Βίλες με αγροτικό…ρεύμα!Πλαστά παραπεμπτικά για νοσηλεία στο εξωτερικό μετά από πιέσεις πολιτικών προσώπων…Υπάλληλος δεν πάτησε στη δουλειά του χωρίς λόγο, 52 εργάσιμες ημέρες!

diafthoraΠαρανομίες σε θέματα οικονομικής διαχείρισης βρίσκονται στην κορυφή των καταγεγραμμένων περιπτώσεων διαφθοράς στο ελληνικό δημόσιο σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Λέανδρου Ρακιντζή για το 2013, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Εθνους. Ο κ. Ρακιντζής αναμένεται τις επόμενες ημέρες να καταθέσει την Έκθεση Πεπραγμένων στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των 1.519 υποθέσεων που χειρίστηκαν οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή το 2013, οι δήμοι και οι πολεοδομίες παραμένουν στην πρώτη γραμμή της διαφθοράς στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα το 37% των υποθέσεων διαφθοράς που έλεγξε ο ΓΕΕΔΔ πραγματοποιήθηκαν σε δήμους, το 18, 6% σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και το13,2% των υποθέσεων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Η περιφέρεια Αττικής έρχεται πρώτη (37,2%) στις υποθέσεις των δήμων που ελέγχθηκαν αλλά σε αναλογία αριθμού υποθέσεων ανά 100.000 κατοίκους τα πρωτεία καταλαμβάνει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (25,2%) και ακολουθεί η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (18,1%).

Η οικονομική διαχείριση αποτέλεσε το βασικό περιεχόμενο των περισσότερων υποθέσεων (41,8% του συνόλου) με τα πολεοδομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα να ακολουθούν (13% συνολικά).

Με την επαναφορά της ένστασης του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σε αποφάσεις πρωτοβάθμιων πειθαρχικών οργάνων που κρίνονται επιεικής, ο κ. Ρακιντζής «επέστρεψε» στα αρμόδια όργανα για επανέλεγχο και για απόδοση μικρών ποινών σε σχέση με τα αδικήματα συνολικά 96 υποθέσεις.

Το 66,7% των περιπτώσεων αφορούσε επιβολή μικρής ποινής σε σχέση με το αδίκημα, το 21,9% την μη αξιοποίηση των αποδείξεων για την παρατυπία των υπαλλήλων και το 5,2% την μη εφαρμογή του νόμου από την πλευρά των πειθαρχικών συμβουλίων.

Χαρακτηριστικές είναι οι ενστάσεις του Γενικού Επιθεωρητή στις αποφάσεις πειθαρχικών οργάνων για τις υποθέσεις:

  • Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο των Ιατροδικαστών εξέτασε την υπόθεση ιατροδικαστή η οποία είχε άδεια από το υπουργείο Δικαιοσύνης να πραγματοποιεί ταριχεύσεις θανόντων ως ιδιώτης. Η συγκεκριμένη ιατροδικαστής βεβαίωσε ταρίχευση πτώματος την περίοδο που βρίσκονταν σε νοσοκομείο μετά από επέμβαση και έχοντας άδεια 79 ημερών. Επί τέσσερα χρόνια χρησιμοποιούσε την σφραγίδα της υπηρεσίας για να εργάζεται ως ιδιώτης χωρίς να έχει σχετική άδεια. Το πειθαρχικό συμβούλιο της επέβαλε… πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές 15 ημερών!
  • Υπάλληλος του ΝΑΤ έφτιαχνε πλαστά πιστοποιητικά θαλάσσιας υπηρεσίας σε πλοία με ξένη σημαία για ναυτικούς έναντι αμοιβής προκειμένου να εξαγοράσουν χρόνο για να βγούν στην σύνταξη. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο Υπάλληλων ΝΑΤ επέβαλε ποινή προσωρινής παύσης 12 μηνών στον υπάλληλο.
  • Υπάλληλος σε περιφέρεια απουσίαζε από τα καθήκοντα του αδικαιολόγητα για 52 εργάσιμες ημέρες σε διάστημα ενός έτους. Αντίστοιχες περιπτώσει επισείουν ακόμα και την ποινή της απόλυσης. Το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο επέβαλε ποινή προσωρινής παύσης τριών μηνών.
  • Υπάλληλος του ΟΓΑ εξέδιδε έναντι αμοιβής πλαστές βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας σε υπηκόους τρίτων χωρών χωρίς αυτοί να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ασφαλίσεων. Του επιβλήθηκε ποινή προστίμου …40 ημερών!

Τα Πόθεν έσχες που δεν κατατέθηκαν

Από τον έλεγχο των πόθεν έσχες οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης διαπίστωσαν ότι δεν είχαν υποβάλει 58 υπόχρεοι μεταξύ των οποίων 6 μέλη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, δύο μέλη του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ένας επιθεωρητής υγείας, δύο επιθεωρητές περιβάλλοντος. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι δεν υπέβαλαν δηλώσεις πόθεν έσχες 16 υπάλληλοι Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών και τρείς υπάλληλοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Συνολικά ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε 1.093 δημοσίους υπαλλήλους για σοβαρά αδικήματα εκ των οποίων 575 ήταν απλοί υπάλληλοι, 360 αιρετοί, 110 εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, 36 υπάλληλοι σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και 12 μέλη ΔΕΠ. Από το σύνολο των υποθέσεων που παραπέμφθηκαν στην Δικαιοσύνη υπήρξαν 52 καταδικαστικές αποφάσεις.

Τα λαβράκια των ελέγχων

Μετά από αίτημα του ΓΕΕΔ πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι που έβγαλαν …λαβράκια όπως για παράδειγμα από την ΔΕΗ για την χορήγηση μειωμένου αγροτικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος. Από τον έλεγχο της ΔΕΗ στην Αττική σε 109 περιπτώσεις αποδείχτηκε ότι το 54,12% των συνδέσεων αφορούσε παράνομη παροχή ρεύματος σε πολυτελείς κατοικίες και εμπορικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν το μειωμένο τιμολόγιο προκαλώντας ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στην ΔΕΗ.

Οι επιθεωρητές Δημοσίων Έργων διερεύνησαν υπόθεση που αφορούσε την παραλαβή έργου 21 κατασκευής και εξοπλισμού 21 περιφερειακών ιατρείων από την ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. Με τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η επιτροπή παραλαβής δεν παρευρέθηκε στον τόπο του έργου. Σύμφωνα με το πόρισμα συντάχθηκε παράνομα το πρωτόκολλο παραλαβής ενώ διαπιστώθηκε ότι η καθυστέρηση του έργου οδήγησε στην διακοπή της χρηματοδότησης από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Στον ΟΠΑΔ διαπιστώθηκε η ύπαρξη κυκλώματος στον οργανισμό που χωρίς εξέταση των περιστατικών εξέδιδαν παραπεμπτικά για νοσηλεία στο εξωτερικό ακόμα και μετά από πιέσεις πολιτικών προσώπων. Στο κύκλωμα συμμετείχαν και ιδιώτες οι οποίοι διαφήμιζαν τις υπηρεσίες τους μέσω διαδικτύου.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.