Στη Βουλή η εξαγγελία του πρωθυπουργού για το νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ – Ελαφρύνσεις για οδηγούς που κατέθεσαν πινακίδες – Δεν αλλάζει η υποχρέωση δήλωσης τόκων από το 1ο ευρώ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗΜετά την έξοδο στις αγορές σήμερα και την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερης στήριξης από τη Γερμανίδα καγκελάριο κατά την αυριανή της επίσκεψη, η κυβέρνηση θέλει να δώσει συνέχεια στην στρατηγική των «καλών ειδήσεων» καταθέτοντας –για πρώτη φορά από τότε που μπήκε η χώρα στα μνημόνια- ένα φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς νέες επιβαρύνσεις. Πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ πιθανό να δοθεί στη δημοσιότητα ακόμη και πριν από το Πάσχα, με στόχο να ψηφιστεί αμέσως μετά τις γιορτές.

Τι θα περιέχει αυτό το νομοσχέδιο; Μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για τηναγορά των ακινήτων, τη νομοθέτηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού για τονσυμψηφισμό των οφειλών από ΦΠΑ αλλά και τη νέα μέθοδο απόδοσης του φόρου όπως επίσης και ευνοϊκές διατάξεις για τους οδηγούς αυτοκινήτων, ειδικά αυτούς που έχουν προχωρήσει σε κατάθεση των πινακίδων τους. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης αναδρομικά από 01/01/2014 ώστε να μειωθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που βαραίνει τα αυτοκίνητα άνω των 1928 κυβικών με «ηλικία» μικρότερη των 10 ετών.

Ειδικότερα:

  1. Αναμένεται να επανέλθει η διάταξη που θα αναθέτει στους συμβολαιογράφους τη συμπλήρωση των δηλώσεων με τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσία (δηλαδή τα έντυπα Ε9). Η συγκεκριμένη διάταξη ενσωματώθηκε και στο πολυνομοσχέδιο αλλά αποσύρθηκε προκειμένου να υποστεί βελτιώσεις και τροποποιήσεις. Τώρα, εκτός απροόπτου θα επανέλθει και πάλι
  2. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η ρύθμιση που θα επιτρέπει σε όσους οδηγούς αποφασίζουν να επαναφέρουν το όχημά τους από το καθεστώς ακινησίας, να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας όχι για ολόκληρο το χρόνο όπως συμβαίνει σήμερα (σ.σ με το ισχύον καθεστώς, και Δεκέμβριο να ζητήσεις πίσω τις πινακίδες, πληρώνεις αναδρομικά τέλη από τον Ιανουάριο) αλλά μόνο για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους. Οι πληροφορίες για ευρύτερες αλλαγές στο καθεστώς των τελών κυκλοφορίας πάνε και έρχονται χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει αυτή τη στιγμή αν θα γίνουν και ευρύτερες παρεμβάσεις. Ισχυρό παραμένει το ενδεχόμενο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης και στα τεκμήρια που βαραίνουν τα ΙΧ μεγάλου κυβισμού καθώς αποδείχτηκε ότι το δημόσιο έχασε πολύ περισσότερα έσοδα από την κατάθεση πινακίδων από αυτά που κέρδισε από την επιβολή του φόρου.
  3. Οι εξαγγελίες Σαμαρά για τον ΦΠΑ θα περάσουν άμεσα. Θα νομοθετηθεί το δικαίωμα συμψηφισμού οφειλών με απαιτήσεις από οποιοδήποτε φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως επίσης και το προαιρετικό δικαίωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έσοδα έως 500.000 ευρώ να πληρώνουν τον ΦΠΑ όταν θα τον εισπράττουν και οι ίδιες από τους πελάτες τους και όχι όταν θα εκδίδουν το σχετικό παραστατικό. Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες η διάταξη, αναμένεται στην καλύτερη περίπτωση, να ισχύσει από το τελευταίο τρίμηνο του 2014 κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά, ο νέος τρόπος θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο  του 2015 όταν και θα υποβληθούν οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ της περιόδου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2014.

Αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών  απέκλειε χθες το ενδεχόμενο να επανέλθει η διάταξη που θα εξαιρέσει από την υποχρέωση αναγραφής των τόκων στη φορολογική δήλωση όσων φορολογούμενων έχουν εισπράξει ποσά μικρότερα των 250 ευρώ. Αυτό όμως που αναμένεται να διορθωθεί, είναι το να μην υπάγονται στα τεκμήρια φορολογούμενοι μόνο και μόνο επειδή θα δηλώσουν εισόδημα από τόκους της τάξεως των ολίγων ευρώ.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.