Καταγράφηκε σημαντική μείωση της εγκληματικότητας σε όλες τις κατηγορίες αδικημάτων
astynomiaΗ Ελληνική Αστυνομία, συνεπής στην αρχή της ανοιχτής διακυβέρνησης και της ενημέρωσης του πολίτη, δημοσιεύει στατιστικά, απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους 2013, σχετικά με το περιβάλλον ασφάλειας της χώρας, καθώς και τη συνολική αστυνομική ανταπόκριση, όπως αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό σύστημα Police On Line.

Υπενθυμίζεται, ότι από την αρχή του 2010, για πρώτη φορά, η Ελληνική Αστυνομία με ειδικό λογισμικό αποτυπώνει ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο όλα τα αδικήματα και τα συμβάντα αστυνομικού ενδιαφέροντος. Με το νέο αυτό τρόπο καταγράφονται καθημερινά, μέσω του συστήματος Police On Line, αναλυτικά και με πληρότητα όλα τα περιστατικά, σε κάθε αστυνομική Υπηρεσία της χώρας.

Στον απολογισμό, που δημοσιοποιείται σήμερα, περιλαμβάνονται στατιστικά στοιχεία των βασικών μορφών εγκληματικότητας, αναλυτικά για κάθε Περιφέρεια και κατηγορία αδικήματος, καθώς και τα συνολικά αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης (συλλήψεις, εξιχνιάσεις, εξαρθρώσεις εγκληματικών ομάδων κ.λπ.).

Επίσης, δίνονται στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για τις εγκληματικές συμπεριφορές, που στρέφονται κατά της Οικονομίας και της δημόσιας περιουσίας, την παράνομη μετανάστευση, για την αστυνομική δραστηριότητα στα θέματα της οδικής ασφάλειας, καθώς και στοιχεία σχετικά με τη διάθεση ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκεντρώσεις, πορείες και αθλητικές εκδηλώσεις (αριθμό αστυνομικών που διατέθηκαν κ.λπ.).

Α. Γενική αξιολόγηση δεικτών εγκληματικότητας – περιβάλλοντος ασφάλειας

Σε γενικές γραμμές, το έτος 2013, από την ποσοτική ανάλυση των στοιχείων παρατηρείται, σε επίπεδο Επικράτειας, αισθητή μείωση σε όλες τις κατηγορίες αδικημάτων και στους αντίστοιχους δείκτες εγκληματικότητας, που επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας (ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις, κλοπές οχημάτων).

Ειδικότερα, στα πάσης φύσεως αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας (ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις, κλοπές οχημάτων κ.λπ.) παρατηρείται μεσοσταθμικά μία ποσοστιαία μείωση της τάξης του 13,6%, σε σύγκριση με το 2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αδικήματα αυτά περιλαμβάνεται η γενική κατηγοριοποίηση των περιπτώσεων, ανεξαρτήτως αφαιρεθέντος ποσού, αξίας, αντικειμένου ή μεθοδολογίας διάπραξης, ενώ η επιμέρους περιπτωσιολογία παρουσιάζει μικρές αποκλίσεις.

Συγκεκριμένα, στις οργανωμένες περιπτώσεις βίαιης αφαίρεσης χρημάτων, αξιών και πραγμάτων (όπως ληστείες σε καταστήματα, χρηματαποστολές, τράπεζες, ΕΛ.ΤΑ., κ.λπ.) παρουσιάζεται αξιοσημείωτη μείωση που αγγίζει το 18%. Έμφαση δίνεται κυρίως στις ληστείες εντός οικιών, που μειώθηκαν από 1.191 το 2012 σε 946 το 2013 (245 λιγότερες). Επιπλέον πτωτικούς δείκτες παρουσίασαν οι ληστείες σε ταξί, ταχυδρομικούς διανομείς, πρατήρια υγρών καυσίμων, σούπερ μάρκετ, ενώ σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις παρέμειναν στα επίπεδα του 2012.

Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, κλιμακούμενες μειώσεις εμφανίζουν η αρχαιοκαπηλία 29,8% (66 από 94), οι παραβάσεις της πνευματικής ιδιοκτησίας 27,6% (544 από 752), οι εκβιάσεις 16,7% (170 από 204), οι πλαστογραφίες 14,8% (2.519 από 2.958) και οι απάτες 9,7% (2.860 από 3.166) ενώ παρατηρείται μικρή μείωση στις υποθέσεις ναρκωτικών 1,3% (10.120 από 10.249).

Επιπλέον, λόγω της αναβαθμισμένης επιχειρησιακής ανταπόκρισης των αστυνομικών υπηρεσιών παρατηρείται αύξηση στις υποθέσεις – εξιχνιάσεις επαιτείας 142% (2.324 από 961), λαθρεμπορίου 64,8% (1.365 από 828), παραβάσεων της νομοθεσίας για τα όπλα 57,7% (7.223 από 4.580), στη κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων 25,3% (5.796 από 4.624) και στις υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης 11% (665 από 599).

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι το προηγούμενο έτος 2013 συνελήφθησαν συνολικά (135.195) περίπου άτομα για εγκλήματα και αξιόποινες συμπεριφορές, κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από αυτά, (13.143) άτομα συνελήφθησαν για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, Τραπεζών κ.λπ.

Παράλληλα, εξαρθρώθηκαν (452) σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν (30.650) σοβαρές υποθέσεις, του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.

Τέλος, την περσινή χρονιά συνελήφθησαν, ύστερα από έρευνες των Υπηρεσιών του Σώματος, άλλοι (196) διωκόμενοι, οι οποίοι καταζητούνταν με Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης για σοβαρά αδικήματα, που είχαν διαπράξει σε άλλες χώρες.

Στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, που αποτελεί ουσιαστικό πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής, σημαντική είναι η μείωση των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα. Το έτος 2013, καταγράφηκαν 115 λιγότεροι θάνατοι από τροχαία και 100 λιγότερα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, σε σχέση με το 2012 (για τέταρτη συνεχή χρονιά εκπληρώνεται ο διαχρονικός βασικός στόχος για 100 νεκρούς λιγότερους κάθε χρόνο).

Στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης το 2013, (43.002) άτομα συνελήφθησαν να εισέρχονται ή να διαμένουν παράνομα στη χώρα μας. Σημαντική μείωση σε ποσοστό 96,3% παρουσιάστηκε στις συλλήψεις εισερχόμενων παράνομων μεταναστών από τα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα (Έβρος) λόγω της εφαρμογής του σχεδίου «ΑΣΠΙΔΑ». Ειδικότερα συνελήφθησαν 1.109 παράνομοι μετανάστες έναντι 30.433 το 2012.

Σημειώνεται ότι για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης καθημερινά απασχολούνται περίπου (15.000) αστυνομικοί, δηλαδή το ένα τρίτο (1/3) περίπου του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς η χώρα μας αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου στην Ε.Ε. λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Επιπλέον είναι σημαντικό ότι το έτος 2013 αυξήθηκαν σε ποσοστό 18,4% οι επιστροφές μη νομίμων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, μεγάλος αριθμός αστυνομικών απορροφήθηκε στις (6.231) κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και πορείες, καθώς και στις (5.840) αθλητικές συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Επικράτεια. Στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνεται η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και η διάθεση αστυνομικού προσωπικού σε άλλες Αρχές, Φορείς και Οργανισμούς, για την υποβοήθηση του έργου τους, στο πλαίσιο των ειδικότερων αρμοδιοτήτων τους. Αναφέρεται ενδεικτικά η αντιμετώπιση του παρεμπορίου, οι κοινοί έλεγχοι με άλλες Αρχές και Φορείς του Δημοσίου, η συνδρομή σε περιπτώσεις πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και δυσμενών καιρικών φαινόμενων και άλλα συναφή θέματα.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα ακριβή στοιχεία

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.