ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Fitch: Γιατί αναβάθμισε την Ελλάδα από Β- σε Β και γιατί θα την αναβαθμίσει πάλιΣτην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από B- σε B, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch,  με σταθερές προοπτικές (stable outlook) αλλά και της “οροφής χώρας” (country ceiling) από “Β+” σε “ΒΒ”, όπως ανακοίνωσε  ο οίκος αξιολόγησης.

Για την αναβάθμιση ο οίκος Fitch επικαλείται την

εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό, κάτι που αποτελούσε στόχο-κλειδί του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και που συνιστά «υπεραπόδοση».
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από διεθνή οίκο αξιολόγησης είναι η πρώτη μετά την επιτυχημένη επιστροφή του δημοσίου στις διεθνείς αγορές με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου τον Απρίλιο.

Πρόκειται για μια κίνηση που αποτυπώνει την αισθητή βελτίωση που καταγράφει το κλίμα για την ελληνική οικονομία στο εξωτερικό, εξέλιξη που ενισχύει τη δυναμική και για άλλες εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου τους επόμενους μήνες.

Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου έχει μειωθεί και ότι υπάρχουν πολλές ρεαλιστικές επιλογές για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-15.

Ανάπτυξη 0,5% το 2014

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, τα οικονομικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και στηρίζουν τη βασική πρόβλεψή του ότι θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 0,5% και να αυξάνεται στο 2,5% το 2015.

Η Fitch σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα σημείωσε το 2013 για πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (0,7% του ΑΕΠ), για πρώτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία.

Σύμφωνα με τον ξένο οίκο, οι παράγοντες που θα μπορούσαν στο μέλλον να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου είναι μία ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης που θα στηρίζει τη βασική πρόβλεψη του οίκου για διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4% του ΑΕΠ, η πρόοδος στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μία επιτυχής έξοδος από το πρόγραμμα βοήθειας με πρόσβαση στις αγορές με προσιτά επιτόκια και η ελάφρυνση του χρέους όσον αφορά τα δάνεια από τον επίσημο τομέα (OSI) με όρους που θα βελτιώνουν σημαντικά τις μακροχρόνιες δυναμικές του δημόσιου χρέους.

Δεν αποκλείονται πρόωρες εκλογές φέτος

Ο Fitch σημειώνει ότι με την πιο δύσκολη φάση της προσαρμογής της Ελλάδας να έχει περάσει, το αξιόχρεό της γίνεται λιγότερο ευαίσθητο σε καθυστερήσεις στις πολιτικές και πολιτικές κρίσεις. Στους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν στο μέλλον αρνητικά το αξιόχρεο, αναφέρει μία εγχώρια πολιτική κρίση και /ή επιδείνωση των σχέσεων με τους πιστωτές που θα εγείρει αμφιβολίες όσον αφορά την ικανότητα και βούληση της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή της. Ο οίκος προειδοποιεί, πάντως, ότι ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει υψηλός.

«Οι πρόωρες γενικές εκλογές στο πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι το πιο πιθανό σενάριο, αν και οι εκλογές φέτος δεν μπορούν να αποκλειστούν. Αν και δεν είναι το βασικό σενάριο της Fitch, υπάρχει ένας κίνδυνος ότι η επόμενη κυβέρνηση θα υποστήριζε λιγότερο τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις», σημειώνει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του ο οίκος.

Αναφέρει επίσης στους παράγοντες που θα επηρέαζαν αρνητικά το αξιόχρεο ενδεχόμενη αποτυχία της οικονομίας να ανακάμψει, που θα οδηγήσει σε χρηματοδοτικά κενά και υψηλότερους κινδύνους όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους. Η συνέχιση των μειώσεων των τιμών μεσοπρόθεσμα θα επηρέαζε αρνητικά τις μακροοικονομικές προοπτικές, σημειώνει η Fitch, η οποία προβλέπει πάντως επιστροφή σε θετικό πληθωρισμό το 2015.

 

αμπε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.