Πρόσημο θετικό

ΕΘΝΙΚΗ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑΗ Ελλάδα έμεινε στην ισοπαλία, 0-0 με την Πορτογαλία στο Εθνικό Στάδιο της Λισαβόνας και πλέον ετοιμάζεται να αλλάξει ήπειρο για τα επόμενα δύο φιλικά πριν το Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Από την στιγμή που στο μυαλό όλων μένει πάντα η τελευταία εικόνα, τότε η Εθνική μας ομάδα πρέπει να άφησε ικανοποιημένο τον Φερνάντο Σάντος, με την παρουσία της στο τελευταίο τέταρτο κόντρα στην Πορτογαλία.

Σε ένα ματς, το οποίο δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, η Ελλάδα αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στο πρώτο ημίχρονο στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μήτρογλου αλλά και οι δύο ακραίοι επιθετικοί του Σάντος, τροφοδοτήθηκαν ελάχιστα ενώ Μανιάτης και Τζιόλης δεν συμμετείχαν στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Η είσοδος και η παρουσία του Φετφατζίδη αλλά και η αλλαγή του Καραγκούνη στο ημιχρονο ήταν τα γεγονότα που άλλαξαν την εικόνα του αγώνα. Ειδικά από το 75′ και μέχρι το φινάλε ο άσος της Τζένοα, έχοντας φοβερή αυτοπεποίθηση από την εξαιρετική του σεζόν στο Καμπιονάτο, έκλεψε την παράσταση. Ζήτησε μπάλα, πήρε πρωτοβουλίες, δημιούργησε και έχασε την καλύτερη ευκαιρία της Ελλάδας και φυσικά δημιούργησε πονοκέφαλο στον ομοσπονδιακό τεχνικό, χτυπώντας δυνατά την πόρτα της 11αδας ενόψει του Μουντιάλ.

Το ματς

Ο ρυθμός και η εικόνα του αγώνα από το ξεκίνημα, ήταν ότι ακριβώς περιμέναμε. Το χαμηλό τέμπο, το οποίο προσπάθησε να δώσει η Εθνική μας, απέναντι στην πρωτοβουλία των κινήσεων και την κυκλοφορία της μπάλας που ανέλαβαν οι Πορτογάλοι. Η ελληνική ομάδα παρουσίασε προβλήματα στην ανάπτυξη με τον Φερνάντο Σάντος να διαμαρτύρεται διαρκώς για το γεγονός ότι οι Έλληνες παίκτες δεν μπορούσαν να κρατήσουν την μπάλα στα πόδια τους. Ένα ακόμη παράπονο του Πορτογάλου τεχνικού, είχε να κάνει με τις αντιδράσεις της ομάδας στις στημένες μπάλες, από τις οποίες οι γηπεδούχοι κατάφεραν να δημιουργήσουν κάποιες μικροευκαιρίες. Σημαντικότερη όλων πάντως κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, αυτή του πρώτου λεπτού όταν από σέντρα του Νάνι, ο Έντερ έπιασε την κεφαλιά αλλά ο Καρνέζης μπλόκαρε. Κι ενώ η ανασταλτική λειτουργία των Ελλήνων διεθνών σε open play ήταν εξαιρετική σε ένα ακόμη ματς, από τη μέση και μπροστά το πρόβλημα ήταν ολοφάνερο και η μοναδική στιγμή που επισκεφθήκαμε τα αντίπαλα καρέ, ήταν στο 38΄όταν ο Τοροσίδης μετά από ωραία κίνηση, έστειλε την μπάλα άουτ με δυνατό αριστερό σουτ. Το σημαντικότερο πάντως γεγονός του πρώτου 45λεπτου, ήταν η αλλαγή του Παπασταθόπουλου με τον Μόρα αφού ο αμυντικός της Ντόρτμουντ αισθάνθηκε ένα σφίξιμο στη δεξιά γάμπα και δεν θέλησε να ρισκάρει.

Στο δεύτερο μέρος, ο όποιος ρυθμός υπήρχε στο πρώτο ημίχρονο, χάθηκε εντελώς. Κάτι η κούραση, κάτι οι αρκετές αλλαγές που πραγματοποίησαν μέχρι τα μισά του 2ου ημιχρόνου οι δύο προπονητές, έφεραν το ματς στο απόλυτο μηδέν. Η αντικατάσταση του Τζιόλη με τον Καραγκούνη δεν βοήθησε δημιουργικά την Ελλάδα όπως ίσως θα περίμενε ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός ενώ η βοήθεια από τους ακραίους ήταν μηδαμινή προς τον Κώστα Μήτρογλου. Ένα σουτ του Νάνι, στο οποίο χρειάστηκε η διπλή επέμβαση του Καρνέζη ήταν μέχρι το 70ο λεπτό ότι ξεχώρισε ενώ ο Σάντος ανησύχησε ξανά με παίκτη του όταν ο Μανωλάς δέχθηκε ένα άγαρμπο μαρκάρισμα και μετά από λίγο αντικαταστάθηκε κυρίως για προληπτικούς λόγους. Άλλη εικόνα πάντως είχε το ματς στο τελευταίο τέταρτο. Η Ελλάδα κέρδισε μέτρα στο γήπεδο αφού ο Φετφατζίδης είχε εξαιρετική παρουσία και η Εθνική μας άρχισε να κυκλοφορεί καλύτερη την μπάλα. Στο 83ο λεπτό μάλιστα χάθηκε και η καλύτερη ευκαιρία για τους παίκτες του Σάντος. Ο «Φέτφα» έκλεψε την μπάλα από τον Ρικάρντο Κόστα, από πλάγια θέση, μπήκε στην περιοχή, σούταρε δυνατά όμως ο Μπέτο ήταν σε ετοιμότητα και απομάκρυνε την μπάλα.

Αν προσπαθήσουμε να βρούμε διακριθέντες σ’αυτή τη μέτρια βραδιά θα τους βρούμε στα πρόσωπα των Μανωλά (ανίκητος στις προσωπικές μονομαχίες), Καρνέζη (σταθερός όσες φορές χρειάστηκε) και Φετφατζίδη, ο οποίος από την στιγμή που πέρασε στο γήπεδο, απελευθέρωσε τόσο τον Καραγκούνη όσο και τον Μανιάτη, ο οποίος μπήκε πιο ενεργά στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού της Εθνικής.

Πορτογαλία: Εντουάρντο (Μπέτο 46’), Αλμέιδα Μπρούνο Αλβες, Καρβάλιο (Λουίς Νέτο 88’), Μιγκέλ Βελόσο, Έντερ (Αμορίμ 66’), Ρικάρνο Κόστα, Νάνι (Ράφα 83’), Βαρέλα (Βιειρίνια 70’), Ζοάο Περέιρα, Πόστιγκα (Ούγκο Αλμέιδα 46’)

Ελλάδα: Καρνέζης –Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος (Μόρας 42’), Χολέμπας – Μανιάτης, Τζιόλης (Καραγκούνης 46’), Κατσουράνης – Σαμαράς (Χριστοδουλόπουλος 86’), Μήτρογλου (Γκέκας 65’), Σαλπιγγίδης (Φετφατζίδης 65’)

coppa

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.