Τα τελικά στοιχεία της νέας έκδοσης έκδοσης πενταετών ομολόγων – Τόμσεν: Σημαντικός σταθμός για την Ελλάδα

BLOOMBERGΤο ποσό των 3 δισ ευρώ άντλησε τελικά η ελληνική δημοκρατία με επιτόκιο 4,95% κατά την διάρκεια της σημερινής έκδοσης του 5ετους ομολόγου, η πρώτη μετά την ένταξη της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το κουπόνι έκλεισε στο 4,75%. Μάλιστα δεν αποκλείεται μελλοντικά και η έκδοση 3ετους ή 7ετους ομολόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Νewmoney.gr το βιβλίο προσφορών έκλεισε και η έκδοση υπερκαλύφθηκε με προσφορές 20 δισ ευρώ. Όπως αναφέρει ο Dow Jones Newswires, ενδιαφέρον για το πενταετές ομόλογο έχουν εκφράσει 550 ενδιαφερόμενοι.

Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι προέβη στην πώληση 5ετούς ομολόγου ονομαστικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,75%. Η συναλλαγή αναμένεται να διακανονιστεί την επόμενη εβδομάδα.
Η ζήτηση για τα ομόλογα ήταν πολύ ισχυρή.

Η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών αναμένεται να πλησιάσει το 90%. Οι επενδυτές αυτοί χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

Νωρίτερα το Newmoney.gr έγραφε:

Το ποσό των 3 δισ ευρώ δεν αποκλείει να αντλήσει πλέον η ελληνική δημοκρατία κατά την διάρκεια της σημερινής έκδοσης του 5ετους ομολόγου , η πρώτη μετά την ένταξη της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  Μάλιστα δεν αποκλείεται μελλοντικά και η έκδοση 3ετους η 7ετους ομολόγου.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Νewmoney.gr το βιβλίο πρόσφορων θα ανοίξει ίσως στις 09:00  η 10:00 το πρωί ώρα Λονδίνου (11:00 –12:00 ώρα Ελλάδος) .  Έως τώρα έχει γίνει γνωστό ότι οι προεγγραφές υπερβαίνουν τα 17 δισ ευρώ  ενώ το ποσό που θα αντληθεί θα αποφασιστεί αύριο λίγο μετά το μεσημέρι από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ξένα dealing rooms οι leaders της έκδοσης θα τοποθετήσουν εντολές αγοράς 1,3 δισ ευρώ δεδομένου ότι η ζήτηση είναι έτσι και αλλιώς υπερπολλαπλάσια ενώ μέχρι στιγμής οι εντολές που αναμένεται να εισέλθουν στο σύστημα από τους διαχειριστές ομολόγων ξεπερνούν τις 500.

«Το ποσό δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμα και στα 3 δισ ευρω αν και εμείς ζητούσαμε 2,5 δισ ευρώ»  εξηγεί κυβερνητική πηγή.  Τώρα το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ύψος του επιτοκίου και στο ποσό της υπερκάλυψης της έκδοσης καθώς η έξοδος της χώρας στις αγορές θεωρείται θέμα ωρών.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ)  αναμένεται να εκμεταλλευτεί τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες και να προχωρήσει στην πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ύστερα από τέσσερα χρόνια.

Αν και από την πλευρά των συμβούλων της κυβέρνησης τηρείται σιγή ιχθύος εν τούτοις όλα δείχνουν ότι το επιτόκιο θα κινηθεί λίγο κάτω ή λίγο πάνω του 5% (+- 5 bps).

Την ίδια ώρα η RBC Capital Markets εκτιμά ότι το επιτόκιο θα “κλειδώσει” στο 4,75%.  Ο επικεφαλής ανάλυσης της επενδυτικής, Peter Schaffrik σε πρωινό του σημείωμα προσδιορίζει το fair value της έκδοσης στο 4,75% και ως εκ τούτου σημειώνει πως θα πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία.

Όσον αφορά την συμμετοχή ελληνικών τραπεζών εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα συμμετάσχουν τελικά με 200 – 300 εκατ  . Τονίζεται πάντως ότι οι αποδόσεις των ομολόγων από το ιστορικό υψηλό του 36,55% έχουν υποχωρήσει στο 5,98% στο ομόλογο λήξης 2024.  Πρόκειται για μια σωρευτική βελτίωση 30,4% που σίγουρα είναι εντυπωσιακή.  Τα spreads έχουν συρρικνωθεί στις 458 μονάδες βάσης ενώ τα εικονικά CDS – η Ελλάδα ελλείψει 5ετίας – δεν έχει Credit Default Swaps έχουν συρρικνωθεί δραστικά στις 580 μονάδες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διά του εκπροσώπου του στην τρόικα Πολ Τόμσεν, χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδα στις αγορές κάνοντας λόγο για «σημαντικό σταθμό».
Χθες το απόγευμα ο υπουργός των Οικονομικών μετά από συνάντηση που είχε με τον κ. Αντώνη Σαμαρά έκανε λόγο γι ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις τονίζοντας πως περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές την Πέμπτη με το κλείσιμο του βιβλίου των αγορών.

Το ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει θα γίνει από εδώ και στο εξής.  Κυβερνητική πηγή δεν αποκλείεται το επόμενο βήμα της Ελλάδας να είναι η έκδοση 3ετους η 7ετους ομολόγου αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των αγορών. Η ίδια πηγή δηλώνει ότι  «Ότι δείξουν οι αγορές. Γι αυτό δεν εφησυχάζουμε, ούτε πανηγυρίζουμε. Το να μεμψιμοιρούμε όμως είναι έγκλημα, όπως κάνουν μερικοί. Εμείς δεν πανηγυρίζουμε. Ενώ οι αγορές έχουν αυτή την πορεία, δεν βγήκαμε να πανηγυρίσουμε. Επαναλαμβάνω ότι δεν εφησυχάζουμε. Δεν εφησυχάζουμε, δεν πανηγυρίζουμε, αλλά να μεμψιμοιρούμε και να προσπαθούμε να παρουσιάσουμε το άσπρο μαύρο είναι έγκλημα.»

Επίσης οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν την έκδοση 12 μηνών εντόκων γραμμάτιων . Όπως εξηγούν: « Δεν είναι κάτι που το έχουμε αποκλείσει. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Είναι μια δεύτερη προσέγγιση, η οποία βασικά θα προσεγγίζει το retail πια, το οποίο πιθανόν να προσφερθεί σε νοικοκυριά –να το πω έτσι- και όχι σε  θεσμικούς».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.