Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για την πιο μεγάλη φετινή μάχη που είναι έτοιμος να δώσει ο ΠΑΟΚ με μπροστάρη τον Ιβάν Σαββίδη.
SAVVIDISΔεν πρέπει να ξαφνιάζει κανένα η επαναστατική διάθεση που βγάζει ο ΠΑΟΚ τις τελευταίες μέρες και κορυφώθηκε χθες με την ανακοίνωση συλλαλητηρίου από τους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας και την ανακοίνωση στήριξης της ΠΑΕ.

Ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί παραμονές εκλογών, από τη στιγμή που το πιο “καυτό” πρόβλημα του “Δικεφάλου”, τα χρέη προς το δημόσιο, παραμένει άλυτο. Ωστόσο, τα όσα έχουν συμβεί με την τιμωρία της ομάδας και, κυρίως, την αφαίρεση τριών βαθμών από τα πλέι οφ, ανέβασαν στο κατακόρυφο τους τόνους και η αντιπαράθεση τόσο με την ΕΠΟ, όσο και με την κυβέρνηση είναι στο πιο υψηλό σημείο.

Είναι προφανές πώς ο ΠΑΟΚ, συνολικά ως οργανισμός, θέλει να εκμεταλλευτεί τη δυναμική του και να πατήσει τον… κάλο της κυβέρνησης, εκεί που πονάει: στο ενδεχόμενο να απολέσει ψήφους στις εκλογές που έρχονται. Είναι, άλλωστε, τόσο ρευστά τα πράγματα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας που κάθε ψήφος που χάνεται για τα κόμματα πονάει διπλά και τριπλά.

ΠΑΟΚ – Ατρόμητος 3-0  

Όπως καταγράφηκε και από την ανακοίνωση των συνδέσμων του ΠΑΟΚ, η περίοδος που διανύουμε αποτελεί για τον ΠΑΟΚ το κατάλληλο σημείο για να ρίξει ξανά όλα τα θέματα στο τραπέζι.

Ο Ιβάν κάνει… παιχνίδι

Και χρέη, και προπονητικό στη Θέρμη και τιμωρία από τις Πειθαρχικές της ΕΠΟ. Σ’ όλο αυτό το σκηνικό δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βασικό ρόλο παίζει ο Ιβάν Σαββίδης. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι και της πολιτικής (και μάλιστα από μία κορυφαία… σκακιέρα όπως αυτή της Ρωσίας, στη Δούμα της οποίας υπηρέτησε ως βουλευτής) και των επιχειρήσεων και προφανώς εκτιμά ότι με την… προεκλογική πίεση θα μπορέσει να λύσει θέματα που έχουν “κολλήσει” εδώ και καιρό.

Ειδικά το ζήτημα των χρεών προς το Δημόσιο έχει ξεπεράσει και την έννοια του σίριαλ. Θυμάμαι ακόμη και συχνά το σημειώνω σε συζητήσεις μου ότι όταν είχε πρωτοαναλάβει ο Ζαγοράκης τα ηνία της ΠΑΕ τον Ιούνιο του 2007 είχε θέσει ως βασικής προϋπόθεση για να παραμείνει στην ηγεσία του συλλόγου να ρυθμιστούν τα χρέη τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Από τότε πέρασαν επτά χρόνια και βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο.

Στο μεταξύ, προστέθηκαν και άλλα σημαντικά ζητήματα που έχουν μετατραπεί σε εκκρεμότητες. Κυριότερο αυτό του ιδιωτικού υπερσύγχρονου προπονητικού κέντρου που θέλει να φτιάξει ο Σαββίδης στη Θέρμη και θα φιλοξενεί και την ομάδα του ΠΑΟΚ.

Ζαγοράκης: “Έχω δεσμεύσεις για το προπονητικό του ΠΑΟΚ”  

Και γι΄αυτό το λόγο, το τάιμινγκ για πίεση θεωρείται το ιδανικό και απόδειξη η δήλωση Ζαγοράκη πώς έχει τη δέσμευση της κυβέρνησης πως θα “ξεκολλήσει” το θέμα της Θέρμης, με έμμεσες, μάλιστα, αιχμές από την πλευρά του πώς σε αντίθετη περίπτωση δεν έχει λόγο να βρίσκεται στην πολιτική.

