ΦΑΛΑΚΡΑΕπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γέιλ χρησιμοποίησαν με επιτυχία ένα φάρμακο για την αρθρίτιδα για να αποκαταστήσουν την τριχοφυΐα στο κεφάλι και στο πρόσωπο ενός 25χρονου ασθενούς.

Ο 25χρονος έπασχε από τα 18 του χρόνια από μία αυτοάνοση ασθένεια που λέγεται καθολική αλωπεκία και χαρακτηρίζεται από απώλεια των τριχών απ’ όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής και του προσώπου.

Οι γιατροί του Γέιλ συνέστησαν στον νεαρό άντρα μία αγωγή με το φάρμακο τοφασιτινίμπη (tofacitinib) και μέσα σε οκτώ μήνες είχε ανακτήσει τα μαλλιά και τα γένια του, ενώ είχε ξαναβγάλει φρύδια, βλέφαρα και τρίχες στις μασχάλες και σε άλλα σημεία του σώματός του.

«Τα αποτελέσματα είναι αυτά ακριβώς που ελπίζαμε», δήλωσε ο δρ Μπρετ Άντριου Κινγκ, επίκουρος καθηγητής Δερματολογίας στο πανεπιστήμιο και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που δημοσιεύει την περίπτωση του νεαρού στην επιθεώρηση «Journal of Investigative Dermatology».

Και πρόσθεσε: «Είναι ένα τεράστιο βήμα προόδου στην αντιμετώπιση των ασθενών με καθολική αλωπεκία».

Ο 25χρονος είχε απευθυνθεί στη Δερματολογική Κλινική του Γέιλ, στο Νιου Χάβεν του Κονέκτικατ, για να αντιμετωπίσει ένα άλλο αυτοάνοσο νόσημα που επίσης τον ταλαιπωρεί, την ψωρίαση κατά πλάκας (σ.σ. είναι η πιο συχνή μορφή ψωρίασης).

Οι γιατροί που τον εξέτασαν έκριναν ότι τόσο η ψωρίασή του όσο και η καθολική αλωπεκίαθα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με το ίδιο φάρμακο και έτσι άρχισαν να του χορηγούν την τοφασιτινίμπη.

Η τοφασιτινίμπη είναι εγκεκριμένη στις ΗΠΑ (σ.σ. αλλά όχι στην Ευρώπη) για χορήγηση σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά σε πειράματα σε ποντίκια έχει φανεί αποτελεσματική και για την ψωρίαση και την αλωπεκία.

ygeia.tanea

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.