Πυρκαγιές, αρρώστιες και τυφώνες που καθυστέρησαν τα γυρίσματα
sinemaΤο να γυρίσει κανείς μια ταινία δεν είναι εύκολη υπόθεση, ακόμη κι αν έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή της.

Πάντοτε προκύπτουν οι λεγόμενοι «αστάθμητοι παράγοντες», οι οποίοι μπορεί να καθυστερήσουν την ολοκλήρωσή της, ή να εκτινάξουν τον προϋπολογισμό στα… ύψη.

Δείτε παρακάτω μερικές διάσημες ταινίες και τα «προβλήματα» που αντιμετώπισαν:

1. «Ο μάγος του Οζ»

Ο πρώτος Τενεκεδένιος Άνθρωπος (Buddy Ebsen) νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο γιατί η σκόνη από αλουμίνιο που χρησιμοποιήθηκε για το μακιγιάζ του είχε «καθίσει» στους πνεύμονές του. Αυτή δεν ήταν η μόνη δυσκολία που αντιμετώπισε η παραγωγή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Χρειάστηκε να γίνουν περισσότερες από 12 λήψεις, προκειμένου να καταφέρουν το σκύλο (Toto) να ακολουθήσει τη «συμμορία» κάτω στον Κίτρινο Τούβλινο Δρόμο.
Ο σκηνοθέτης άλλαξε τουλάχιστον πέντε φορές, ενώ η Κακιά Μάγισσα (Margaret Hamilton) υπέστη σοβαρά εγκαύματα στα χέρια και το πρόσωπο, όταν το μακιγιάζ της πήρε φωτιά, σύμφωνα με δημοσίευμα του mentalfloss.com.

2. «Αποκάλυψη τώρα»

Θέλοντας να φτιάξει ένα βιετναμέζικο τοπίο που να μοιάζει με αληθινό, ο Francis Ford Coppola αποφάσισε να γυρίσει την ταινία στις Φιλιππίνες. Τα γυρίσματα κανονικά θα διαρκούσαν πέντε μήνες, αλλά τελικά χρειάστηκε παραπάνω από ένας χρόνος. Ο τυφώνας Όλγα κατέστρεψε το σκηνικό, με αποτέλεσμα ένας μήνας γυρισμάτων να πάει στράφι.
Σαν να μην έφτανε αυτό ο Martin Sheen υπέστη καρδιακή προσβολή.

3. Fitzcarraldo

Η πιο διάσημη σκηνή της κλασικής ταινίας του Werner Herzog απεικονίζει ένα τεράστιο ατμόπλοιο να παρασύρεται επάνω σε ένα λόφο.

Οι περισσότεροι σκηνοθέτες θα γυρνούσαν αυτή τη σκηνή, χρησιμοποιώντας μινιατούρες και ειδικά εφέ.

Όχι όμως και ο Herzog!

Η ομάδα του ρυμούλκησε ένα αληθινό ατμόπλοιο 320 τόνων… χωρίς τη χρήση ειδικών εφέ.

4. Τιτανικός

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Τιτανικού, ένα νευριασμένο μέλος του συνεργείου έριξε παραισθησιογόνα στη σούπα που θα έτρωγαν, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 50 άνθρωποι να χρειαστεί να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Τα γυρίσματα καθυστέρησαν επιπλέον, όταν ορισμένα μέλη του cast κρυολόγησαν και υπέστησαν λοιμώξεις στα νεφρά.

5. Jaws

Και οι τρεις μηχανικοί καρχαρίες του Σπίλμπεργκ παρουσίαζαν συχνά βλάβες και δυσλειτουργίες. Χρειάστηκαν 14 άτομα για να τους κάνουν να… δουλέψουν σωστά. Οι σωλήνες γέμιζαν με θαλασσινό νερό και τα εσωτερικά κουφώματα έσπαζαν από την πίεση του νερού. Το δέρμα τους διαβρωνόταν, ενώ οι «καρχαρίες» μπλέκονταν στα φύκια.

Προκειμένου να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη, ο σκηνοθέτης αναθεώρησε το σενάριο και… οι καρχαρίες έκαναν τις λιγότερες δυνατές εμφανίσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ταινία να αποκτήσει μεγαλύτερο σασπένς. «Το γεγονός ότι δεν δούλευαν σωστά ήταν ένα θείο δώρο» παραδέχτηκε αργότερα ο διάσημος σκηνοθέτης.

6. Κλεοπάτρα

Ο προϋπολογισμός για την επική ταινία του 1963 με την Elizabeth Taylor και τον Richard Burton είχε υπολογιστεί στα 2 εκατομμύρια δολάρια, όμως η Κλεοπάτρα έκανε ένα λογαριασμό… 44 εκατομμυρίων δολαρίων. Έγιναν γυρίσματα στο Λονδίνο, στη συνέχεια στη Ρώμη, ενώ άλλαξε συχνά ο σκηνοθέτης και πολλά «μεγάλα» ονόματα εγκατέλειψαν το cast κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

7. American Graffiti

Οι ηθοποιοί και τα μέλη του συνεργείου δε συμπεριφέρονταν και πολύ… κόσμια, θα μπορούσε να πει κανείς. Ο Harrison Ford συνελήφθη κατά τη διάρκεια ενός καυγά σε ένα μπαρ, ένα μέλος του συνεργείου επειδή καλλιεργούσε μαριχουάνα, ο Richard Dreyfuss τραυματίστηκε όταν ο Paul Le Mat τον έριξε σε μια πισίνα, ενώ κάποιος έβαλε φωτιά στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του George Lucas.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.