Κινήσεις από Ιβάν σε όλα τα επίπεδα

Μίας και “πιάσαμε” το κεφάλαιο ευρωβουλευτής Ζαγοράκης, πολλοί είναι εκείνοι που απορούν πώς είναι η δυνατό η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, από τη μία, να συντάσσεται στο πλευρό των συνδέσμων που ζητούν από τον κόσμο του “Δικεφάλου” να μη δώσει ούτε μία ψήφο σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και από την άλλη με προτροπή Σαββίδη, ο Ζαγοράκης να κατεβαίνει υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ.

Η στρατηγική ανήκει στον Σαββίδη που μοιάζει να είναι λάτρης του δόγματος… “πίεση με κάθε μέσο”, κατά συνέπεια θέλει να έχει ένα δικό του άνθρωπο κοντά στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα μπορεί πιο εύκολα να μιλά σε υψηλό επίπεδο για τα αιτήματα του ΠΑΟΚ.

ΠΑΕ ΠΑΟΚ: “Δίπλα στον κόσμο”  

Ό,τι τελικά καταφέρει να κερδίσει από την… εκλογική του μάχη ο ΠΑΟΚ θα είναι μεγάλο πράγμα και φυσικά αν πετύχει τη ρύθμιση των χρεών θα έχει καταφέρει ένα στόχο που κυνηγά εδώ και επτά χρόνια. Να μην οφείλει πουθενά.

Όπως και να ΄χει… συμμάζεμα

Όλα τα παραπάνω, πάντως, δεν πρέπει να αποπροσανατολίσουν από αυτό που ο καθένας μέσα στον ΠΑΟΚ γνωρίζει. Πώς, αν θέλει να είναι πραγματικά δυνατός και ανταγωνιστικός τη νέα περίοδο, οφείλει να αναδιοργανωθεί από τη βάση. Πέρα από την ανάγκη να καταλήξει ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ σε μία νέα διοίκηση, οφείλει να λύσει και άλλα μεγάλα ζητήματα, με κυριότερο την προστασία του συλλόγου από τους ανεγκέφαλους που είτε στην Τούμπα, είτε μακριά από αυτή δίνουν συνεχώς πατήματα για εξοντωτικές ποινές. Ας μην αναλύσουμε τώρα το πώς, γιατί αυτό είναι μεγάλη κουβέντα.

Προς το παρόν ο 55χρονος επιχειρηματίας είναι σχεδόν σε πλήρη ταύτιση με τον οπαδούς και θέλει να τους αισθάνεται συνεχώς δίπλα στην ομάδα. Όπως λέει σε συνεργάτες του, “πρέπει να μάθω πώς σκέφτονται”, γιατί εκτιμά πώς με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και φαινόμενα ακραίων συμπεριφορών στην κερκίδα και θα πάψει να βλέπει την ομάδα του να κάνει ένα βήμα μπροστά και ένα πίσω.

Σφοδρή επίθεση σε ΕΠΟ  

Κοντολογίς, ο Σαββίδης παίζει τα ρέστα του αυτή την περίοδο και μαζί του ο ΠΑΟΚ που είναι βέβαιο ότι μετά από την ταραχώδη φετινή περίοδο θα αλλάξει κατά πολύ του χρόνου.

Ο Κίτσιου μας θύμισε το ταλέντο του

Και δύο λόγια για το χθεσινό ματς. Η ομάδα του ΠΑΟΚ έδειξε να έχει αποθέματα δυνάμεων για να ξεπεράσει τις άδειες κερκίδες και την αφαίρεση τριών βαθμών από τον πίνακα των πλέι οφ. Πέρα από τη νίκη, το μεγάλο κέρδος ήταν η επανεμφάνιση του Κίτσιου που έπεισε τους πάντες ότι ως δεξί χαφ έχει πολύ μέλλον, όπως είχε προβλέψει και ο Στέφενς, λίγο καιρό αφότου ανέλαβε τον ΠΑΟΚ.

Πανηγυρίζοντας στην άδεια Τούμπα  

Μπορεί να μοιάζει υπερβολικό, αλλά με τόσα που έχουν δει τα μάτια μας στον ΠΑΟΚ, έχει μεγάλη αξία που ο νεαρός μπακ (που για λίγο διάστημα έγινε χαφ) παίρνει πάλι συμμετοχές για να κλείσει τη σεζόν με τον… αέρα του παίκτη πάνω στον οποίο (όπως και σε άλλους) στήνεται ο νέος ΠΑΟΚ.

Υπάρχει, τέλος, και ένα στοίχημα. Αυτό των αγώνων στο Περιστέρι και την Τρίπολη, όπου ο “Δικέφαλος” οφείλει, επιτέλους,  να πείσει ότι μπορεί να παίξει καλό ποδόσφαιρο και εκτός Τούμπας.

sport24

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.