ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ

ΕΝΦΙΑ - ΑΚΙΝΗΤΑΜειώσεις στον φόρο για οικόπεδα εντός οικισμού, αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών, σε 4.000 οικισμούς φέρνουν οι τελικές ρυθμίσεις για τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Παραμένουν οι επιβαρύνσεις για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αν και η κυβέρνηση αναμένεται να βάλει στο τραπέζι με την τρόικα θέμα έκπτωσης 20%.

«Κούρεμα» του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεράσει και το 50%, φέρνουν οι τελικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τον νέο τρόπο υπολογισμού του φόρου για οικόπεδα εντός οικισμού, αλλά εκτός αντικειμενικών τιμών σε 4.000 περιοχές της χώρας.

Ωστόσο παραμένουν οι επιβαρύνσεις για τις ξενοίκιαστες κατοικίες και τα καταστήματα καθώς δεν προβλέπεται καμία έκπτωση φόρου.

Χαμένοι είναι και όσοι έχουν κατοικίες εντός αγροτεμαχίων και μεγάλες εκτάσεις εκτός σχεδίου.

Στη νέα ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί ακόμη και εντός της ημέρας στη Βουλή προβλέπεται εξόφληση του φόρου σε έξι μηνιαίες δόσεις και διαδικασίες-εξπρές για τις εκπτώσεις και απαλλαγές σε ευπαθείς ομάδες.

Ολες οι παραπάνω αλλαγές «κλείδωσαν» στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Πιο αναλυτικά, οι διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ακόλουθες:

1. Οικόπεδα εντός σχεδίου: Για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε 4.000 οικισμούς της χώρας όπου δεν ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών τιμών και όπου ελήφθησαν υπόψη οι πλασματικές αντικειμενικές τιμές όμορων περιοχών, με συνέπεια ο φόρος να εκτοξευθεί στα ύψη, οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων θα επανυπολογισθούν από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τις σημαντικά πιο χαμηλές τιμές που χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι για τον υπολογισμό του ΦΑΠ.

Εξαιρέσεις από τον κανόνα αυτό θα ισχύουν για τις περιπτώσεις όπου ο φετινός προσδιορισμός ήταν μικρότερος.

Με τη ρύθμιση αυτή, αναμένεται να «ξεφουσκώσει» το ποσό του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

2. Δόσεις: Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις οι οποίες θα εκτείνονται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, χωρίς να επηρεάσουν καθόλου την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

3. Ευπαθείς ομάδες: Απλουστεύονται οι διαδικασίες χορήγησης των απαλλαγών στις ευπαθείς οικονομικά ομάδες, όπως οι άποροι, οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω καθώς οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές θα υπολογίζονται αυτόματα από τη ΓΓΠΣ και θα χρειάζεται η φυσική παρουσία των φορολογουμένων στην Εφορία. Επίσης καταργείται η υποχρέωση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

Οι προϋποθέσεις για τη μερική ή ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι οι εξής:

• Για τους φτωχούς φορολογουμένους:

α) Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που κατέχει κάθε οικογένεια να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

β) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του 2013 να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ + 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

• Για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τις οικογένειες με ανάπηρους σε ποσοστό 80% και άνω:

α) Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που κατέχει κάθε οικογένεια να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

β) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του 2013 να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ + 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Στις περιπτώσεις τριτέκνων, πολυτέκνων και αναπήρων προβλέπεται πλήρης απαλλαγή, ενώ για τους υπόλοιπους με χαμηλό εισόδημα προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 50%.

4. Κεφαλονιά: Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο ολόκληρης της Κεφαλονιάς.

5. Διατηρητέα – δεσμευμένα: Απλουστεύονται οι διαδικασίες για τις εκπτώσεις φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα.

6. Διορθώσεις στο Ε9: Το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 αναμένεται να ανοίξει ξανά μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις όπως για τα ημιτελή ακίνητα προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης φόρου 60% και για τον επιμερισμό της επιβάρυνσης μεταξύ ψιλής κυριότητας και επικαρπίας.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Η νέα φορολογία

Σημαντικά μειωμένα θα είναι τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν με τα νέα εκκαθαριστικά περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα που βρίσκονται σε 4.000 οικισμούς της χώρας, όπου δεν ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών τιμών. Για τα ακίνητα αυτά όπου ελήφθησαν υπόψη εξωπραγματικές αντικειμενικές τιμές όμορων περιοχών, με συνέπεια ο φόρος να εκτοξευθεί στα ύψη, οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων θα επανυπολογισθούν με βάση τις σημαντικά πιο χαμηλές τιμές που χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Εξαιρέσεις από τον κανόνα αυτό θα ισχύουν για τις περιπτώσεις όπου ο φετινός προσδιορισμός ήταν μικρότερος.

Για παράδειγμα: Οικόπεδο 25 στρεμμάτων στην περιοχή Γαϊτάνι στη Ζάκυνθο. Με την αρχική εκκαθάριση ο συνολικός φόρος (βασικός και συμπληρωματικός) υπολογίστηκε στο εξωπραγματικό ποσό των 33.500 ευρώ. Με την εφαρμογή των χαμηλότερων τιμών ο φόρος μειώνεται στα 2.100 ευρώ (μείωση 94%).

• Οικόπεδο 15 στεμμάτων σε περιοχή του Πύργου. Ο συνολικός φόρος (βασικός και συμπληρωματικός) που καταλογίστηκε με την αρχική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ανήλθε σε 13.500 ευρώ.

Τώρα με την εφαρμογή των μειωμένων τιμών που είχαν ληφθεί υπόψη το 2013 για τον υπολογισμό του ΦΑΠ ο φόρος θα πέσει στα 345 ευρώ, δηλαδή θα μειωθεί κατά 97%.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Στο τραπέζι έκπτωση 20% για τα ξενοίκιαστα

Χωρίς έκπτωση θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Κι αυτό καθώς στις αλλαγές που κατάληξε χθες η κυβέρνηση δεν υπάρχει πρόβλεψη για έκπτωση στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, παρά τις αρχικές σκέψεις για μείωση του φόρου κατά 25-30%.

Πάντως κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες πως παρά το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα, θα προταθεί στην τρόικα κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων στο Παρίσι να υπάρξει τελικά έκπτωση 20% για τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα κατατεθεί νέα τροπολογία στη Βουλή τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσε ότι το δημοσιονομικό κόστος της ευνοϊκής ρύθμισης, την οποία πρότειναν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ και ανατρέπει πλήρως τις προβλέψεις για τα έσοδα που μπορούν να εισπραχθούν από τον νέο φόρο ακινήτων.

Επιπλέον, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν ότι είναι αδύνατο να διασταυρωθούν μέσω του συστήματος Taxisnet τα στοιχεία των δηλώσεων Ε9 και Ε2 ώστε να εντοπιστούν ποια από τα δηλωθέντα κτίσματα στο Ε9 είναι κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα, και έτσι να υπολογιστεί γι’ αυτά ο φόρος μειωμένος κατά 25-30%.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, από τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα στους 4.000 οικισμούς θα προκύψουν απώλειες εσόδων ύψους 167 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις για τις ευπαθείς ομάδες θα κοστίσουν άλλα 225 εκατ. ευρώ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η βεβαίωση φθάνει στο όριο ασφαλείας των 3,2 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και συνεπώς είναι στενά τα περιθώρια για περαιτέρω ελαφρύνσεις.

 

Κ. Τσαχάκης – Μ. Βουργάνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.