμένα όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εγνατίας οδού Α.Ε. μιλώντας στον “Π.Λ.”: “Στο σχεδιασμό υπάρχει η προοπτική κατασκευής διοδίων στον κάθετο άξονα Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, η οποία είναι ενταγμένη στην εργολαβία που είναι σε εξέλιξη για την κατασκευή του δρόμου”. Η εγκατάσταση του σταθμού των διοδίων υπολογίζεται εντός του ’15, ίσως το πρώτο εξάμηνο, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ύψος της τιμής των διοδίων.

Βάσω Σάφη  για τον Πρωινό Λόγο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.