Η ζωή μιας δίχρονης μέσα στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά
RWSIAΆλλα παιδιά ζουν περιτριγυρισμένα από παιχνίδια, η δίχρονη Anfisa ζούσε περιτριγυρισμένη από τσιγάρα και ναρκωτικά. Τη ζωή του μικρού κοριτσιού στην Αγία Πετρούπολη κατέγραψε η φωτογράφος Irina Popova στη συλλογή «Μια άλλη οικογένεια», η οποία προκάλεσε έκρηξη οργής στη Ρωσία.

Όχι μόνο για το περιεχόμενό της, που αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την παραμέληση του παιδιού και το ακατάλληλο περιβάλλον που της παρείχαν οι πάμφτωχοι και εθισμένοι στα ναρκωτικά γονείς της, αλλά και για την απόφαση της φωτογράφου να μην ενημερώσει τις Αρχές για τη ζωή του παιδιού.

Οι φωτογραφίες της Popova εκτέθηκαν στην Αγία Πετρούπολη και απέσπασαν υποψηφιότητα για βράβευση, αλλά όταν δημοσιεύτηκαν online, πυροδότησαν διαδικτυακή καμπάνια για την απομάκρυνση της μικρής Anfisa από τη Lilya και τον Pasha, τους γονείς της, και την ανάθεση της φροντίδας της σε ορφανοτροφείο.

Η 21χρονη τότε Popova –οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν το 2008– κατηγορήθηκε για οπορτουνισμό και εκμετάλλευση των ναρκομανών γονιών, αλλά και για το γεγονός πως δεν ειδοποίησε τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για τις συνθήκες ζωής του κοριτσιού.

«Δεν είχα φανταστεί πως θα υπήρχαν τέτοιες αντιδράσεις», λέει η Popova στην «Daily Mail». «Ίσως φαίνεται παράξενο, αλλά πρόθεσή μου ήταν να αναδείξω τις πιθανότητες να υπάρχει αγάπη στο περιθώριο της κοινωνίας. Ήλπιζα να ξυπνήσω περισσότερη κατανόηση, να χτίσω μία γέφυρα ανάμεσα στους ανθρώπους και να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο για το ότι η ανατροφή ενός παιδιού δεν είναι αστεία υπόθεση».

Η Popova είχε επισκεφθεί την Αγία Πετρούπολη και είχε συναντήσει στις 2 τα ξημερώματα μια γυναίκα που ουρούσε στη μέση του δρόμου, ενώ έσερνε ένα καρότσι με ένα μωρό. Ήταν η Lilya και η φωτογράφος τη ρώτησε αν θα μπορούσε να τη φωτογραφίσει εκείνη την ώρα, αλλά και αν θα μπορούσε να τραβήξει φωτογραφίες στο σπίτι τους.

Τελικά μετακόμισε στο μικρό διαμέρισμα του ζευγαριού –με κοινόχρηστη κουζίνα και μπάνιο– για δύο εβδομάδες και δεν σταμάτησε να τους φωτογραφίζει. Αποτύπωσε στο φακό της τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, που έδιναν κι έπαιρναν, και μέσα σε όλα και τη μικρή Anfisa να μπουσουλάει μόνη της εδώ κι εκεί.

Το 2012 πάντως, η Lilya εξαφανίστηκε και άφησε τη μικρή με τον μπαμπά της. Αναζήτησε βοήθεια για να αντιμετωπίσει τον εθισμό της, χώρισε από τον Pasha και δουλεύει σε ένα μαγαζί με ρούχα στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Pasha εργάζεται ως ηλεκτρολόγος και έχει αναλάβει πλήρως της φροντίδα της μικρής πριγκίπισσάς του, όπως την αποκαλεί, από κοινού με τη νέα σύντροφό του και το γιο της.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.