ΥΠΟΙΚ

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΙΝΤΕΡΝΕΤΑνατροπές στο καθεστώς του ΦΠΑ για ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και εργαζόμενους που αμείβονται με μπλοκάκια. Το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα έχουν καταλήξει στις αλλαγές που θα γίνουν και απομένει να οριστεί το συκεκριμένο εισοδηματικό όριο κάτω από το οποίο δεν θα ισχύει ο ΦΠΑ.

Mεταξύ των αλλαγών που μελετώνται, σύμφωνα με Τα Νέα Σαββατοκύριακο

είναι η καταβολή του ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε κάθε συναλλαγή χονδρικής σε κλειστό τραπεζικό λογαριασμό.

Το σχέδιο προβλέπει ότι σε κάθε συναλλαγή χονδρικής, η πληρωμή του τιμολογίου θα σπάει στα δύο: Το πρώτο τμήμα θα αφορά την καθαρή της αξία και το δεύτερο την αξία του ΦΠΑ ανεξαρτήτως ύψους.

Ο αγοραστής δεν θα μπορεί να καταβάλλει τον ΦΠΑ στον πωλητή, παρά μόνο σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ. Τα χρήματα από τον λογαριασμό αυτόν δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλον λόγο, παρά μόνο για να πληρωθεί ΦΠΑ σε άλλον επιτηδευματία ή για να αποδοθούν στο Δημόσιο.

Στο πλαίσιο της απλοποίησης του όλου συστήματος, υπάρχει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία έως τον Ιούνιο θα καθιερωθεί ένα όριο απαλλαγής από την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με σχετικά μικρό τζίρο καθώς και για εργαζομένους που αμείβονται με μπλοκάκια.

Για το θέμα αυτό στο υπουργείο Οικονομικών επικρατούν δύο γραμμές. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης, κατά πληροφορίες, εισηγείται ο πήχης της απαλλαγής να μην τεθεί σε ύψος μεγαλύτερο από τα 10.000 ευρώ τζίρου.

Από την άλλη πλευρά, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ.Θεοχάρης αλλά και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προτείνουν το όριο της απαλλαγής να τεθεί στα 25.000 ευρώ.

Αν περάσει η πρόταση για το όριο των 25.000 ευρώ, ένας στους δύο επιτηδευματίες εκτιμάται ότι θα σταματήσει να υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδίδει κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί, τον φόρο στο Δημόσιο.

Από το φθινόπωρο άλλωστε θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα που ψηφίστηκε πρόσφατα δίνοντας τη δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις να μην αποδίδουν τον ΦΠΑ αν νωρίτερα δεν τον έχουν εισπράξει.

ημερησία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.