Στην “πυρά” τα αποτεφρωτήρια. Απορρίφθηκε η τροπολογία που άνοιγε τον δρόμο για τη χωροθέτηση τους κοντά σε κοιμητήρια

EKKLHSIA-APOTEFRWTITHRIAΤο 1885 καταγράφεται η πρώτη αποτέφρωση νεκρού στη Μεγάλη Βρετανία, με την Τζάνετ Πίκερστζιλ να κάνει χρήση του νομοθετικού δικαιώματος που προβλέφθηκε έπειτα από δικαστική απόφαση και να επιλέγει τη διαδικασία αυτή αντί της ταφής.


Εκείνη τη χρονιά σε σύνολο 596.000 θανάτων, μόλις τρεις είχαν δηλώσει ότι επιθυμούσαν να αποτεφρωθούν.

Όπως γράφουν σήμερα “Τα Νέα”, το 2012 σε σύνολο 573.199 θανάτων Βρετανών πολιτών, οι 425.784 είχαν επιλέξει την αποτέφρωση σε κάποιο από τα 226 ειδικά κέντρα που λειτουργούν.

Αλματώδη αύξηση εμφανίζουν τα ποσοστά αποτέφρωσης σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που στην Ελλάδα οκτώ χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή της –μετά μάλιστα από διακομματική τροπολογία- ακόμη αναζητείται ο χώρος φιλοξενίας του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών. Στο κενό έπεσε χθες άλλη μία προσπάθεια να διευκολυνθούν οι δήμοι και να μπορέσουν να απεμπλακούν από τα προβλήματα στη χωροθέτηση και δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης.

Ειδικότερα, απορρίφθηκε τροπολογία που θα έδινε τη δυνατότητα χωροθέτησής τους όχι μόνον εντός ή πλησίον υφιστάμενων κοιμητηρίων –γεγονός που πυροδοτούσε αντιδράσεις Εκκλησίας και πιστών- αλλά και σε άλλες εντός σχεδίου περιοχές με μεσαίας ή υψηλής όχλησης δραστηριότητες.

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, κάνοντας λόγο σε κοινή τους δήλωση για «αόρατες δυνάμεις» που εμποδίζουν την προσαρμογή της χώρας στη διεθνή πραγματικότητα και τον σεβασμό των επιλογών του κάθε πολίτη. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να παραμείνει ουραγός σε στοιχειώδη ζητήματα δικαιωμάτων» τόνισαν.

Βασικό εμπόδιο αποτελούν οι αντιδράσεις της Εκκλησίας που επιμένει στην ταφή και επικαλείται την πρόκληση του θρησκευτικού αισθήματος ζητώντας εισαγγελικές παρεμβάσεις ώστε να μη δημιουργηθούν τα Κέντρα. Είναι ενδεικτικό ότι οι ιερείς δεν τελούν την εξόδιο ακολουθία σε περίπτωση που επιλεγεί η αποτέφρωση.

Εμπόδια στην Ελλάδα

Γι’ αυτό και συνεχή εμπόδια ανακύπτουν στις όποιες προσπάθειες για δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών. Με απόφαση του 2010 είχε συμφωνηθεί να κατασκευαστεί ένα τέτοιο κέντρο στο κοιμητήριο Ζωγράφου και είναι έτοιμη ακόμη και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ωστόσο προέκυψαν ζητήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή.

Ανοιχτός παραμένει ο φάκελος για τη δημιουργία αντίστοιχου κέντρου στο Κοιμητήριο Αναστάσεως στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Για το θέμα έχει υπάρξει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία όμως κρίθηκε παράτυπη κατά τον έλεγχο νομιμότητας από την αποκεντρωμένη διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας. Στο παρά πέντε κόλλησε και η διαμόρφωση Κέντρου Αποτέφρωσης δίπλα στο Κοιμητήριο Σχιστού. Ο χώρος που είχε προβλεφθεί δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Παρότι στη συνέχεια επιλέχθηκε άλλος χώρος, ο οποίος κάλυπτε τις προϋποθέσεις, εκκρεμεί ακόμη η απόφαση. Ανάλογη εικόνα υπήρξε και στο Μαρκόπουλο, όπου η αρχική θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανατράπηκε. Η πλέον πρόσφατη εξαγγελία αφορά τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης στο Βόλο.

Τα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.