Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΣΤΗ ΧΙΟ

Ιστορική φωτογραφία των δύο ομάδων από τον αγώνα του 1930 που δεν ολοκληρώθηκε ποτέΤο παιχνίδι της Λαίλαπας με την Karsiyaka S.K. από τη Σμύρνη, που είχε ως στόχο τη σύσφιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και είχε διακοπεί λόγω καταιγίδας το 1930, …συνεχίζεται σήμερα στο Φαφαλίειο στάδιο. Παγκόσμιο ενδιαφέρον ακόμα και από BBC, CNN και Al Jajeera

Αυτός ο ποδοσφαιρικός αγώνας θα ολοκληρωθεί μετά από 84 χρόνια διακοπής… Το παιχνίδι που ξεκίνησε στις 7 Δεκεμβρίου 1930, μόλις οκτώ χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, μεταξύ της τουρκικής ομάδας Karsiyaka S.K. από τη Σμύρνη και της ελληνικής «Λαίλαπας» από τη Χίο, θα συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα στο νησί του Βορείου Αιγαίου, καθώς είχε τότε διακοπεί στο τρίτο λεπτό λόγω σφοδρής καταιγίδας…

Στο νησί έχουν φτάσει περίπου 1.000 Τούρκοι θεατές από τη Σμύρνη, τον Καρσίγιακα -δηλαδή το Κορδελιό- και το Τσεσμέ, ενώ ενδιαφέρον για να καλύψουν δημοσιογραφικά τα 87 λεπτά του αγώνα που εκκρεμούν επί οκτώ δεκαετίες έχουν εκδηλώσει το BBC, το CNN και το Al Jajeera. Το θέμα έχει απασχολήσει, επίσης, έντονα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της γείτονος χώρας.

Ο αγώνας είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής φιλίας και είχε αποτελέσει μια μοναδική πρωτοβουλία τη δεκαετία του ΄30. Οι τοπικές κοινωνίες των δύο χωρών είχαν υποδεχτεί το γεγονός με ενθουσιασμό και ζούσαν για μέρες στον ρυθμό της αναμέτρησης. Εναν μήνα πριν, τον Νοέμβριο του 1930, οι εφημερίδες της Χίου δημοσίευαν σχετικό δελτίο Τύπου: «Με την ευκαιρίαν της συσφίγξεως των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κάλλιστος αθλητικός όμιλος «Λαίλαψ», πρώτος εξ όλων των ποδοσφαιρικών σωματείων της Ελλάδος, επωφελείται και πραγματοποιεί εντός ελαχίστων ημερών μιαν πρωτοφανή δι’ ολόκληρον την Ελλάδα ποδοσφαιρικήν συνάντησιν», έγραφε μεταξύ άλλων.

Οι παίχτες της Karsiyaka που θα παίξουν στον σημερινό αγώνα έγραψαν το πανό ενθουσιασμένοι από την πρόταση των κατοίκων της Χίου

Οι παίχτες της Karsiyaka που θα παίξουν στον σημερινό αγώνα έγραψαν το πανό ενθουσιασμένοι από την πρόταση των κατοίκων της Χίου

Σύμφωνα με τις αναφορές της εποχής, οι Τούρκοι φίλαθλοι και οι επίσημοι που έφτασαν την παραμονή του αγώνα στο νησί με ναυλωμένο καράβι από τη Σμύρνη έγιναν δεκτοί «εν χορδαίς και οργάνοις». Φτάνοντας στη Χίο, συνάντησαν σημαιοστολισμένη την προκυμαία, αναρτημένα τα εθνικά σύμβολα των δύο χωρών, πανηγυρική υποδοχή από τους φορείς του νησιού ενώ είχε ακολουθήσει ξενάγηση στη Χίο, γεύμα, χοροεσπερίδες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Η περιγραφή
Το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου 1930 τα πάντα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει το παιχνίδι. «Το απόγευμα της Κυριακής, παρά το ακατάλληλον του καιρού και του γηπέδου λόγω της βροχής, οι αθληταί κατήλθον εις τον αγώνα. Αλλά μόλις ήρχισεν αυτός ήνοιξαν οι καταρράκται του ουρανού και εβράχησαν οι αθληταί και ο παρευρεθείς εις το γήπεδον παρά την κακοκαιρίαν φίλαθλος κόσμος περί τους 1.500 κατά τους μετριώτερους υπολογισμούς», ανέφερε ο Τύπος των ημερών.

