Ανοιχτό το αντιρατσιστικό και η προεδρολογία συνεχίζεται

samaras-venizelos enfiaΤης Βίκυς Σαμαρά

Με δεδομένα τα στενά περιθώρια αλλαγών λόγω της ανάγκης να τηρηθεί ο στόχος για 3,2 δισ ευρώ βεβαιωμένα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται σήμερα στις 10:30 το πρωί για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τις διορθώσεις στο φόρο. Παρών στη συνάντηση και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Πέραν της διόρθωσης στον τρόπο υπολογισμού του φόρου για οικόπεδα και αγροκτήματα με οικίες εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών, ελάχιστες είναι οι τροποποιήσεις που μπορούν να γίνουν, με το οικονομικό επιτελείο να προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις πολιτικές και τις δημοσιονομικές ανάγκες.

Ταυτόχρονα, αναζητούνται ισοδύναμα για τις φοροελαφρύνσεις που το Μαξίμου επιθυμεί να ανακοινωθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση και σε άλλους κλάδους, μείωση της φορολογίας εισοδήματος, της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης μεταξύ άλλων), ώστε η τρόικα να μην μπορεί να φέρει αντιρρήσεις σε μία προαναγγελθείσα απόφαση της Αθήνας.

Κινήσεις στην κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας αναμένονται εξάλλου και ως πολιτικές προϋποθέσεις για το κτίσιμο της ετερόκλητης συμμαχίας που -όπως ελπίζει το πρωθυπουργικό επιτελείο- θα συγκροτήσει την προεδρική πλειοψηφία. Το γεγονός ότι το όνομα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη έπεσε στο τραπέζι για την Προεδρία της Δημοκρατίας χωρίς να διαψευστεί ευθέως επιβεβαιώνει ότι το σενάριο αυτό, που κυκλοφορεί εδώ και καιρό στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, εξετάζεται σοβαρά. Το πρόσωπο όμως δεν αρκεί για να διασφαλίσει τους 180 ψήφους, οι οποίοι ούτως ή άλλως -ακόμη και εάν υποτεθεί ότι σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ ψηφίσει τον κ.Κουβέλη χωρίς απώλειες προς τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ- δεν συγκεντρώνονται μέχρι στιγμής και σίγουρα όχι χωρίς την υπερψήφιση της πρότασης και από βουλευτές (ανεξάρτητους ή μη) του δεξιού χώρου.

Ο κ.Σαμαράς και ο κ.Βενιζέλος συναντώνται επίσης ενώ παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του αντιρατσιστικού, το οποίο η κυβέρνηση επιμένει επισήμως ότι θα κατατεθεί -των γενοκτονιών των Χριστιανών της Ανατολής, Μικρασιατών, Ποντίων και Θρακών συμπεριλαμβανομένων- και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. Το θέμα όμως εξακολουθεί και διχάζει ειδικά τη γαλάζια παράταξη, καθώς από τη μία ιεράρχες πιέζουν για την απόσυρση του και ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος προειδοποιεί για κίνδυνο απωλειών στο μέτωπο της λεγόμενης εκκλησιαστικής ψήφου και από την άλλη ο γραμματέας της Ν.Δ Ανδρέας Παπαμιμίκος τάσσεται υπέρ του συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, άποψη με την οποία συμφωνούν και αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές που δεν έχουν όμως μέχρι στιγμής τολμήσει να αντιπαρατεθούν με την Εκκλησία.

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.