Τις 900.000 ευρώ αγγίζει η ζημιά σε βάρος του Δημοσίου

LOUNA PARKΚαλλιτεχνικές εκδηλώσεις (τσίρκο, λούνα παρκ) σε διάφορες περιοχές της χώρας διοργάνωνε πολυμελής σπείρα, συστήνοντας εικονικές επιχειρήσεις και χρησιμοποιώντας πλαστογραφημένα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά. Σε διάστημα δύο ετών, το οργανωμένο κύκλωμα κατάφερε να εγκαταστήσει 36 περιοδεύοντα τσίρκο και λούνα παρκ, σε ισάριθμους δήμους της χώρας. Υπολογίζεται πως η ζημιά για το Δημόσιο αγγίζει τις 900.000 ευρώ.

Στη σπείρα εμπλέκονται πέντε άτομα, από τα οποία άλλα συμμετείχαν ως «αχυράνθρωποι» σε εικονικές επιχειρήσεις 57χρονου επιτηδευματία-«εγκεφάλου» και άλλα υποβοηθούσαν με δόλια μέσα τη λειτουργία τους.

Σε βάρος των πέντε εμπλεκομένων στην υπόθεση, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, απάτη και παράβαση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Ειδικότερα, από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι ο 57χρονος «εγκέφαλος» του κυκλώματος, με αποκλειστικό σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους, δημιούργησε με τη συνδρομή – συνεργασία τριών συνεργών του («αχυράνθρωπων») εικονικές επιχειρήσεις, με αντικείμενο περιοδεύοντα τσίρκο και λούνα παρκ, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Από τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που διοργάνωνε ο 57χρονος ιθύνων νους, εισέπραττε τα έσοδα, αποφεύγοντας συστηματικά να καταβάλλει τους αναλογούντες φόρους και τις απαιτούμενες οικονομικές εισφορές.

Με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οικονομικού κέρδους, τόσο ο 57χρονος «εγκέφαλος», όσο και οι υπόλοιποι τέσσερις συνεργοί του, αντί να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό, που να γνωμοδοτεί για τη στατικότητα και ασφάλεια των λούνα παρκ, κατέφευγαν σε συστηματική πλαστογραφία των υπογραφών και σφραγίδων πολιτικών μηχανικών και ηλεκτρολόγων.

Στη συνέχεια, κατέθεταν τα πλαστογραφημένα δικαιολογητικά σε Δήμους της χώρας, υφαρπάζοντας με τον τρόπο αυτό άδειες λειτουργίας και εγκατάστασης χώρων ψυχαγωγίας.

Παράλληλα, οι δράστες είχαν καταρτίσει εξ ολοκλήρου πλαστή σφραγίδα δήμου του Νομού Θεσσαλονίκης, με την οποία θεωρούσαν το γνήσιο της υπογραφής, σε βεβαιώσεις που αφορούσαν την εγκατάσταση και λειτουργία των ανωτέρω επιχειρήσεων.

Από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, από τον Απρίλιο του 2012 ως σήμερα, εγκατέστησαν 36 περιοδεύοντα τσίρκο και λούνα παρκ σε ισάριθμους δήμους της χώρας.

Εκτιμάται ότι, από την παράνομη δράση των εικονικών επιχειρήσεων, πέραν της επικινδυνότητας που απορρέει από τη χρήση πλαστών βεβαιώσεων για την ασφαλή λειτουργία των χώρων ψυχαγωγίας, το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη ζημία από τη μη καταβολή των αναλογούντων φόρων, ύψους 888.761,68 ευρώ,

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.