Η αφίσα του σημερινού αγώνα

Η αφίσα του σημερινού αγώνα

Ηταν μόλις τρία λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα. Παρά την υπομονή και τις επανειλημμένες προσπάθειες, η ασταμάτητη καταρρακτώδης νεροποντή έγινε η αιτία να διακοπεί άδοξα και οριστικά το παιχνίδι προς μεγάλη απογοήτευση όλων.

Η «Karsiyaka S.K» φτάνει ξανά σήμερα το πρωί στο νησί για να συνεχίσει τον αγώνα που έμεινε στη μέση πριν από 84 χρόνια. Εμπνευστής της συνέχισης του παιχνιδιού ήταν ο κ. Γιάννης Μακριδάκης, ο οποίος το 2006 κατά τη διάρκεια έρευνας που πραγματοποιούσε για τη συγγραφή του βιβλίου του «10.516 μέρες Ιστορία της νεοελληνικής Χίου, 1921-1940» αποδελτίωσε σχετικά δημοσιεύματα. Και θεώρησε ότι θα ήταν συγκινητική και άκρως συμβολική η επαναδιοργάνωση του παιχνιδιού. Ομως τα χρόνια είχαν περάσει και ο «Λαίλαπας», η ομάδα που το 1930 μετρούσε μόλις τρία χρόνια ζωής, είχε ήδη διαλυθεί από το 1982. Ετσι η ιδέα έμεινε αναξιοποιήτη. Οχι, όμως, για πολύ.

Η εφημερίδα «ΝΕΑ ΧΙΟΣ» περιγράφει τον αγώνα αλλά και την ενθουσιώδη υποδοχή που έτυχαν οι Τούρκοι φίλαθλοι

Η εφημερίδα «ΝΕΑ ΧΙΟΣ» περιγράφει τον αγώνα αλλά και την ενθουσιώδη υποδοχή που έτυχαν οι Τούρκοι φίλαθλοι

Μερικά χρόνια αργότερα, το 2009, μια ομάδα νέων ανθρώπων αποφάσισε να επανιδρύσει το ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό σωματείο «Λαίλαπας» στη Χίο. Ανάμεσά τους ήταν και ο κ. Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, ο άνθρωπος στον οποίο εκμυστηρεύτηκε τις σκέψεις του ο κ. Μακριδάκης. Το έδαφος, όπως αποδείχθηκε, ήταν εύφορο: ο κ. Δημητρακόπουλος μελέτησε κάθε σχετικό έγγραφο που βρήκε στη βιβλιοθήκη Κοραής, τα παρουσίασε στο σωματείο και ξεκίνησαν οι ετοιμασίες για τη διοργάνωση.

Οι Τούρκοι αποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά την πρόταση και είχαν την ιδέα να επαναλαμβάνεται ο αγώνας κάθε χρόνο εναλλάξ στις δύο χώρες. Από την πλευρά του ο μάνατζερ της Karsiyaka S.K. κ. Fatih Diniz δήλωσε πως θα μπορούσαν σήμερα στο Φαφαλίειο Στάδιο της Χίου οι παίκτες των δύο ομάδων να «μπερδέψουν» τις στολές τους.

