Σε εφαρμογή από 01/10 το σύστημα «πληρώνω όταν εισπράττω». Πώς θα λειτουργήσει η απαλλαγή των μικρομεσαίων με έσοδα έως 10.000 ευρώ.

FPAΓεμάτη από …ΦΠΑ θα είναι η φθινοπωρινή φορολογική ατζέντα καθώς δύο βασικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί θα πρέπει να μπουν σε διαδικασία υλοποίησης ενώ σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τις τελικές της αποφάσεις σχετικά με το αν η αλλαγή των συντελεστών υπολογισμού του βασικότερου φόρου θα συμπεριληφθεί στο πακέτο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού.

Εξετάζονται διάφορα σενάρια

Στο τραπέζι είναι διάφορα σενάρια που προβλέπουν από τη σταδιακή και σε βάθος πενταετίας ή εξαετίας μείωση του βασικού συντελεστή από τα επίπεδα του 23% που είναι σήμερα  -στην προοπτική μείωση του ΦΠΑ έχει αναφερθεί δημόσια και ο πρωθυπουργός- μέχρι τη θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή ο οποίος θα ισχύει για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να έρθουν τα πάνω-κάτω, καθώς από τώρα και μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, η αγορά θα πρέπει προσαρμοστεί σε ριζικές αλλαγές οι οποίες προς το παρόν ναι μεν έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή αλλά στην πράξη δεν έχουν εκδοθεί καν οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι που προβλέπει ο νόμος. Ποιες είναι οι ήδη αποφασισμένες και δρομολογημένες αλλαγές;

  1. Από την 1η Ιουλίου, μπήκε σε εφαρμογή η κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, η οποία υπαγορεύει τον συμψηφισμό των απαιτήσεων που έχουν οι επιχειρήσεις λόγω επιστροφής ΦΠΑ με τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. Τα ποσά είναι μεγάλα καθώς οι επιστροφές ΦΠΑ που ακόμη δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους, υπερβαίνουν τα 820 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.
  2.   Από 1η Οκτωβρίου, ενεργοποιείται μια βασική αλλαγή: οι επιχειρήσεις με τζίρο έως 500.000 ευρώ, αποκτούν το δικαίωμα να ενταχθούν σε ειδικό καθεστώς που θα τους επιτρέπει να αποδίδουν τον ΦΠΑ στην εφορία μόνο όταν θα τον εισπράττουν. Με λίγα λόγια το νέο σύστημα θα δουλεύει ως εξής: Ο φόρος πρέπει να αποδοθεί στην εφορία «κατά τον χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής ή μέρους αυτής» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη νομοθετική ρύθμιση. Αυτό ισχύει για αυτόν που εισπράττει τον ΦΠΑ (και κατά συνέπεια πρέπει να τον αποδώσει). Αυτός που αποδίδει τον ΦΠΑ (ο οποίος έχει το δικαίωμα να τον εκπέσει καθώς το τιμολόγιο αποτελεί επαγγελματική δαπάνη) μπορεί να αφαιρέσει το ποσό μόνο «κατά τον χρόνο πληρωμής του τιμήματος ή μέρους αυτού». Οπως προκύπτει, η υπόθεση δεν αφορά μόνο τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις με τζίρο έως 500.000 ευρώ που εισπράττουν και αποδίδουν τον ΦΠΑ. Αφορά και το σύνολο των προμηθευτών τους οι οποίοι θα διαπιστώσουν αλλαγή στο ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν με τη δική τους δήλωση ΦΠΑ. Για να λειτουργήσει το σύστημα, απαιτείται να φτιαχτεί άμεσα ηλεκτρονικός μηχανισμός και να εκδοθούν ερμηνευτικές αποφάσεις και εγκύκλιοι από τη γ.γ Δημοσίων Εσόδων. Την έκδοση προβλέπει ο ίδιος ο νόμος.
  3. Η καινούργια νομοθετική ρύθμιση που εξαιρεί και από την υποχρέωση είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με έσοδα έως 10.000 ευρώ, θα ενεργοποιηθεί από το νέο έτος καθώς η εφορία θα πρέπει να γνωρίζει τα έσοδα κατά την προηγούμενη διαχειριστική χρήση. Στην πράξη θα φανεί αν το μέτρο θα διευκολύνει τους πολύ μικρούς ή αν θα λειτουργήσει ως «παράθυρο» για την πραγματοποίηση χιλιάδων φορολογικών παραβάσεων με ετήσιο …όριο τα 10.000 ευρώ.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.