Π. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Π. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ηταν τέτοια η συγκίνηση που προκάλεσε το γεγονός, ώστε το 2012 ο κ. Μιχάλης Κωττάκης, ένας εκπατρισμένος Χιώτης με εμπειρία στον αθλητισμό, εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νησί από την Αγγλία όπου ζούσε ώστε να προπονεί εθελοντικά τον «Λαίλαπα»…

Αποβίβασις των εκδρομέων υπό ζητωκραυγάς
Ιδιαίτερα γλαφυρή είναι η ανταπόκριση της εφημερίδας «Νέα Χίος», που δημοσιεύεται στο φύλλο της 9ης Δεκεμβρίου 1930 και περιγράφει την άφιξη της ομάδας Karsiyakas και των Τούρκων θεατών στο νησί.

Γράφει μεταξύ άλλων: «Από της πρωίας του Σαββάτου ζωηρά παρετηρείτο ανά την πόλιν μας κίνησις επί τη αναμενομένη αφίξει εκ Σμύρνης του φέροντος την Αθλητικήν Ποδοσφαιρικήν Ομάδα Καρσίγιακα ατμοπλοίου προς συνάντησιν μετά της πρωταθλήτριας μας ?Λαίλαψ?». Και πιο κάτω: «Εις τας προσφωνήσεις ταύτας (σ.σ.: των τοπικών παραγόντων του νησιού) απήντησεν ο πρόεδρος της ομάδας Τζεμάλ Βέης, εκδηλώσας διά λίαν ζωηρών λόγων και φράσεων την μεγάλην χαράν την οποίαν αισθάνεται τόσον αυτός όσο και πάντες οι εκδρομείς διά την τόσον φιλικήν την τόσον αδελφικήν υποδοχήν της οποίας έτυχον και η οποία θα είναι η απαρχή της συσφίγξεως στενών φιλικών δεσμών. Ακολούθως ήρξατο η αποβίβασις εκ του ατμοπλοίου των εκδρομέων υπό τα παρατεταμένα χειροκροτήματα και τας ουρανομήκεις ζητωκραυγάς του κατακλείσαντος την Προκυμαίαν χιλιάδων κόσμου. Οι εκδρομείς οδηγήθηκαν υπό του Διοικητικού Συμβουλίου του Λαίλαπος εις την Χιακήν Λέσχη ένθα έτυχον θερμής δεξιώσεως και προσεφέρθησαν εις αυτούς αναψυκτικά»…

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Π. Δημητρακόπουλος

Εγινε ξαφνικά κάτι πολύ μεγάλο, δεν το περιμέναμε

«Οταν απευθυνθήκαμε στην ομάδα της Karsiyaka S.K για να συνεχιστεί ο αγώνας, συναντήσαμε ενθουσιώδη υποδοχή», λέει στο ΕΘΝΟΣ ο Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, ένας από τους πρώτους ανθρώπους που πίστεψαν στην υλοποίηση της ιδέας και εργάστηκαν για αυτήν.

«Οχι απλώς δέχτηκαν μετά χαράς όταν τους το προτείναμε, αλλά ενθουσιάστηκαν. Μάλιστα ανέτρεξαν στο αρχείο τους και βρήκαν αυτή την παλιά φωτογραφία με την ομάδα που αγωνίστηκε το 1930 στο στάδιο της Χίου.

Σε αντίθεση με τη Λαίλαπα, η Karsiyaka S.K δεν σταμάτησε ποτέ τη λειτουργία της και σήμερα αγωνίζεται στη Β’ Εθνική της Τουρκίας», λέει.

Ο ίδιος εξηγεί ότι οι διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη στους διοργανωτές.

«Εγινε ξαφνικά κάτι πολύ μεγάλο. Πραγματικά δεν το περιμέναμε. Ερχεται κόσμος από την Τουρκία στο νησί, μεταξύ των οποίων ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, ο Ελληνας πρόξενος στη Σμύρνη, η κυβερνήτης της Σμύρνης, ο δήμαρχος του Τσεσμέ, ενώ η «Χουριέτ» έγραψε για το γεγονός, μεγάλα ξένα μέσα ενδιαφέρθηκαν, είναι εντυπωσιακό…»

Κατερίνα Ροββά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.